Cape Epic 2021 | Historische zege voor Sarrou en Beers!

Door Olivier Béart -

  • Sport

Cape Epic 2021 | Historische zege voor Sarrou en Beers!

Ze hebben het gehaald! Jordan Sarrou en Matthew Beers reden vanaf de proloog in het geel en wisten deze herfsteditie van de Cape Epic na 8 dagen winnend af te sluiten. Sarrou is de eerste Fransman op de erelijst bij de elites, Beers is dan weer de eerste Zuid-Afrikaanse eindwinnaar sinds de betreurde Burry Stander in 2011 en 2012. Ook bij de vrouwen wist Specialized te scoren, in die categorie overklasten Laura Stigger en Sina Frei de rest van het deelnemersveld.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Jordan Sarrou had aan de eindmeet geen woorden om zijn gevoelens te beschrijven: “Ongelooflijk. We waren naar hier gekomen om ons best te doen en om in het beste geval een ritzege te viseren. Maar om hier de eindzege binnen te halen voor de neus van al die marathonspecialisten, had ik niet verwacht.” Jordan Sarrou is met zijn eindzege de eerste Franse eindwinaar in wat ook wel de Tour de France van het mountainbiken wordt genoemd.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Voor de start van de slotrit van 68 kilometer telden Sarrou en Beers een comfortabele voorsprong van meer dan zes minuten op het Bulls Team van Martin Frey en Simon Stiebjahn. Waakzaamheid bleef dus geboden, want pech kon alsnog alles tenietdoen. Het scenario verliep echter perfect en samen met Hans Becking en José Diaz wisten ze de rest op achterstand te fietsen.

Becking en Diaz wonnen de slotrit en daarmee zijn zij met maar liefst drie stuks de recordhouders qua aantal ritzeges van deze Cape Epic. Behalve de prestigieuze winst in de slotrit, wist het Nederlands-Portugese duo op de slotdag ook nog het Trek-Pirelli duo Samuele Porro en Fabian Rabensteiner van het eindpodium te kegelen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Na de opgave van wereldkampioen marathon Andreas Seewald en zijn ploegmakker Stosek (die ziek geworden was na de derde etappe die het duo nochtans had gewonnen), grepen Martin Frey en Simon Stiebjahn hun kans. Het Bulls-duo werd knap tweede.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Porro en Rabensteiner tuimelden dus op de slotdag van het eindpodium, zij werden vierde ver voor het Spaanse duo Morcillo Vergara/Sanchez Ruiz.

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

Pieter Du Toit en Philip Buys werden op de zesde plaats het eerste volledig Zuid-Afrikaanse team.

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

Filippo Colombo (Absolute Absalon) eindigde met zijn Italiaanse ploegmaat Juri Zanotti als zevende. Een plaats lager vinden we het team Bulls 1 dat was samengesteld uit de veteraan Urs Huber en de jonge Schneller (foto hierboven). Huber en Schneller kenden een moeilijke tweede helft van de wedstrijd maar ze nemen wel de ritzege in de koninginnenrit mee naar huis.

Photo by Wim Vanderwegen

Het Belgische duo Frans Claes/Jens Schuermans eindigde net buiten de top tien. Na een knappe vierde plaats in de proloog kwam Frans Claes al vroeg in de wedstrijd stevig ten val. Pijnlijke ribben speelden hem de rest van de week parten en dus kon het duo niet ten volle de ervaring van Claes in MTB-meerdaagsen benutten. Claes en Schuermans werden uiteindelijk elfde.

Vrouwen: de Grand Slam van Sina Frei en Laura Stigger

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Laura Stigger en Sina Frei kwamen om de Cape Epic te ontdekken maar gingen met alle ritzeges en de eindzege aan de haal!

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

Sina Frei, de wereldkampioene shorttrack, bewijst met deze zege dat ze ook de lange afstand perfect aankan. Ook haar jonge teammaatje had niet de minste moeite met de lange ritten. Frei en Stigger waren dit jaar het enige duo uit de vrouwelijke XC-wereldtop dat aan de start stond en ze moesten het acht dagen lang opnemen tegen enkele gereputeerde marathonteams.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het Specialized-duo won uiteindelijk met meer dan … 40 minuten voorsprong op het Zuid-Afrikaanse duo Candice Lill/Mariske Strauss. Ariane Lüthi en Robyn de Groot eindigden als derde.

Masters en Mixed

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

Bij de Masters ging de overwinning naar een ‘jong’ Zuid-Afrikaans duo, Craig Uria en Andrew Duvenage. Beiden zijn net 40 geworden en reden in het verleden al regelmatig naar een top 20/30 plaats bij de elites. Na de opgave van Bulls Legends Alban Lakata en Karl Platt namen ze de macht over en wonnen ze maar liefst zes ritten, goed voor de eindzege in Val de Vie.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Bij de Grand Masters won de onverslijtbare Bart Brentjens nog maar eens, dit keer samen met de Sloveen Peter Vesel die in 2015 al een keertje de beste was in de Mixed-categorie. Voor Brentjens was het zijn … 15de deelname aan de Cape Epic!

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

Het Duitse duo Laura en Sébastian Stark won net als in 2019 in de Mixed-categorie. In deze categorie eindigde het Belgische duo Monica van Nassauw/Ronny Raeymakers als tiende.

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

In 2022 keert de Cape Epic terug naar de normale datum eind maart, we zijn reuze benieuwd wie we dan aan de start mogen verwachten! Zullen Jordan Sarrou/Matthew Beers en Sina Frei/Laura Stigger hun titel verdedigen? Verschijnt Nino Schurter opnieuw aan de start? Het antwoord daarop weten we volgende lente!

De volledige uitslagen van de Absa Cape Epic 2021 vind je op https://www.cape-epic.com/

DoorOlivier Béart