Best of | WK MTB U23 Lenzerheide: een Zwitserse dubbelslag, Zuid-Afrikaans goud en Nederlands brons

Door Olivier Béart -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | WK MTB U23 Lenzerheide: een Zwitserse dubbelslag, Zuid-Afrikaans goud en Nederlands brons"

Een dag voor de elites traden de beloften al de arena in om hun wereldkampioenschap MTB te betwisten. Zwitserland gold, zoals in alle wedstrijden, ook bij de beloften tot de grote favorieten voor goud, maar het gastland wist dit op vrijdag slechts deels waar te maken. Alessandra Keller en Sina Frei brachten het thuispubliek wel een eerste keer in extase door bij de vrouwen-beloften zowel het goud als het zilver binnen te rijven, maar het gehoopte vervolg bij de heren-beloften bleef nadien uit. In die wedstrijd ging het goud naar Alan Hatherly en Zuid-Afrika, terwijl David Nordemann Nederland een prachtige bronzen medaille bezorgde.

Heren U23

De startklim mag dan nog zo lang en steil zijn, toch is het aan het begin van de eerste afdaling een opstopping van jewelste.

De minste aanraking met je voorganger is in die omstandigheden dan ook fataal, zo ondervond ook deze arme Italiaan …Om nog maar te zwijgen over de laatste renners. Zij lijken wel mee te doen aan een loopwedstrijd.

In de tweede ronde neemt de Fransman Joshua Dubau de leiding.De rest is nooit ver en een viertal probeert zich los te gooien van de rest. Alan Hatherly ment voor Dubau, Blevins en … David Nordemann.

Nordemann heeft duidelijk goede benen en rijdt aandachtig mee in de voorste gelederen.

Terwijl de koplopers Hatherly, Blevins en Nordemann over onze hoofden vliegen, neemt Joshua Dubau de chicken way. En nee, het is niet dat Dubau schrik heeft om de drop te nemen, maar wel omdat de Fransman een lekke band heeft achteraan. We zouden hem niet meer terugzien vooraan in de wedstrijd. Het podium is daarmee gekend, maar de volgorde nog niet helemaal. Dat Nordemann op weg is naar brons, lijkt een certitude, maar vooraan lijken Hatherly en Blevins aan elkaar gewaagd.De Noor Petter Fagerhaug, de eindwinnaar van de wereldbeker MTB bij de U23, is in Lenzerheide net niet goed genoeg om zich in de debatten te mengen. Heel de dag strijdt hij mee in een groepje dat rijdt om de vierde plaats en in een spetterend slot weet hij zijn gezellen toch nog los te gooien. De Noor eindigde als vierde.

Dan volgen de Deen Jonas Lindberg en de Zwitser Vital Albin. Deze laatste kon zich op het nippertje kwalificeren voor dit WK in eigen land en bedankte met een prachtige zesde plaats en de titel beste Zwitser. En daar nemen we ons hoedje voor af, want Albin vertrok met rugnummer 61.Pierre De Froidmont had vooraf zeker meer verwacht van dit WK en wij ook. Een 24ste plaats is niet slecht, maar we hebben de jonge Waal al mooiere dingen weten doen dit jaar. Marc Bouwmeester deed een tikkeltje beter en eindigde als 21ste, Milan Vader werd 25ste.De omloop is ondertussen zo goed als verlaten, want de meeste toeschouwers zitten al aan de aankomstzone …… waar ze wachten op de komst van de toekomstige wereldkampioen, Alan Hatherly. Negen jaar na de betreurde Burry Stander heeft Zuid-Afrika een nieuwe wereldkampioen bij de beloften. De Amerikaan Christopher Blevins moet tevreden zijn met het zilver.

Uitslag Wereldkampioenschap MTB 2018 Lenzerheide heren-beloften:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/09/Resultats-U23-Hommes-Lenzerheide-2018.pdf”]

Vrouwen U23

Ietwat verrassend neemt de Britse Isla Short de snelste start bij de vrouwen-beloften. Het verhaal van de Habitat-renster zou echter van korte duur zijn, want Short eindigt pas als 25ste. Nog slechter verging het haar landgenote Evie Richards, die tot de topfavorieten behoorde. Richards gaf op.

De wedstrijd valt al snel in een definitieve plooi. Het Zwitserse duo Alessandra Keller en Sina Frei heeft het ruime sop gekozen en zij zullen onder elkaar uitmaken wie de regenboogtrui mee naar huis mag nemen.

Alessandra Keller rijdt het overige deel van het seizoen bij de elites, maar door haar jonge leeftijd koos ze ervoor om het WK bij de beloften af te werken. Keller was vooral uit op revanche nadat ze vorig jaar in Cairns tevreden moest zijn met het brons, na Kate Courtney (zilver) en .. Sina Frei (goud).

In Lenzerheide had Sina Frei echter de grootste moeite met haar één jaar oudere landgenote.

Het kantelpunt kwam iets na halfweg koers; Frei moet een gaatje laten en toen ze ook nog eens enkele kleine foutjes begon op te stapelen, was de (hoofd)vogel gaan vliegen.

Ook voor het brons kregen we een mooi duel te zien tussen de Italiaanse Marika Tovo, die het pleit in haar voordeel zou beslechten, en de Duitse Ronja Eibl.

Achter dit viertal zorgde Sophie von Berswordt voor een eerste Nederlandse uitschieter tijdens dit WK MTB. Von Berswordt eindigde in Lenzerheide zeer verdienstelijk als zesde.

Pech voor de Belgische Emeline Detilleux, een lekke band slaat haar ver terug. De Waalse zet nadien nog wel haar weg verder, maar door de 80%-regel wordt ze al snel uit de koers genomen. Zwaar ontgoocheld eindigt Detilleux haar eerste WK bij de beloften als 38ste.

Alessandra Keller heeft ondertussen een mooie voorsprong opgebouwd, maar dat weerhoudt haar niet om risicovolle lijnen te nemen. Haar winst betekent dat we volgend jaar geen regenboogtrui zullen zien in de wedstrijden van de vrouwen U23.

Sina Frei beseft ondertussen dat ze, behoudens incidenten, Keller niet meer zal weerzien. Het zilver wordt haar deel.

En maar goed ook dat een valpartij niet over winst of verlies heeft beslist, want valpartijen loeren in Lenzerheide overal om de hoek, zeker na de regenval van de voorbije nacht.

Uitslag Wereldkampioenschap MTB 2018 Lenzerheide vrouwen-beloften:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/09/Results.pdf”]

Door Olivier Béart