BK MTB Marathon: Sébastien Carabin en Alice Pirard zijn de nieuwe Belgische kampioenen!

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BK MTB Marathon: Sébastien Carabin en Alice Pirard zijn de nieuwe Belgische kampioenen!

Vandaag vond de belangrijkste marathon van de Belgische kalender plaats: de Raid des Hautes Fagnes. Niet alleen was dit de vijfde wedstrijd van de Belgian Ardennes Marathon Series 2019, daarnaast deed de wedstrijd voor het tweede jaar op rij dienst als Belgisch kampioenschap MTB Marathon. Na een spannende wedstrijd waren het Sébastien Carabin en Alice Pirard die met de nationale driekleur aan de haal gingen.

Net zoals vorig jaar werd er in de marge van de Raid des Hautes Fagnes voor de zwart-geel-rode truien gestreden in de marathondiscipline.

Vorig jaar ging deze titel naar Wietse Bosmans die in de sprint Roel Paulissen wist te vloeren. Wietse Bosmans was uiteraard ook dit jaar van de partij om zijn titel te verdedigen.

Maar dat zou geen gemakkelijke opdracht worden met onder meer ook Joris Massaer, Frans Claes, Kevin Van Hoovels, Sébastien Carabin en Wout Alleman die op de titel aasden.

Om stipt 9u10 klinkt het startschot voor een wedstrijd van 115 kilometer!

Na 13 kilometer is het uittredend kampioen Wietse Bosmans die aan de leiding rijdt …

Ver zitten de achtervolgers niet. Van Hoovels, Massaer, Carabin en Claes halen op dit moment in de vallei van de Warche de eerste elitevrouwen bij die tien minuten eerder van start zijn gegaan.

Wout Alleman hangt nog wat verderop, maar zoals we later in de wedstrijd zullen zien heeft hij zijn laatste woord nog niet gezegd! Een lekke band zou achteraf zijn achterstand verklaren.

Vooraan smelt alles terug samen en krijgen we een kopgroep met Wietse Bosmans, Joris Massaer, Sébastien Carabin, Frans Claes en de … Nederlander Erwin Bakker. Deze kopgroep zou in de loop van de wedstrijd meermaals van gedaante veranderen.

Het is warm in en rond Malmedy en de temperatuur flirt met de 30 graden, veel drinken is de boodschap.

De deelnemers genieten met dit weer dubbel en dik van de vele kleine river crossings onderweg …

Het beslissende moment van dit Belgisch kampioenschap XCM vindt halfweg de wedstrijd plaats. Koplopers Wietse Bosmans en Joris Massaer missen een splitsing en Sébastien Carabin, die zich niet vergist, profiteert om de leiding over te nemen!

Bosmans, Massaer en Bakker zetten de achtervolging in. Frans Claes heeft dan weer andere problemen: hij reed lek!

Het achtervolgende trio wordt al snel een duo nadat Wietse Bosmans er de brui aan geeft en de wedstrijd verlaat …

Koploper Sébastien Carabin loopt ondertussen steeds verder uit.

Met nog een tiental kilometer te gaan, volgen Massaer en Bakker op drie minuten van Carabin.

Na een inspanning van 5u20’ mag Sébastien Carabin juichen: hij wint de 21ste editie van de Raid des Hautes Fagnes en mag zich het komende jaar Belgisch kampioen XCM noemen bij de elites.

Het is voor de tweede keer in zijn carrière dat Carabin deze titel behaalt nadat hij eerder in 2014 ook al eens de beste was in Houffalize.

Joris Massaer wordt 4 minuten na Carabin knap tweede. Het podium van de Raid des Hautes Fagnes wordt vervolledigd door de Nederlander Erwin Bakker.

Wout Alleman zou na een sterke comeback alsnog het brons veroveren tijdens het BK XCM bij de elites. Frans Claes eindigt na een lekke band en val als vijfde.

Bij de Masters 1 ging de zege naar Julien Delaet (zesde overall) die daarmee zijn revanche beet heeft voor zijn diskwalificatie van 2018 (hij werd toen gediskwalificeerd omdat hij een verkeerde weg had genomen).

Julien reed een groot deel van de wedstrijd samen met Ken Van den Bulke die zijn titel bij de masters 2 wist te verlengen.

Bij de vrouwen ging de titel voor de zevende keer naar Alice Pirard! Zij haalde het voor Kristien Achten en Joyce Vanderbeken.

De Belgische kampioenen MTB Marathon 2019, met van links naar rechts Julien Delaet (Masters 1), Alice Pirard (Vrouwen), Sébastien Carabin (Elites), Ken Van Den Bulcke (Masters 2) en Cedric Himpe (FunA).

De Belgische kampioenen zijn dan wel gekend, maar de BAMS gaat in augustus verder op zoek naar de eindwinnaars van dit regelmatigheidsklassement. Afspraak op 18 augustus voor de Chouffe Marathon.

Volledige uitslag BK XCM 2019 op Chronorace

DoorChristophe Bortels