Best of | Enduro van de Amblève 2019: een fel bevochten duel tussen Martin Maes en Bart De Vocht

Door Olivier Béart -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | Enduro van de Amblève 2019: een fel bevochten duel tussen Martin Maes en Bart De Vocht"

Sneeuw in de maand mei? Jawel, het weer had zijn grillen tijdens de voorbije Enduro van de Amblève! Deze wedstrijd wordt algemeen al beschouwd als de mooiste en zwaarste enduro van België, maar dit jaar werd het door het witte tapijt, de modder, gladde rotsen en andere hagelbuien een echt episch avontuur. Na een fel bevochten duel met Bart De Vocht wist Martin Maes deze memorabele editie naar zich toe te trekken.

Door een surrealistisch decor banen de deelnemers zich een weg naar de start van de eerste special.

Gelukkig liggen de specials er gezien de omstandigheden nog best goed bij.

De deelnemers mogen dan wel half bevroren zijn, hun lach verliezen doen ze niet. Iedereen was het er unaniem over eens dat de organisatie van een heel hoog niveau was, zowel qua uitzetting van het parkoers als de keuze van de tracks. De Enduro van de Amblève blijft een (zeer) selectieve wedstijd, maar de gevaarlijke en extreme punten van de beginjaren zijn eruit gehaald. Dit is goed voor het imago van de Belgische enduro en steeds meer buitenlanders vinden daardoor de weg naar de Amblève. Naast Nederlanders, Duitsers en Fransen, kruisten we zelfs een Pool!

Ondanks het slechte weer en het feit dat hij een week later aan de start zal staan van de Enduro World Series op Madeira (waar hij zijn leiderstrui moet verdedigen), stond Martin Maes ook in eigen land aan het vertrek. De ideale gelegenheid om voor het eerst zijn nieuwe helm te tonen met de beroemde beeltenis van de twee stieren. Jawel, Martin maakt sinds enkele dagen deel uit van het zeer selecte clubje Red Bull-atleten.

Maar denk nu niet dat hij het hier met zijn vingers in de neus zou halen. ‘Tintin’ mag dan wel de eerste twee manches van de Enduro World Series 2019 gewonnen hebben, hier aan de Amblève kreeg hij met Bart De Vocht een tegenstander in topvorm op zijn pad.

Bart De Vocht voelt zich in zijn sas in de modder en van de ex-crosscountryspecialist is geweten dat hij bijzonder sterk is (hij reed ooit naar een top twintig in de wereldbeker MTB). De renner van Scott Benelux is in de eerste twee specials van de dag zelfs de snelste van het hele pak. Oké, je zou kunnen zeggen dat zijn voorsprong van in totaal drie seconden niet veel is, maar op iemand als Martin Maes kan dat tellen!

Zijn ploegmakker Olivier Bruwiere (een ex-winnaar van de Enduro van de Amblève) had minder geluk. Bruwiere kust hier nogal ongelukkig de grond met kneuzingen in het aangezicht en een kapotte helm als gevolg. Voor hem eindigde de Enduro van de Amblève dan ook op deze plek, maar gelukkig zonder al te veel erg. De volgende dag zou hij de dienst hervatten en deelnemen aan de TransLégende (een zware crosscountry raid) om er als tweede te eindigen.

In de twee volgende specials zet Martin Maes terug de puntjes op de i. Zijn voorsprong in de tussenstand bedraagt echter nog steeds maar zes kleine tikken op Bart De Vocht.

Beetje bij beetje begint de sneeuw te smelten …

.. en de zon die eindelijk tevoorschijn komt, zorgt voor prachtige beelden!

Maar toch kan je maar beter voorzichtig blijven, dat ondervindt Colin Demarteau aan den lijve.

Achter de twee tenoren die het vooraan met elkaar uitvechten, verzekert Julien Soussigne zich van de derde plaats, zij het wel op ruime achterstand.

Hij wordt op de hielen gezeten door zijn ploegmakkers Justin Legros (links) en Jonas Debois (rechts). Met zijn vijfde plaats overall is deze laatste de beste bij de junioren.

Nog iemand van de Superbikers vinden we op plaats zes. Nicolas Daniels is in de daguitslag de vierde renner op rij van het team.

Jacques Evrard eindigt als zevende en is daarmee de tweede junior.

Nicolas Casteels wordt achtste, wat hem de zege oplevert bij de masters 1, voor Daniel Prijkel (9ste overall). Mathias Mouronval maakt de top tien compleet.

In de andere categorieën gaan de overwinningen naar Géraud Heine (kadetten), Xavier Bodeux (Masters 2) en Kris Hertsens (Masters 3).

Alex Marchal zakte speciaal voor de gelegenheid nog eens af naar België. En ze werd daarvoor beloond, want Marchal won bij de vrouwen (62ste overall) voor Camille Maes en Kristien Nelen.

Bij de e-bikes ging de zege naar Lionel Dumoulin (rechts) voor Fabrizzio Miccucci en Patric Maes (links).

Doordat de zon eindelijk lijkt door te breken …

… krijgt iedereen nieuwe energie.Helaas, enkele minuten later is de hoop op een droog einde al gaan vliegen. Aan de horizon verschijnen terug donkere wolken.

En opnieuw lijkt het alsof we midden in de winter zitten. Een sneeuw- en hagelbui teistert de laatste deelnemers aan de Golden Strike (SP5)!

De eersten zijn niet veel beter af, maar gelukkig hadden enkele vrijwilligers het goede idee om een vuurtje aan te steken. “Kan er nog iemand een takje gaan halen?”

We zijn ondertussen bezig aan de laatste special en Bart De Vocht heeft net voordien opnieuw de leiding overgenomen van Martin Maes. Knap! Het verschil tussen beide kemphanen? Slechts één seconde!

De toeschouwers zijn klaar om zich op te warmen aan dit spannende duel …

Martin Maes heeft zijn zenuwen het beste onder controle en wint de laatste special. We halen onze rekenmachines boven en de leider van de EWS wint uiteindelijk ook de Enduro van de Amblève met ocharme twee seconden verschil op zijn rivaal Bart de Vocht! Dit belooft voor de Enduro der Naties later dit seizoen waar de twee hoogstwaarschijnlijk samen met Julien Soussigne een team zullen vormen om de Belgische kleuren hoog te houden.

Het feestje eindigt uiteraard rond een goed glas Chimay!

We eindigen ons fotoverslag met de verschillende podia …

… en een welgemeende bravo voor alle vrijwilligers die deze enduro zo magisch maken. Tot volgend jaar … maar dan wel zonder de sneeuw als het kan!

Uitslag Enduro van de Amblève 2019: http://ecorga.be/bec2/stage1_index.html

Door Olivier Béart