Cape Epic: brutaal en ongetemd!

Sport
25 March 2017 — Jan Geys

Brutaal, zo werd de zesde etappe van de Cape Epic 2017 op voorhand omschreven. De Hottentot Mountains en de Groenlandberg zijn dan ook ongetemd terrein, niet voor niets is dit laatste het motto van de ‘Untamed’ Cape Epic! De verwachtingen waren voor de start dan ook hooggespannen. Brutaal of niet, ook deze zevende dag in Zuid-Afrika leverde weer enkele pareltjes op aan fotomateriaal.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Sabine Spitz zorgde misschien wel voor het beeld van de dag, al hebben we er ironisch genoeg wel geen foto van. De Duitse verloor in een snelle en gevaarlijke afdaling vol stenen en groeven de controle en kwam stevig ten val. Zelf hield ze er niets aan over, maar haar stuur lag aan diggelen. Het moet zijn dat Spitz in het verleden veel naar MacGyver heeft gekeken, want ze ging zelf aan de slag met een stuk hout en één van haar armstukken (gelukkig was het koud vanmorgen bij de start) om haar gebroken stuur zo goed en zo kwaad mogelijk bij elkaar te binden.

Sabine Spitz en Robyn de Groot – Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Na de afdaling volgden echter nog enkele gemene kuitenbijters waar Spitz geen kracht kon zetten op haar stuur. Aan de finish stamelde de Groot: “Ik weet niet wat zeggen … het was een ramp!”

“Ik weet niet wat zeggen … het was een ramp!”

Nochtans kon ze er onderweg nog best mee lachen, dixit onze eigenste reporter Olivier: “Excuseer, hebben jullie toevallig geen reservestuur bij jullie?” of nog “Zouden wij arme vrouwen jullie stuur niet mogen lenen?”

Annie Last en Mariske Strauss – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Annie Last en Mariske Strauss, die de rit wonnen, maakten trouwens het verschil in die technische afdaling. De sympathieke Britse en Zuid-Afrikaanse zijn dan ook technische kanjers en onze Vojo-Scott mannen hadden hen eerder ook al in de eerste etappe tegen waanzinnige snelheden van de berg zien racen, ook al zijn onze mannen zelf ook geen doetjes op dat vlak.

Mariske Strauss: “Annie, heb jij nog een gelletje … Dat moet zowat het enige geweest zijn dat we vandaag tegen elkaar gezegd hebben.”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Klassementsleidster Jennie Stenerhag was ondanks de tweede plaats dolblij aan de finish: “Vandaag hadden Esther en ik voor het eerst een tactiek afgesproken voor de start. Bedoeling was om zo snel mogelijk de eerste berg op te rijden om wat voorsprong te nemen en dan rustig af te dalen om het risico op lek rijden zo klein mogelijk te houden. Zo gezegd, zo gedaan … Ik denk dat we echt als bange kippen naar beneden zijn gereden vandaag.”

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

En de Award voor vrolijkste renster is voor Mariske … “Dit is de breedste lach die ik ooit gezien heb op het gezicht van Mariske, en dat wil wat zeggen !”, aldus tv-commentator Neil Gardiner. Maatje Annie Last doet niet onder.

Photo by Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

De Groenlandberg hield zijn belofte van zwaar en brutaal te zijn. Zand en wegrollende stenen maakten de voor de rest regelmatige beklimming zwaar. En het uitzicht? Dat was wondermooi!

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Maar na een pittige en zware afdaling volgde een nog zwaardere beklimming, die naar Die Nek. Zet die maar gerust op één als beklimming van de dag wegens veel technischer dan de Groenlandberg.

Max Knox – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Max Knox (Kansai-Plascon): “Deze Cape Epic is op maat gemaakt van de xc-renners, voor ons marathonrenners zijn er maar twee etappes die ons echt liggen, waaronder die van vandaag. Ik zat constant à bloc, maar Hector moedigde me steeds aan om vol te houden. Het is geweldig om eindelijk op het podium te staan.”

Jose Hermida en Joaquim Rodriguez – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Wat doe je als renner op rust? Een wedstrijdje meepikken natuurlijk, moeten José-Antonio Hermida en Joaquim ‘Purito’ Rodriguez (Bahrain-Merida) gedacht hebben. Maar niet als toerist, getuige de sterke negende plaats van de ex-mountainbiker en ex-wegrenner. Nog enkele jaartjes geduld en ze kunnen bij de masters een gooi komen doen naar de eindzege.

Ibon Zugasti en Tomi Misser – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij die masters ziet het er naar uit dat deze twee Spanjaarden dit jaar de eindzege van de Cape Epic op zak zullen steken, wat Cadel Evans en George Hincapie de voorbije dagen ook geprobeerd hebben. Ibon Zugasti en Tomi Misser (Orbea) tellen nog steeds een kleine drie minuten voorsprong op de Australiër en Amerikaan. En die Tomi Misser moet je nog kennen van zijn tijd dat hij van de DH-pistes naar beneden scheurde … En hij deed dat nog goed ook, want zo won hij in 1997 de wereldbekermanche in Mont-Sainte-Anne. Ondertussen schakelde hij zich met succes om naar marathonrenner.

Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Voor de start wist Sauser nog te vertellen dat het een ‘all in’ wordt vandaag, alsof het een wereldkampioenschap betreft. Aan de finish moest de Zwitser echter vaststellen dat het ‘game over’ is voor hem en Kulhavy. “Het zal hard zijn, maar morgenvroeg moet ik terug opstaan om te koersen, ook al ben ik nu best ontgoocheld.”

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Eindigen doen we met een veelbetekenende quote van Olivier, onze reporter ter plaatse, als we hem vroegen wat hij van de etappe vond: “Euh, we hebben ons geamuseerd …” 

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

De ‘Grand Finale’ van morgen brengt de renners na een rit van 85 kilometer naar Paarl, waar de verlossing wacht na acht dagen afzien.

Tot more vir die finale*

Het wedstrijdverslag van de koninginnenrit kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/news/cape-epic-niets-of-niemand-stopt-schurter-stirnemann

Het fotoalbum van gisteren gemist, dat vind je hier: www.vojomag.nl/cape-epic-over-slechte-benen-en-lek-rijden-in-het-singletrackparadijs

*Tot morgen voor de finale