Best of | World Cup MTB 2021 Snowshoe: lekkebandenfestival

Sport
21 September 2021 — Olivier Béart

De eindlaureaten van de wereldbeker XCO waren sinds vrijdagavond al gekend en dus was het maar de vraag of de finale in Snowshoe nog wel voor de nodige suspens zou zorgen. De vrees dat we zouden wegdommelen bij de wedstrijd was ongegrond, daarvoor gebeurde er te veel. Daarbij vormden vooral bij de mannen talloze lekke banden de rode draad in het verhaal. Voor een laatste keer blikken we dit seizoen terug op de World Cup MTB. 

Welkom in het Amerikaanse Snowshoe, waar we in 2019 voor het laatst waren voor eveneens de finale. En ook het publiek mocht er weer bij zijn in het skistation in de staat Virginia.

De eindwinnaars mochten dan al gekend zijn – Mathias Flückiger bij de mannen (zie ook www.vojomag.nl/mathias-fluckiger-zijn-lange-weg-naar-succes) en Loana Lecomte bij de vrouwen – voor de ereplaatsen lag de strijd wel nog open. Het scenario was alvast perfect met een onverwachte winnaar bij de mannen en de heerschappij van de nieuwe koningin van de MTB.

Vrouwen: het perfecte weekend van Evie Richards

Wereldkampioene, winnares in Lenzerheide, vrijdagavond nog goed voor winst in de shorttrack … Evie Richards drukt duidelijk haar stempel op deze tweede seizoenshelft. In haar schuilt dan ook het grote gevaar voor de Zweedse Jenny Rissveds die voor aanvang van de wedstrijd nog de tweede plaats in de tussenstand bekleedt.

Ten onder gaan aan de druk deed Evie Richards niet, zelfverzekerd nam ze de wedstrijd in handen. De Britse moest daarin geen rekening houden met Loana Lecomte en Pauline Ferrand-Prévot die beiden forfait gaven voor de finale.

Verrassend genoeg was het echter Rebecca McConnell die als eerste aan een solo begon. Een lekke band zette haar echter al snel aan de kant.

Evie Richards nam over en vanaf dan stond er geen maat meer op de wereldkampioene. De Britse weet dat als ze nog over Jenny Rissveds wil springen in het eindklassement, ze absoluut moet winnen. En hopen dat de Zweedse in dat geval niet als tweede eindigt. Ronde na ronde bouwde ze haar voorsprong uit.

Van Rissveds moet ze alvast geen schrik hebben, want de Zweedse had alle moeite van de wereld om het ritme te volgen. Rissveds zou pas als zesde eindigen.

Dat is wel nog beter dan Jolanda Neff, de olympische kampioene kwam in Snowshoe niet verder dan een negende plaats.

Voor Kate Courtney is 2021 een seizoen om snel te vergeten. In Snowshoe ging het van kwaad naar erger, ze had nog te veel hinder van haar val in de shorttrack en gaf voor haar eigen publiek op.

Voor Nadine Rieder was deze finale dan weer eentje om nooit meer te vergeten. De Duitse reed een dijk van een wedstrijd in Snowshoe en eindigde als achtste, haar beste prestatie ooit in de wereldbeker en een opsteker na een seizoensbegin dat overschaduwd werd door blessures.

Haar teamgenote Anne Terpstra deed nog beter en vocht zich na een moeilijk wedstrijdbegin terug naar de vijfde plaats. De Nederlandse reed naar goede gewoonte een regelmatig seizoen maar door een DNF in Les Gets zou ze pas als tiende eindigen in het eindklassement.

Voor de derde en vierde plaats ging het er wel steviger aan toe tussen Sina Frei en Anne Tauber.

Tauber wist in de slotronde Frei van zich af te schudden en eiste de derde podiumspot op. Het was een tijdje geleden dat ze nog eens op het podium stond in de wereldbeker, maar aan dit seizoenseinde lijkt de Nederlandse kampioene haar goede benen eindelijk teruggevonden te hebben. Frei werd vierde in de daguitslag.

Evie Richards liet het allemaal niet aan haar hart komen en won uiteindelijk met een voorsprong van meer dan anderhalve minuut voor Rebecca McConnell.

Loana Lecomte bijhalen was niet meer mogelijk, maar het leverde Richards wel de tweede plaats op in het eindklassement. Lecomte zelf startte niet, maar was wel naar Snowshoe afgezakt om haar trofee in ontvangst te nemen. Jenny Rissveds, Rebecca McConnell en Sina Frei mochten mee op het podium.

Uitslag World Cup MTB Snowshoe 2021 vrouwen:

Download (PDF, 307KB)

Eindstand World Cup MTB 2021 vrouwen:

Download (PDF, 314KB)

Mannen: Blevins haalt het in zijn achtertuin

Mathias Flückiger sprokkelde vrijdag in de shorttrack voldoende punten om al voor de start zeker te zijn van de kristallen trofee. Elf seizoenen heeft hij nodig gehad om dit te bereiken en uit de schaduw te treden van die andere Zwitser. Meer daarover in dit artikel: www.vojomag.nl/mathias-fluckiger-zijn-lange-weg-naar-succes.

We zijn vertrokken voor een startloop en 7 rondes!

Het was de Braziliaan Henrique Avancini die het vuur meteen aan de lont stak. In zijn wiel herkennen we de wereldkampioen shorttrack Christopher Blevins.

Het ging razendsnel. Victor Koretzky probeerde zijn krachten te sparen om net als in Lenzerheide op het gepaste moment toe te slaan.

Het noodlot besliste er echter anders over. De Fransman reed lek in de tweede ronde en zakte weg uit de top twintig. Koretzky vocht echter terug en met enkele supersnelle rondes klom hij terug tot de 8ste plaats.

Ondrej Cink woekerde zoals wel vaker met zijn krachten.

Nino Schurter had er duidelijk zin in om eindelijk de gelijkmaker te scoren met Julien Absalon wat betreft het aantal wereldbekeroverwinningen (Schurter staat op 32, Absalon op 33). De Zwitser reed aandachtig en nam in de afdalingen het heft in handen om zeker niet door een concurrent mee in de fout gesleurd te worden.

Maar ook hij kreeg af te rekenen met pech. Schurter reed lek en dat gebeurt niet vaak. De wereldkampioen zou als vierde eindigen en sluit daarmee het seizoen af zonder wereldbekerzege en dat is geleden van 2009, zijn debuutjaar bij de profs.

Vlad Dascalu reed de wedstrijd van zijn leven maar dat was niet voldoende voor de jonge Roemeen, want hij botste op iemand die nog sterker was dan hij.

Christopher Blevins reed een slimme wedstrijd en maakte komaf met al zijn tegenstanders.

Op zijn 23 maakte hij een droom waar, en dat voor zijn thuispubliek.

Nog mooier en straffer wordt het wanneer we vertellen dat we al moeten teruggaan tot 1994 voor het laatste Amerikaanse succes in de World Cup MTB bij de mannen. De legendarische Tinker Juarez won dat jaar de slotmanche in Silver Star.

Vlad Dascalu werd tweede.

Ondrej Cink moest weer maar eens tevreden zijn met een ereplaats, de Tsjech eindigde als derde. En dat was net niet voldoende om de tweede plaats in het eindklassement af te snoepen van Victor Koretzky …

De Fransman werd beloond voor zijn volharding en behield in de eindafrekening … 1 punt voorsprong over op Cink. Het is echter eindwinnaar Mathias Flückiger die de meeste pluimen op zijn hoed mag steken. Nino Schurter en Jordan Sarrou maakten de top vijf compleet.

Milan Vader reed zichzelf nog maar eens naar een top tien notering, Vader werd zevende.

David Nordemann is terug op de goede weg. Operaties hielden hem lange tijd aan de kant maar in Snowshoe werd hij knap negende!

Ook Pierre De Froidmont reed een dijk van een wedstrijd. Halfweg de wedstrijd flirtte hij even met de top tien …

… maar een lekke band strooide roet in het eten waardoor hij finaal als 17de eindigde. Een hoopvol resultaat voor 2022.

De campagne 2021 is voorbij, maar niet zonder al een afspraak te maken voor de World Cup MTB 2022 die als alles goed gaat in Brazilië van start zal gaan. Al weet je met de huidige globale crisis maar nooit. Maar dat weerhoudt ons niet om nog even na te genieten van de mooie momenten van 2021.

Uitslag World Cup MTB Snowshoe 2021 mannen:

Download (PDF, 312KB)

Eindstand World Cup MTB 2021 mannen:

Download (PDF, 317KB)