Cape Epic: de livebeelden danken we onder meer aan Thomas Dietsch en zijn e-bike!

Techniek
2 April 2019 — Jan Geys

Het is ondertussen al enkele jaren geleden dat Thomas Dietsch afscheid heeft genomen van de wedstrijdsport, maar toch rijdt hij nog steeds mee vooraan in de kopgroep van de Cape Epic. Hoe dat kan? Wel, aan het stuur van zijn e-bike volgt hij de wedstrijd met meerdere camera’s op zijn fiets en lichaam zodat wij in onze huiskamer kunnen genieten van magnifieke beelden uit Zuid-Afrika. Voor Vojo licht Thomas een deel van de sluier op hoe dit alles in zijn werk gaat.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De Cape Epic is altijd al een voorloper geweest qua mediatisering van het mountainbiken. Eerst waren er de vele prachtige foto’s die gemaakt werden door een klein leger topfotografen. “Een tiental jaar geleden werden de beste topteams uitgerust met een GoPro”, herinnert Thomas Dietsch zich. “En dan waren er nog de helikopters die de wedstrijd volgden en de videobeelden die men ‘s avonds bij de briefing toonde. Vandaag lijkt dit allemaal normaal, maar toen was dat nog vrij zeldzaam.”

De laatste jaren gaat de Cape Epic nog een stap verder om zijn reputatie van grootste en meest gemediatiseerde wedstrijd ter wereld te behouden. Om de mooiste beelden in onze huiskamer te brengen, doet het een beroep op enkele cameramensen in het hart van de wedstrijd. En dat zijn niet de minsten. Deze delicate missie wordt immers toevertrouwd aan Thomas Dietsch en Stefan Sahm. Beiden kennen de wedstrijd dan ook als hun broekzak. Zo eindigde Thomas ooit op het podium en is Stefan … een drievoudige ex-winnaar!

Op hun stuurbord staat er niet langer een nummer, maar wel het opschrift ‘Media’. Daarnaast dragen ze een groen shirt en een harnas met een camera. Anders dan in het wegwielrennen, volgen ze de wedstrijd niet op de motor, maar wel op een e-bike die speciaal voor de gelegenheid werd geprepareerd. Thomas vertelt er ons meer over.

Het e-bike project:

“Het is nu het derde jaar dat ik als mediavertegenwoordiger deelneem aan de Cape Epic. Als renner heb ik voordien zes keer deelgenomen met een derde plaats in de eindstand als beste resultaat”, steekt Thomas van wal. “Ook Stefan maakt van in het begin deel uit van dit project, waarbij we uitgerust met camera’s de renners volgen op een elektrische mountainbike. Op die manier kunnen we de wedstrijd nog beter in beeld brengen en de omstandigheden waarmee de renners tijdens de wedstrijd te maken krijgen, tonen.”

De beelden worden dagelijks live uitgezonden via de website van de organisatie (Facebook, Youtube) en op televisie. Uiteraard hebben we deze beelden niet uitsluitend aan Stefan en Thomas te danken en achter hen staat er nog een heel team ter beschikking om de kwaliteit van de beelden te garanderen.

De fiets: een Bulls E-Stream Evo AM

Het Duitse merk is al jaren zeer actief in het marathongebeuren en heeft ook enkele e-mountainbikes in de catalogus staan. Bulls zag dan ook al snel een opportuniteit om in de Cape Epic renners en fietsen in te zetten voor deze taak.

We sommen enkele eigenschappen van de fiets op:

  • 150 millimeter veerweg, zowel vooraan als achteraan (Fox 36 Rythm en Fox Float DPS)
  • Aluminium frame
  • Een BROSE Drive S Mag-motor die speciaal voor de wedstrijd opgedreven werd zodat de afstand tussen de achtervolgers en de kopgroep snel kan worden overbrugd.
  • Een batterij van 750Wh. Ondanks deze capaciteit nemen Thomas en Stefan het zekere voor het onzekere en wisselen ze tijdens elke rit enkele keren van batterij. Ook de batterijen in de camera’s worden regelmatig gewisseld.
  • Voorband: Schwalbe Magic Marry Snakeskin Softgrip van 2.6″ en met een druk van 1.2 bar
    Achterband: Schwalbe Nobby Nic Snakeskin Speedgrip van 2.6″ en met een druk van 1.2 bar

Het filmmateriaal

Voor de camera’s rekent men op de kwaliteit van de GoPro Hero 7, die van origine is uitgerust met een stabilisatiesysteem. Toch worden ze nog eens extra uitgerust met een extern stabilisatiesysteem voor een zo goed mogelijke beeldkwaliteit. Ze kregen eveneens extra batterijen voor een grotere autonomie.

In hun rugzak zit een ‘Drive Unit’ die de beelden rechtstreeks naar de regiekamer stuurt. “We zijn ook uitgerust met oortjes waardoor we in contact staan met de regiekamer. Zij houden ons op de hoogte wanneer we live gaan. In het begin is het even schrikken wanneer er plots iemand in je oren brult ‘Tom: live over 5 seconden, 4, 3, 2, 1 …’. De regiekamer houdt zich bezig met het kiezen van de beelden die live uitgezonden worden. Zij bepalen dus of het helikopterbeeld interessanter is dan het beeld op de motors, e-bikes of vaste camera’s … Dit jaar hadden we voor het eerst een kleine micro bij, waardoor we commentaar konden geven op de beelden die we rechtstreeks filmden”, vertelt Thomas.

Waarom zij?

Waarom kiest de Cape Epic voor Thomas en Stefan om deze beelden te maken? Vermits ze toch met een e-bike onderweg zijn, zou je kunnen denken dat iedereen deze job kan uitoefenen. “Het is iets moeilijker dan het lijkt”, aldus Thomas. “We kennen het terrein in Zuid-Afrika ondertussen goed en we weten ook welke lijnen de renners rijden. En om Nino Schurter en die andere toppers bergaf te kunnen volgen, moet je ook een zeker niveau hebben!”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

“Doordat we zelf meermaals hebben deelgenomen, kennen we de wedstrijd door en door. We kennen de ondergrond, het tactische spel, de renners … We kunnen snel analyseren wat we moeten filmen en wanneer er iets te gebeuren staat. Ook de renners moeten vertrouwen hebben in ons. Voor hen is het een belangrijke wedstrijd die hun seizoen geslaagd kan maken. Het helpt dan ook dat ze weten wie we zijn en dat ze vertrouwen hebben in ons, want we rijden tenslotte de ganse dag naast hen om hen te filmen, ook op smalle singletracks waar geen enkele motor of ander voertuig kan passeren. Ze weten dat we ons aan de regels houden en geen risico’s nemen. Het is een kunst op zich om dicht op hun wiel te rijden zonder hen te hinderen, wat de absolute regel nummer één is, en zonder dat we de wedstrijd beïnvloeden.” 

Enkele anecdotes van de editie 2019?

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

“Die zijn er altijd en elke dag, zowel voor, na als tijdens de wedstrijd. Maar de momenten die het meest bijblijven, zijn de momenten wanneer de adrenaline volop door je aderen stroomt. Ik denk dan aan de vele valpartijen. Er wordt snel en nerveus gereden en aan het stuur van onze e-bikes mogen we de aandacht geen seconde laten verslappen.”

“Eén val is me dit jaar in het bijzonder bijgebleven. Ik volgde Anna van der Breggen, de latere eindwinnares, toen zij een rots raakte en overkop ging. Ik was totaal verrast en kon op de valreep op enkele centimeters van haar stoppen … Het is ook heerlijk om renners van het kaliber als Nino, Lars, Mani, Henrique te mogen volgen op de prachtige singletracks van Zuid-Afrika. Zij rijden technisch zo perfect! En dan zijn er elk jaar nog de kleine wijzigingen aan de techniek die ervoor zorgen dat de beelden steeds maar beter worden. Ook dat maakt deze job zo boeiend …”

De Cape Epic 2019 herbeleven kan via volgende pagina: www.vojomag.nl/?s=cape+epic