Best of | In het hart van de Roc d’Ardenne en Roc Marathon

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | In het hart van de Roc d’Ardenne en Roc Marathon"

Waar vroeger de xc-renners de paden rond Houffalize bestormden, zijn het nu de marathonrenners die er de wet dicteren. Maar ze doen dit met evenveel passie als hun voorgangers en als we één ding onthouden van deze vierde editie van de Roc d’Ardenne dan is het dat de omgeving van het kleine Ardense stadje nog niets aan charme heeft ingeboet.

Voor de start stond het al vast dat er een nieuwe naam op de erelijst zou bijgeschreven worden, want de Deen Soren Nissen, die de drie eerste edities van deze Roc Marathon had gewonnen, was er niet bij vandaag. En die eer was weggelegd voor Hector Leonardo Paez (Polimedical-FRM).

Hoe hard zijn achtervolgers ook probeerden, niemand was in staat om de Colombiaan van de zege te houden. Ook de Belg Frans Claes (Loving Hut) niet. Maar Claes kwam naar het einde toe steeds beter in de wedstrijd en eindigde als tweede, wat volgens hem het hoogst haalbare was vandaag.

Ook de Nederlander Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle) moest genoegen nemen met een ereplaats, maar was daar na afloop niet rouwig om. “De top twintig van vandaag is geselecteerd voor het wereldkampioenschap marathon en ik werd vierde!” Job done dus voor Becking.

Dat laatste geldt ook voor de Oostenrijkse Christina Kollman (Simplon) die oppermachtig was bij de dames.

Ze verwees de Noorse Jeanette Persson (Nalini-Cube-One) naar de dichtste ereplaats, maar deze laatste verloor veel kostbare tijd doordat ze het iets te voorzichtig aan deed onderweg.

Maar ze hield nog wel nipt de Belgische kampioene Alice Pirard (Merida-Wallonie) achter zich.

Wie Ardennen zegt, zegt ook afdalen.

Het parkoers van de Roc d’Ardenne bestaat uit een afwisseling van brede veldwegen …

… en bospaden waar behendigheid een plus is.

En wat gedacht van deze passage tussen de rotsen in de omgeving van Bertogne. De Belg Joris Massaer (MTB Team 8s) heeft er in ieder geval geen problemen mee.

En ook Tim Böhme, Laura Turpijn en Sara Michielsens doen dit makkelijker lijken dan het is.

Nieuw dit jaar was de Roc Trophy, een driedaagse bestaande uit de Roc Night op vrijdag, de Roc d’Ardenne op zaterdag en de Roc Marathon op zondag. De Belg Kevin Van Hoovels won de eerste twee onderdelen en had nog genoeg kracht in de benen om op zondag naar een top tien notering te rijden in de marathon.

Zijn dichtstbijzijnde concurrent in de Roc Trophy, Julien Delaet (10002 – Bike4Life), verloor in die marathon meer dan twintig minuten op Van Hoovels die daardoor de eerste laureaat werd van de Roc Trophy. Een terechte eindwinst voor de renner van het MTB Team Langdorp.

Behalve de Roc Trophy en de Roc Marathon was er nog veel meer te doen in en rond Houffalize. Zo stonden er ook nog heel wat toertochten op het programma, al dan niet met bevoorradingen met streekproducten.

Iedereen vindt dan ook wel iets wat tot zijn of haar mogelijkheden hoort in het programma van dit driedaagse festival.

Zijn we niet allemaal een beetje wereldkampioen …

… maar er kunnen er slechts enkelen daadwerkelijk de beste zijn!

Het festival zit er weer op en de kleren van de Roc Carnaval kunnen voor een jaar de kast in, en dat geldt ook voor de Roc d’Ardenne. Hopelijk zien we elkaar volgend jaar allemaal terug in Houffalize!

Ons wedstrijdverslag van de Roc d’Ardenne kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/news/roc-dardenne-daar-is-kevin-van-hoovels-weer

En dat van de Roc Marathon hier: www.vojomag.nl/news/roc-marathon-houffalize-colombiaanse-klimgeit-paez-wint-frans-claes-tweede

Door Jan Geys