Bezoek | BeMoov, een Belgisch merk dat zich voor 100% wijdt aan kinderfietsen

Techniek
8 June 2022 — Olivier Béart

Zelfs al heeft de fietsindustrie momenteel de wind in de zeilen, toch komt er niet elke dag een nieuw merk bij. En als het bovendien een Belgisch merk is en 100% gewijd aan kinderfietsen, dan is het zeker een bezoekje waard! Ondergetekende trok – samen met zijn kinderen Hugo en Mila – richting Namen voor een ontmoeting met Fred, een van de twee oprichters van BeMoov.

Fred is niet echt nieuw in de fietsindustrie, aangezien hij bijna 30 jaar geleden al in de branche heeft gewerkt voor een importeur. Het idee om een ​​merk kinderfietsen te creëren, dateert al van enkele jaren geleden toen hij op zoek was naar een eerste tweewieler voor zijn nageslacht en moeite had om een ​​lichte en niet te dure fiets te vinden.

Tegenwoordig zijn zijn kinderen volwassen en heeft hij carrière gemaakt in de communicatie en de audiovisuele sector, maar het idee om zijn eigen fietsenmerk te lanceren dat zich voor 100% op kinderen zou richten, heeft hem nooit echt verlaten. Samen met Serge, een oude vriend die zijn partner werd, besloot hij de sprong te wagen … net voor de covid-crisis! “Onnodig te zeggen dat dit onze plannen een beetje vertraagde en de lancering van het avontuur bemoeilijkte. Omdat we niet konden reizen, moesten we alles vanop afstand doen met Azië en werd het heel wat complexer om prototypes te ontwikkelen. Om nog maar te zwijgen over de bevoorradingsproblemen toen we de productie startten. Maar sinds begin 2022 is het zover, eindelijk hebben we een voorraad fietsen en kunnen we BeMoov echt lanceren!”

De frames worden geproduceerd in Azië, in Taiwan, in een fabriek die ook voor grote merken produceert, en om praktische redenen wordt daar ook de eerste montage uitgevoerd. Toch is het doel om de montage van de fietsen heel snel naar België te repatriëren … recht tegenover de kantoren van BeMoov en het audiovisuele bedrijf van Fred!

Hij legt ons dit mooie verhaal in wording uit: “Aan de overkant van ons hebben we het geluk dat er een van de grootste bedrijven voor aangepast werk in Wallonië is gehuisvest, l’Atelier. De mensen die er werken zijn gehandicapt of maken deel uit van een project voor sociale re-integratie. Ze doen veel verpakkingen, maar ook mechanische montage. Toen we in contact kwamen, waren ze erg geïnteresseerd in ons project.”

Tegen het einde van het jaar zal er een volledige assemblagelijn geïnstalleerd worden op het terrein van l’Atelier, waarna de assemblage kan verhuisd worden naar België. “Dat is belangrijk voor ons, zodat we alleen maar de straat hoeven over te steken om de montage van onze fietsen te volgen. Het is voor mij ook een terugkeer naar mijn roots, want het gebouw waar l’Atelier zich bevindt, behoorde toe aan mijn ouders, die er een speelgoed importbedrijf hadden. Het is voor mij dan ook heel symbolisch dat onze BeMoov-fietsen daar zullen worden geassembleerd.”

Voor de huidige voorraad en het logistieke gedeelte hoef je ook nu niet ver te gaan, want je hoeft alleen maar weer de straat over te steken en naar een andere buurman in het economisch activiteitenpark te gaan. “Zoals je kan zien, beschikken we over een ruime voorraad! Deze gaat steeds sneller de deur uit, maar we kunnen het tempo wel aan tot de assemblage zich definitief in België bevindt.”

BeMoov verkoopt haar fietsen in het klassieke netwerk van winkels, met een goede dekking van België en enkele verkooppunten in Frankrijk. “We willen duidelijk uitbreiden in heel Europa, te beginnen met Frankrijk, waar we binnen een jaar resellers over het hele grondgebied willen hebben. Maar we verkopen ook rechtstreeks, tegen dezelfde prijs plus verzendkosten, dus we zijn nu al overal in Europa beschikbaar voor iedereen die een fiets bij ons wil bestellen, ook al is er geen dealer in de buurt.”

Grappig detail: de fietsen worden verzonden in dozen waarop een tekening staat van … een televisie! Dit komt misschien als een verrassing, maar er is een goede reden. “Het is een trucje dat ons werd ingegeven door een vriend, die ontdekte dat logistieke dienstverleners en transportbedrijven meer aandacht besteden aan televisies dan aan andere soorten pakketten, omdat ze weten dat het kwetsbaar en vrij duur is. En het werkt, want we hebben nog bijna geen feedback gehad van beschadigde fietsen.”

Het gamma kinderfietsen van BeMoov

Tijd nu om het gamma eens nader te bekijken. Het assortiment begint bij een 12 inch loopfiets en gaat tot een 24 inch. “Het idee is om lichtgewicht fietsen te maken met mooie aluminium frames en een reeks kleine details die echt belangrijk zijn voor kinderen.”

“We wilden fietsen die gemakkelijk zijn in gebruik, waardoor kinderen plezier beleven aan en zin krijgen om te fietsen. En we wilden ook proberen om de prijzen binnen de perken te houden, al mag je niet vergeten dat kwalitatieve kinderfietsen over het algemeen heel goed verkopen en uiteindelijk niet veel meer kosten dan “speelgoed-“fietsen die veel minder duurzaam en minder aangenaam zijn om te rijden. Tegenwoordig zijn er grote fietsenmerken die naast fietsen voor volwassen ook goede kinderfietsen maken, maar we denken dat we kunnen opvallen met ons assortiment.”

Bij de technische details valt ons meteen de aandacht die besteed werd aan de remmen en de remhendels op. Deze kunnen aangepast worden aan de kleine handen en de kleinste maten kregen ook nog eens kleurtjes om de jongsten te helpen hun weg te vinden tussen de voorrem en de achterrem. Er zijn ook duidelijke +/- aanduidingen op de shifters om te schakelen, wat het leven van de kleinsten gemakkelijker zal maken wanneer ze een derailleur gaan gebruiken.

In dit stadium bestaat het assortiment uit fietsen voor “gemengd” gebruik, maar de verwachting is dat dit snel zal diversifiëren: “Momenteel zou ik onze fietsen omschrijven als “all-road”, maar naast stadsfietsen hebben we ook een echt mtb-gamma op de planning staan voor jonge enthousiastelingen die graag in het bos rijden, afdalen en obstakels overwinnen. Al hebben we reeds veel zorg besteed aan de geometrie van onze huidige fietsen, zodat ze speels zijn en vertrouwen geven, want we hebben ze ontwikkeld in samenwerking met de kinderen en instructeurs van twee mountainbikescholen.”

Elk model is verkrijgbaar in 5 kleuren en er zijn ook stickervellen beschikbaar waarmee het kind zijn fiets naar eigen inzicht kan personaliseren. Ze zijn speciaal voor BeMoov gemaakt.

En we kunnen bevestigen dat het voor hen best wel belangrijk is en dat het effect heeft! Merk op dat ze gemakkelijk verwijderbaar zijn zonder sporen na te laten. Tot slot heeft BeMoov ook helmen en accessoires zoals lampen, pompen, … in de aanbieding.

Het BeMoov-assortiment begint met de 12 inch loopfiets.

inch

Hij is uitgerust met een voetsteun en een achterrem. Hij weegt 3,4 kilogram en kost 229 euro.

Daarna stappen we over op de eerste trapfiets, in 14 inch, voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar die al leren trappen. Weet dat het crankstel erg smal is en het gebruik als loopfiets mogelijk maakt als je de pedalen verwijdert. Hij weegt 5,4 kilogram en kost 369 euro.

De 16 inch is bedoeld voor kinderen van 4 tot 6 jaar, weegt 5,7 kilogram en kost 399 euro.

Deze wordt gevolgd door de 20 inch, voor 5 tot 8-jarigen, die als eerste model is uitgerust met versnellingen (een zeer compacte 8-speed Microshift-derailleur die voorkomt dat hij dicht tegen de grond sleept zoals het geval zou zijn wanneer je een klassieke derailleur op een kleine kinderfiets zou monteren) en een speciale shifter die gemakkelijk te manipuleren is met kleine handen. Hij weegt 8,2 kilogram en kost 499 euro.

Eindigen doen we met de 24 inch, bedoeld voor 7,5 tot 11-jarigen. Hij weegt 9,1 kilogram en kost 529 euro.

Ook al hebben Hugo en Mila, met hun vader die in de fietswereld werkt, het geluk gehad van jongs af aan op mooie en leuke fietsen te rijden, toch leken ze het vanmiddag erg tof te vinden om op de BeMoovs te rijden! En ook wij konden dit Belgische verhaal enorm smaken!

Meer info via www.bemoov-bikes.be