Cape Epic: over slechte benen en lek rijden in het (singletrack) paradijs!

Sport
24 March 2017 — Jan Geys

Heeft Nino Schurter de voorbije dagen zand in de ogen van de concurrentie gestrooid door te stellen dat hij dit jaar nog niet zou meestrijden voor de eindzege van de Cape Epic? Zo ziet het er toch een beetje naar uit als we naar de demonstratie van zijn team kijken de voorbije twee dagen. Oké, het helpt natuurlijk wel als die concurrentie met pech dient af te rekenen, maar dat laatste verklaart toch maar deels de enorme tijdverschillen van deze schitterende vijfde etappe.

Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Nadat de renners in het begin van de etappe de Nuweberg voorgeschoteld krijgen, bestaat de rest van het parkoers grotendeels uit niet al te technische singletracks. Grote tijdverschillen worden er dan ook niet verwacht in deze 84 kilometer lange etappe, maar pech op het verkeerde moment zou wel eens stevig kunnen afgestraft worden …

Manuel Fumic en Henrique Avancini – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

In de Cape Epic deel je gedurende acht dagen lief en leed met je maatje, dus ook lek rijden doe je samen, moeten de leiders Manuel Fumic en Henrique Avancini (Cannondale) gedacht hebben …

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

En ze zijn niet de enigen die te voet stonden. Ook de leiders in het klassement van het beste Afrikaanse team, Buys en Beukes (Pyga-Eurosteel) moesten de kant in (bovenaan op de foto). In het wiel van het kwartet van Scott zit nu enkel nog de eenzame Rus Medvedev (Trek-Selle San Marco) die zijn maatje Samuele Porro gisteren uit de wedstrijd zag stappen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Voor Fumic en Avancini betekenden de lekke banden het begin van een lange dag achtervolgen. Een achtervolging waarbij ze uiteindelijk aan het kortste eind zouden trekken en hun leiderstrui zouden verspelen. Al liet Fumic dit niet aan zijn hart komen: “Morgen bouwen we een feestje op de trails …”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Nino Schurter en Matthias Stirnemann hebben zelfs niet gewacht tot morgen om een feestje te bouwen op de trails. Vandaag was er geen plaats voor cadeautjes en moesten de jonge teammaats Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht aan de finish netjes in het wiel blijven van hun kopmannen. En als bonus kregen de Zwitsers ook nog eens voor het eerst de gele trui aangetrokken …

Matthias Stirnemann: “De ritwinst is fantastisch, zeker omdat ik geen al te beste start kende. Pas na de eerste klim vond ik mijn ritme. Maar als je me nu wilt excuseren, ik moet eerst wat recupereren alvorens te babbelen …”

Jaroslav Kulhavy en Christoph Sauser – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Nog iemand die best wat recupereert voor de koninginnenrit van morgen is Christoph Sauser. De Zwitser kende een verschrikkelijk slechte start, maar dankzij een beresterke Jaroslav Kulhavy wist hij de schade finaal te beperken tot 17 pietluttige seconden. Met een achterstand van vijftig seconden op Schurter/Stirnemann is dan ook alles nog mogelijk tijdens het slotweekend van de Cape Epic.

“Niemand zal genieten van de etappe van morgen …”, aldus Susi

“Ik voelde me wat slapjes en ziekjes en vond mijn ritme niet. Ik zag af op het hoogste level terwijl ik probeerde aan te klampen. Maar ik weet dat ik datgene dat ik in het begin van een wedstrijd niet heb, wel heb aan het einde ervan, dus ik wist dat het wel zou goed komen. Misschien deden we het wel te rustig op de singletracks en misschien had ik Jaro over de trails moeten leiden, want ik ken die beter als hem. Dat was het enige minpuntje van de dag. Of ik al uitkijk naar de koninginnenrit van morgen die ons op het lijf is geschreven? Nee, want niemand zal genieten van de etappe van morgen …”, aldus Susi.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

En om de woorden van Sauser nog wat kracht bij te zetten, volgt hier de reactie van Barti Bucher, de leider bij de grand-masters, als we hem het profiel van de etappe van morgen onder zijn neus schuiven: “Oh shit …”

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Ook op het zuidelijk halfrond houden bosbranden soms lelijk huis. Het eerste deel van de etappe voerde dan ook door een soort maanlandschap.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Wie zal het halen …

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

… Jennie Stenerhag mag dan wel als eerste over de finish komen, maar haar maatje Esther Süss geraakt niet meer over Robyn de Groot en Sabine Spitz. Het staat nu drie-drie tussen beide teams wat betreft het aantal ritzeges in deze Cape Epic. Süss en Stenerhag trekken voorlopig wel aan het langste eind in de tussenstand …

Hielke Elferink en Cornelia Hug – Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

De Nederlandse Hielke Elferink en de Zwitserse Cornelia Hug kijken van op de tweede rij toe hoe de strijd tussen de topteams bij de dames zal uitdraaien. Zelf staan ze voorlopig zevende in de tussenstand.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

De Elgin Valley is DE appelstreek van Zuid-Afrika met 60% van de totale appelproductie van het land. Appels die trouwens ook vlot hun weg vinden naar het buitenland, dus als je volgende keer nog eens je tanden zet in een Granny Smith dan weet je waar ie vandaan komt.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

De renners mochten dan weer hun tanden zetten in de vele singletracks op het parkoers, zoals de A-to-Z trails en de Paul Cluver trails. Je waant je hier dan ook in het paradijs, een singletrackparadijs wel te verstaan.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Frans Claes: “Ik wist dat de trails van vandaag ontzettend leuk zouden zijn, want ik had ze al komen verkennen. Maar als je een slechte dag hebt, dan zijn ze heel zwaar. Seba had heel de dag een slecht gevoel en blauwe knieën. Doordat er enkele teams lek reden, konden we wat opschuiven en we hoopten dat het beter zou gaan, maar dat deed het niet. Het werd dan ook een kleine lijdensweg vandaag. Maar er is nog geen man overboord, we doen nog steeds mee voor een mooie ereplaats.”

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Die Paul Cluver trails rond Elgin zijn een waar huzarenstukje geweest om aan te leggen, met trails die met elkaar verbonden zijn door bruggen gemaakt van het hout van oude wijnvaten. Om een kloofje over te steken, hing één van de bruggen zelfs in de toppen van de bomen. En verder waren er ook vele kombochten vol flow, zonder echt technisch te zijn, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Morgen staat de koninginnenrit met de door velen gevreesde Groenlandberg op het programma. De parkoersbouwers van de Cape Epic 2017 wilden namelijk zo lang mogelijk de spanning erin houden en het minste dat we kunnen zeggen, is dat ze in hun opzet zijn geslaagd. Sauser en Kulhavy krijgen morgen dan ook mogelijkheden bij de vleet om de kloof van 50″ te dichten op Schurter en Stirnemann. En wat bij de masters? Kunnen Cadel Evans en George Hincapie de Spaanse klassementsleiders alsnog onttronen? Het antwoord daarop weten we morgen rond het middaguur.

Bly ingeskakel*

Het ritverslag van vandaag kan je hier vinden: www.vojomag.nl/news/cape-epic-schurter-stirnemann-in-het-geel-licht-uit-bij-fumic-avancini

Wil je graag de triomf van Michiel van der Heijden tijdens de vierde etappe herbeleven, dat kan hier: www.vojomag.nl/cape-epic-ook-young-guns-kunnen-raak-treffen

*Stay tuned