Chouffe Marathon: Roel Verhoeven graait de bloemen mee

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Chouffe Marathon: Roel Verhoeven graait de bloemen mee

De elfde editie van de Chouffe Marathon werd afgewerkt in quasi perfecte omstandigheden. De grote favoriet gaf er onderweg de brui aan en dus zag Roel Verhoeven zijn kans schoon om het laken naar zich toe te trekken.

Op zondag 19 augustus 2018 werd het kleine dorpje Achouffe, en zijn bekende brouwerij, voor de elfde keer ingenomen door een grote horde marathonbikers. Allen trappelen ze vol ongeduld om de prachtige paden in de Ourthevallei rond Houffalize te bestormen.

Er staan twee afstanden op het programma: de ‘kleinste’ afstand van 65 kilometer en de langste van 95 kilometer die meetelt voor de BAMS (Belgian Ardennes Marathon Series). Deze laatste is een combinatie van de 65 kilometer en een extra lus van 30 kilometer die begint nadat je Achouffe een eerste keer gepasseerd bent.

Nog snel een fotootje met de mascotte van de brouwerij en het is tijd om plaats te nemen in de startbox …

Met bijna 300 deelnemers op de langste afstand van 95 kilometer is het drummen geblazen in het smalle straatje voor de brouwerij. Het is er dan ook gezellig chaotisch. Gelukkig slaagt de organisatie erin om de orde te herstellen voordat het startschot wordt gegeven.

De winnaar van vorig jaar, Joris Massaer (centraal in beeld), is ook dit jaar van de partij om zijn titel te verdedigen. Verder herkennen we op de eerste startrij ook nog Stijn Van Boxstael, Jasper Ockeloen en Jorgen Flion.

9u35: de deelnemers aan de 95 kilometer zijn vertrokken. Zij die deelnemen aan de 65 kilometer moeten nog een half uurtje geduld hebben.

Enkele kilometers verderop bevinden we ons al op de befaamde singletracks van de vroegere wereldbeker XC in Houffalize. De koplopers hebben we hier gemist, die zijn al een tijdje gepasseerd, maar achteraan zien we dat sommigen het moeilijk hebben met de technische paden.

Te voet of op de fiets, het is geen van beiden makkelijk …

Aan kilometer twintig pikken we de draad op vooraan in de wedstrijd. Het drietal Joris Massaer, Roel Verhoeven en Laurent Evrard heeft zich afgezonderd en telt reeds meer dan een minuut voorsprong op de rest!

Maxime Dony, Jasper Ockeloen en Bas Peters zijn de eerste achtervolgers …

Ook Arne Tureluren en Rémi Cara zijn niet ver.

Wat verderop blijven we even naar de renners kijken in deze technische afdaling. Zelfs Jasper Ockeloen, die toch een kandidaat is voor het podium vandaag, heeft er last mee!

Aan kilometer 46 genieten we even van het uitzicht op de westelijke tak van de Ourthe. Enkele honderden meters verderop zal deze samenvloeien met de oostelijke tak. Heel wat deelnemers konden een ‘wauw’ hier niet onderdrukken …

Halfweg de wedstrijd telt de kopgroep nog slechts twee renners: Joris Massaer en Roel Verhoeven. Laurent Evrard (foto) heeft zijn metgezellen moeten laten gaan en volgt al een minuut later.

Adrien Forthomme doet vandaag niet mee voor de overwinning in de scratch, maar hij doet er wel alles aan om zijn leiderstrui bij de U23 in de BAMS te verdedigen. Hij zou als 28ste eindigen.

Verrassing aan kilometer 75. Vooraan valt er geen spoor meer te bekennen van Joris Massaer en het is Roel Verhoeven die alleen aan de leiding rijdt. Later zullen we horen dat Joris Massaer bij de eerste doortocht in Achouffe als vierde doorkwam en daar besliste om er de brui aan te geven.

Niets of niemand kon Roel Verhoeven nog stoppen en de Mijn BAD-renner wint dan ook oververdiend de Chouffe Marathon 2018. Zijn eindtijd: 3u53, of iets meer dan 24 km/u gemiddeld.

Jasper Ockeloen wist zijn mooie opmars tot het einde vol te houden en ging in de slotkilometers ook nog eens voorbij Laurent Evrard; Ockeloen werd tweede.

Laurent Evrard, hier nog met Jasper Ockeloen in het wiel, eindigde als derde. Al hing zijn derde plaats nog aan een zijden draadje …

… want Arne Tureluren kwam slechts vijf seconden te kort om de derde plaats af te snoepen van Evrard. Tureluren moest dus tevreden zijn met de vierde plaats.

Bas Peters vervolledigde het podium.

Rémi Cara is diep gegaan, misschien zelfs iets te diep! Bij de eerste twee tussenpunten kwam hij nog als vierde door, vervolgens als achtste, om uiteindelijk als 18de te eindigen … maar wel nog als eerste belofte!

De leiders in de tussenstand van de BAMS na zes van de zeven manches: van links naar rechts herkennen we Kristien Achten (Dames), Arne Broekmans (Masters 2), Christian de Graaff (Masters 1), Rony Vandael (Masters 3), Maxime Dony (Elite) en Adrien Forthomme (U23).

En hoeven we nog te zeggen dat de Chouffe na afloop rijkelijk vloeide?

Afspraak op zondag 9 september in Bouillon voor de laatste wedstrijd van de Belgian Ardennes Marathon Series 2018: de Grand Raid Godefroy!

Uitslag Chouffe Marathon 2018:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/17945.pdf”]

DoorChristophe Bortels