Van bourgondiër naar atleet: de onmogelijke transformatie?

Door Yannick Schepers -

Van bourgondiër naar atleet: de onmogelijke transformatie?

Mijn naam is Yannick, ik ben 34 jaar, getrouwd, papa van 2 kinderen en een gepassioneerd mountainbiker. Ik ben ook een echte fijnproever, levensgenieter, bordje bijschepper, restaurantganger en tooghanger, alhoewel liever op een terrasje dan aan den toog. En fijnproever neem dat ook maar met een korreltje zout, want op vrijdag kan een frietje met mammoetsaus en een Bicky Burger ook al eens smaken!

Het eerste antwoord op die vraag is alvast: niet alleen!!!

De voorbereiding

Na een bloedtest ben ik samen met mijn huisarts op zoek gegaan naar een diëtist. Iemand die mijn gezondheid op de eerste plaats zet, iemand die niet met strenge regeltjes en een kijvend vingertje werkt, iemand die luistert naar mijn doelen en mij coacht om die te bereiken.

Wat zijn die doelen dan? Meteen een van de eerste vragen bij het intakegesprek. Mijn antwoord: evenwichtige voeding gecombineerd met een gezonde relatie met voeding en sport, fit geraken tegen de zomer en gezonde bloedwaarden.

Want laten we die bloedwaarden eens bespreken. Ik stel jullie voor aan mijn lichaam in cijfers:

  • Lengte: 185 cm
  • Gewicht: 103 kg
  • Diabetes: Type 2
  • Suiker: 7.8
  • Spiermassa: 72.7 kg
  • Vetmassa: 26.8kg of 25.9%
  • Viserale vetwaarde: 10
  • BMI: 30.2

Of hoe dat vroeger heette, een slecht rapport.

Na overleg met mijn huisarts, hebben we besloten om voor de zekerheid een bezoekje te brengen aan de cardioloog. Iets dat je toch best overweegt wanneer je intensief begint te sporten. Na een paar vragen over mijn familie, werd ik naar de volgende kamer gebracht waar de hometrainer al klaar staat. In de plaats van een T-shirt draag ik nu een verzameling van sensors en kabeltjes die op mijn bovenlijf worden geplakt. Ik stap op de fiets en begin rustig te trappen. De weerstand op de hometrainer gaat gradueel omhoog en ik moet zorgen dat het getal op het scherm niet onder de 60 toeren per minuut zakt. Een opdracht die met genoeg tijd voor de meest geoefende fietser onmogelijk wordt. Bij mij zit het er na een twintigtal minuutjes al op.

Het verdict: toelating om te sporten, mijn hart werkt prima, op een kleine lek in de aortaklep van de linkerhartkamer na. De dokter verzekert me er minstens drie keer van dat ik me daar de komende vijf jaar geen zorgen over moet maken, dus doe ik dat ook niet.

Het echte werk!

Ik hoor de noten van Eye Of The Tiger al in mijn hoofd dreunen, maar voordat ik als een gek de Vlooybergtoren op en af begin te hollen, zoek ik ook voor dit aspect van de voorbereiding een goede coach.

Mijn kinesist heeft ooit een loper begeleid die van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika is gelopen. Als dat mogelijk was, zou hij mij ook wel kunnen klaarstomen voor mijn Alpenavontuur.

Weer een intakegesprek later heb ik een trainingsschema in verschillende fases.

  • Week 1 – 4: Basisconditie + kracht opbouwen. Dat wil zeggen: 2x zwemmen, 2x fietsen, 1x krachttraining bij de kinesist. Interval- en duurtrainingen wisselen elkaar tijdens deze periode af.
  • Week 5 – 8: krachttoename, conditie onderhoud
  • Week 9 12: 1 week decompressie, conditietoename, kracht onderhoud
  • Week 13 16: Conditie + stabilisatietraining
  • Week 17 20: conditie + tapering

Hoe week 5 tot en met week 20 er specifiek zullen uitzien, geen idee, dat kan ik jullie jammer genoeg nog niet vertellen.

Bij heel dit schema moet ik dagelijks een online recoverydagboek, een voedingsdagboek en een sportdagboek bijhouden. Rinus, mijn coach, volgt dit mee op en stuurt bij waar nodig. De eerste fase gaat over opbouw en heeft alles met blessurepreventie te maken.

De praktijk

Nu ik een paar weken bezig ben, heb ik een aantal observaties die ik met jullie kan delen. Zodra je een doel hebt, valt het veel beter mee om op dieet te gaan, zeker wanneer het doel gekoppeld is aan fysieke fitheid. Dat wil niet zeggen dat het nooit meer fout loopt, die boterham met choco blijft soms toch te verleidelijk om te weerstaan.

Gezonder koken, minder koolhydraten en meer gezonde vetten en eiwitten heeft zeker in combinatie met sporten een invloed op mijn mentale gezondheid. Wat er gebeurt in mijn lichaam, daar kan ik voorlopig nog niet veel over zeggen. We spreken af dat we over een paar maanden een tussentijdse stand van zaken opnemen.

De grootste en meest aanwezige verandering moet dan toch te maken hebben met mijn sportkalender. Twee dagen sport en vijf dagen rust wordt omgegooid naar vijf dagen sport en twee dagen rust. En laat die rust nu zo belangrijk zijn. Het is verleidelijk om direct harder, sneller en langer te gaan sporten, maar als het lichaam daar niet klaar voor is, loop je binnen de kortste keren een blessure op. Ook dat weet ik uit ondervinding. Hier voel ik de meerwaarde van de personal coach het hardst. Iemand die met een objectieve bril kan kijken naar mijn prestaties.

Het examen

Het einddoel is nog ver weg, maar ik wil jullie wel al vertellen wat ik in de Alpen hoop te bereiken. Samen met mijn Vojo-collega Jeffry staan er een aantal plannen op de agenda. Ik zal er al eentje verklappen. Deze zomer heb ik mijn zinnen gezet op een negatieve Everesting over downhilltrails in de Franse Alpen. Naast een fysieke uitdaging is dit ook een mentale uitdaging. Het concentratieniveau moet de hele dag scherp staan. Ik heb gelukkig nog een paar maanden om mij hierop voor te bereiden.

Wordt vervolgd!

DoorYannick Schepers