BK XCO 2023: Emeline Detilleux en Pierre de Froidmont heersen over Houffalize

Door Adrien Protano -

  • Sport

BK XCO 2023: Emeline Detilleux en Pierre de Froidmont heersen over Houffalize

Op de slotdag van de Belgische kampioenschappen MTB in Houffalize eigenden Pierre de Froidmont en Emeline Detilleux zich de zwart-geel-rode driekleur toe die ze het komende jaar met fierheid mogen dragen. We blikken terug op deze titelstrijd.  

Vrouwen: Emeline Detilleux, alleen op de wereld

Emeline Detilleux is de uittredende Belgische kampioene en vrijdagavond al goed voor goud in het BK shorttrack. Ze heeft maar één wens: zichzelf trakteren op een nieuw jaar in de Belgische kleuren. Aan haar zijde deelt Julia Grégoire dezelfde doelstelling, maar dan binnen de U23-categorie. De twee categorieën strijden inderdaad elk om hun respectievelijke titels binnen dezelfde race.

En daar gaan we voor 5 ronden op dit circuit van 3,920 kilometer rond (en op) de heuvel van Sertomont, waar ooit de wereldbeker MTB plaatsvond. Vorig jaar werd het BK gereden in temperaturen boven de 30°C in de zon, dit jaar heeft de weervrouw een sombere dag ingepland voor de Belgische kampioenschappen XCO.

Net als tijdens de shorttrack neemt Emeline Detilleux al vanaf de startlus de leiding. Haar tegenstandsters hebben niet meteen een antwoord in huis.

Achter haar strijden vier rensters voor het podium. In volgorde zien we Githa Michiels, Alicia Franck, Alice Pirard en U23-renster Julia Grégoire.

Een ronde later beslist Alicia Franck zich van Githa Michiels te ontdoen. De meervoudige Belgische kampioene van het CPXScott Racing Team moet enkele meters prijsgeven, maar klampt zich vast aan haar derde positie.

Ook Alice Pirard rijdt in de derde ronde alleen over het parcours, van Julia Grégoire is geen spoor meer.

De arm en schouder van de renster van BH Wallonie MTB Team verraden het al en Grégoire zou het na de aankomst ook bevestigen: ze is ten val gekomen.

Vooraan lijkt niets of niemand Emeline Detilleux tegen te kunnen houden.

Alicia Franck blijft haar tempo vasthouden waarmee ze Githa Michiels van zich wist af te schudden. Terugkomen bij Detilleux zit er niet in, maar de renster van De Ceuster-Bonache Cycling is wel bezig met het veiligstellen van de zilveren medaille.

Githa Michiels is nog steeds derde, gevolgd door Alice Pirard en Julia Grégoire, de eerste belofte.

Met meer dan 4 minuten voorsprong begint Emeline Detilleux aan de vijfde en laatste ronde.

Voor de belofterenners zit de wedstrijd er al een ronde vroeger op. Na haar winst in de XCC op vrijdag is Julia Grégoire nu ook de beste in de XCO bij de U23!

Nee, dit is geen foto van het podium van de shorttrack van vrijdag, maar het zijn dezelfde twee rensters die Julia Grégoire op het podium vergezellen, namelijk Chloë Van den Eede op de tweede plaats en Mélanie Van Campfort op de derde trede van het podium.

Uitslag BK XCO U23-vrouwen Houffalize 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/ACN-Timing-U23.pdf”]

 

De laatste loodjes voor de renster van het Rockrider Ford Racing Team op het circuit van Houffalize …

… alvorens ze voor het derde jaar op rij mag juichen met de Belgische titel XCO!

Alicia Franck en Githa Michiels mogen mee op het podium, terwijl Alice Pirard en Joyce Vanderbeken als 4de en 5de eindigen.

Uitslag BK XCO elitevrouwen Houffalize 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/ACN-Timing.pdf”]

Mannen: eindelijk raak voor Pierre de Froidmont

Aan de start zijn alle ogen gericht op Pierre de Froidmont. Hoewel hij vorig jaar op de tweede plaats strandde, boekte de 26-jarige renner de afgelopen maanden mooie resultaten in de wereldbeker en hij won vrijdag ook al de shorttrack op dit circuit.

Naast hem staat zijn grootste concurrent, Jens Schuermans, die sinds 2017 onafgebroken de Belgische kampioenstrui heeft gedragen. Ook Daan Soete, die vrijdag tweede werd in de shorttrack, hoopt een gooi te kunnen doen naar de titel.

De eerste rij wordt vervolledigd door de BH Wallonie-teamgenoten Arne Janssens en Clément Horny, evenals Jens Adams en Niels Derveaux.

Als wedstrijd binnen de wedstrijd zullen de U23-renners samen met de elites van start gaan voor een wedstrijd over 6 ronden. De uittredende Belgische kampioen, Lukas Malezsewski, is uiteraard de favoriet.

Het is Jens Adams die als eerste door de eerste bocht komt, nek aan nek met de twee mannen van het BH Wallonie MTB Team. De twee grote favorieten van de dag, Pierre de Froidmont en Jens Schuermans, zitten vlak achter hen.

Aan het einde van de startlus rijdt Arne Janssens aan de leiding, gevolgd door Pierre de Froidmont, Daan Soete, Clément Horny, Jens Adams en Jens Schuermans.

Net achter Jens Schuermans maakt de eerste coureur met een rood nummerbord (behorende tot de categorie U23) zijn opwachting. Het is Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), op minder dan een seconde gevolgd door Jarne Vandersteen.

Vooraan ziet Pierre de Froidmont zijn kans schoon om het commando over te nemen. Op deze lange klim in het laatste deel van het circuit stelt Pierre de Froidmont zijn tegenstanders op de proef en neemt hij de leiding. Enkele meters erachter zien we Daan Soete.

Achter de drie koplopers voert Jens Schuermans een groepje aan dat verder bestaat uit Clément Horny, Jens Adams en Jente Michels, de leider bij de U23 die voorlopig knap zesde is.

Uittredend Belgisch kampioen Lukas Malezsewski heeft zijn start wat gemist en valt voorlopig naast het podium bij de U23. Maar alles is nog mogelijk wanneer hij jacht maakt op Jarne Vandersteen en Théo Demarcin, die op dat moment respectievelijk tweede en derde zijn in de wedstrijd.

Een ronde verder zien we plots Jens Schuermans als tweede opduiken.

Maar vooraan is de vogel gaan vliegen. Pierre de Froidmont verzwakt niet en bouwt zijn voorsprong steeds verder uit. Hij heeft nu meer dan anderhalve minuut voorsprong op zijn naaste achtervolger.

Waar De Froidmont met ijzeren hand regeert bij de elites, doet Jente Michels hetzelfde bij de U23. Meer zelfs, de 20-jarige Michels rijdt als derde overall rond nadat hij Daan Soete heeft bijgebeend.

Het ziet er erger uit dan het is voor Arne Janssens die even zijn evenwicht verliest maar toch op de fiets weet te blijven.

De bel luidt, het is tijd voor de laatste ronde.

Pierre de Froidmont vliegt naar de overwinning. Enkel een mechanisch probleem of een val kunnen hem nu nog van de Belgische driekleur houden.

Aan de meet mag de renner van het Orbea Factory Team zijn tweede Belgische titel van het weekend vieren, zijn eerste in de XCO bij de elites. Daarmee stoot hij Jens Schuermans van de troon, die vijf keer Belgisch kampioen werd sinds 2017 (in 2020 was er geen Belgisch kampioenschap wegens Covid).

Het zilver is voor Jens Schuermans.

Het brons is dan weer voor Arne Janssens die tot het laatst heeft gevochten om Daan Soete bij te benen.

Medailles rond de nek en de zwart-geel-rode trui rond de schouders, ziehier het podium van het Belgisch kampioenschap XCO 2023.

Uitslag BK XCO elitemannen Houffalize 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/ACN-Timing-Elites.pdf”]

Bij de U23 wordt Jente Michels op het podium geflankeerd door Lukas Malezsewski en Jarne Vandersteen.

Uitslag BK XCO U23-mannen Houffalize 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/ACN-Timing-U23-M.pdf”]

In de andere categorieën gingen de Belgische titels naar Loïc Abs (U13M), Ylke Vansweevelt (U13F), Lars Peers (U14M), Lotta Huybrechts (U14F), Aloïs Lorge (U15M), Marie Genten (U15F), Adrien Anciaux (U17M), Laure Verhoeven (U17F), Yordi Corsus (U19M), Shanyl De Schoesitter (U19F), Kristien Nelen (Dames Masters), Jo Pirotte (Elite 3), Justine Soetaert (Elite 3 Dames), Michiel Van Aelbroeck (Masters 1), Kris Henderieckx (Masters 2) en Ronny Geerts (Masters 3).

Volledige uitslagen BK XCO Houffalize 2023: www.acn-timing.com

DoorAdrien Protano