Cape Epic: de hitte heeft het laatste woord!

Door Jan Geys -

  • Sport

Cape Epic: de hitte heeft het laatste woord!

Toen de renners vanmorgen de rits van hun tent openden – als ze al niet openstond, want het was warm en zwoel vannacht – ontwaakten ze met het grote nieuws dat de etappe van vandaag met 40 kilometer zou ingekort worden. In plaats van de oorspronkelijke 102 kilometer lagen er dus ‘slechts’ 62 kilometers te wachten op de renners. Reden: de extreme hitte, waarvan we de afgelopen dagen al getuige waren, in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad, wat zorgt voor gevaarlijke omstandigheden voor de renners. Ingekorte etappe of niet, ook vandaag zijn de foto’s weer om bij weg te dromen …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Déjà vu voor de renners als ze net als gisteren de Rotary Drive beklimmen. In de achtergrond: Hermanus en de Indische Oceaan. Het is tijd om afscheid te nemen van die oceaan, want de renners trekken vanaf nu het binnenland in.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Ene Alex Milner had nog dit te zeggen over de inkorting van de etappe: “De geschrapte veertig kilometer hadden een welkomstpoort geweest voor de hel!” Ondertussen verklaarde de organisatie ook dat vandaag officieel de warmste dag ooit was in de Cape Epic. Het kwik steeg net voor de middag tot 45°C in de schaduw! Terechte beslissing dus om de rit in te korten.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

De Zuid-Afrikanen roerden zich in deze tweede etappe. Philip Buys en Matthys Beukes gingen op zoek naar die zo gewilde ritzege, maar ze kregen geen vrijheid. Ook de Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin voelden zich vandaag beter en ze nestelden zich in een groepje met de jongens van Bulls.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

De grootste moeilijkheid van de dag was de Shaw’s Pass. Een klim van vier kilometer en 220 hoogtemeters lijkt op papier niet onoverkomelijk, maar vooral het begin was pittig met percentages van meer dan twintig procent.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

De Karkloof trails aan de andere kant van de Shaw’s Pass: pure flow!

Wachten op de renners die voorbijkomen. – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

George Hincapie blikte bij de start even terug op de rit van gisteren: “Ik had totaal onderschat hoeveel energie ik zou nodig hebben en met nog een uur te gaan stond ik compleet geparkeerd. Vanavond vreet ik zoals aan de vooravond van Parijs-Roubaix …”

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Ook pech hoort bij de Cape Epic. Samuele Porro en Alexey Medvedev (Trek-Selle San Marco) steken zelf de handen uit de mouwen in de tech zone. Gevolg is wel dat de nummers drie van de proloog ondertussen diep zijn weggezakt in de tussenstand.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Hoe sterk is de eenzame fietser …

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

De strijd was hard vandaag. Twee tegen één mag dan niet eerlijk lijken, maar als dat ene team uit Jaroslav Kulhavy en Christoph Sauser bestaat, dan weet je dat het een strijd wordt tot op de streep. En het Songo-Specialized duo kwam als grote winnaars uit dit kat-en-muisspel.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Even wat indrukwekkende cijfers. Voor Christoph Sauser was zijn ritzege van vandaag al zijn 37ste ritzege in de Cape Epic en hij stelt daarmee zijn eigen record nog wat scherper. Kulhavy mocht hier voor de tiende keer juichen.

Manuel Fumic en Henrique Avancini. – Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

En de ‘baggies’ behouden het geel! Manuel Fumic lacht: “Elke avond dat we de leiderstrui dragen, drinken we rode wijn. Dat is onze motivatie om de rest van de week de leiding te behouden.” Hoe kun je nu niet van die kerel houden …

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Waar zijn die douches …

Het kamp in Elandskloof. – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Ah, veertig kilometer verderop natuurlijk …

Behoudens last minute wijzigingen, zullen de renners morgen een lus van 78 kilometer rond Greyton afhaspelen. Bly ingeskakel en ek sal jou more sien*.

Hier lees je het wedstrijdverslag van de tweede etappe en hier vind je het fotoalbum van de eerste etappe.

*Stay tuned en tot morgen

DoorJan Geys