Best of | World Cup XCO #1 Dames U23: Kate Courtney domineert!

Door Olivier Béart -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup XCO #1 Dames U23: Kate Courtney domineert!"

De wedstrijd van de dames U23, wat de wachtkamer is vooraleer over te stappen naar de elites, werd in Nove Mesto gedomineerd door de Amerikaanse Kate Courtney … Ook de Nederlandse Annemarie Worst deed het uitstekend met een vierde plaats. Een verslag:

Kate Courtney luistert naar de raad van haar mentor Christoph Sauser, met wie we haar de voorbije dagen veel tijd zagen doorbrengen op de omloop.

Top, start! We zijn vertrokken voor de fameuze startloop.

De Britse kampioene Evie Richards neemt daarin de snelste start.

Maar Kate Courtney is niet ver en bij de eerste doortocht aan de meet rijden ze al wiel in wiel.

Vanaf de eerste volledige ronde rijdt de Amerikaanse een te hoog tempo voor haar concurrentes. Ze zouden Courtney dan ook pas aan de finish weerzien …

De dag voordien hadden de Franse dames het bij de elites niet onder de markt, maar nu rijdt er met Léna Gérault wel een Française vooraan. Gérault rijdt in derde positie en ze neemt in haar wiel niemand minder dan de Europese kampioene Sina Frei mee. Frei is tevens de huidige nummer 1 bij de U23.

“Ik was echt goed,” aldus Gérault. “Frei speelde bergop een beetje met mij, maar ik reed mijn eigen tempo en kon bergaf steeds terugkomen. Jammer genoeg kreeg ik een mechanisch probleem en moest ik stoppen in de materiaalzone. Daardoor verloor ik enkele plaatsen en het contact met Frei. Jammer, want ik voel dat de top drie tot mijn mogelijkheden behoort.”

Léna Gérault out dus en daar profiteerden Sina Frei en de Nederlandse Annemarie Worst van. Zij zouden respectievelijk als derde en vierde eindigen, terwijl Gérault nog vijfde werd.

Annemarie Worst viel dus net naast het podium, maar was toch blij met haar vierde plaats. “Ik had nog niet veel wedstrijden gereden en ik wist dus niet wat ik moest verwachten vandaag. Ik weet nog niet welke wedstrijden ik de komende maanden nog zal rijden, want het veldrijden komt toch op de eerste plaats.”

Vooraan zet Kate Courtney ondertussen onverstoord haar weg verder.

Misschien hadden we vandaag iets meer verwacht van Malene Degn, al werd de Deense toch mooi zevende.

En op de twaalfde plaats vinden we Ida Jansson terug. De Zweedse is de regerende wereldkampioene bij de junioren en ze reed een sterke eerste wereldbeker bij de U23.

De wedstrijd nadert zijn einde en we zoeken ons aan de finish een weg tussen onze collega’s. Je ziet meteen wat onze job inhoudt en dat we ons regelmatig plat op onze buik moeten gooien om jullie de mooiste foto’s te kunnen tonen!

Kate Courtney mocht ook de eerste leiderstrui gaan afhalen op het podium!

World Cup XC #1 Nove Mesto | U23 Dames: de uitslag

[gview file=”http://www.vojomag.com/app/uploads/2017/05/novm_xco_wu_analysis.pdf” height=”350px” save=”0″]

Door Olivier Béart