You won’t make it if you fake it

Door Jan Van Herck -

You won’t make it if you fake it

Wist je dat 94% van de Belgische bevolking* (voor Nederland geldt een gelijkaardig cijfer) toegang heeft tot het internet? En wist je dat 65% daarvan iedere dag 1u30 actief is op sociale media? Of je deze cijfers nu verontrustend dan wel hoopvol vindt, je kan niet om de vaststelling heen dat de homo ‘social’ sapiens massaal op de digitale snelweg te vinden is. Die cijfers zijn wat ze zijn. Sociale media spelen een enorme rol in onze tijdsbesteding, ons netwerk en ons welbevinden. En aangezien biken ook ons welbevinden verhoogt, is de (hyper)link snel gelegd. Sharing is caring.

Influencer, stoefer of geen van beiden, passie is in het échte leven het sleutelwoord. En er zijn nogal wat paralellen te trekken tussen het echte en het socialmedia-leven. De alombekende quote ‘you won’t make it if you fake it’ is daar een goed voorbeeld van. De fakers haal je er zo uit. Want tijdens het gravelbiken bestaat ‘picture perfect’ niet.

Ziehier de ingrediënten voor het perfecte gravel-shot: old skool gravel road, wijds vergezicht, hemelsblauwe lucht, perfect zonlicht, blinkende gravelbike zonder spatje modder, outfit helemaal in zijn plooi en nog zoveel meer…

Té mooi om waar te zijn, en dat is maar goed ook. Met een dosis authenticiteit kom je al een heel eind. ‘Post your passion’, om nogmaals met een quote te zwieren. En als je outfit toevallig strak in de plooi valt, is dat mooi meegenomen.

Een passende quote of een leuk onderschrift mag uiteraard niet ontbreken. Gravelbikers zijn minder afgelikt dan roadies aan de ene kant en hebben minder technische skills dan mountainbikers aan de andere kant. Enige zelfrelativering is gravel grinders dus niet vreemd, met bijhorende knipoog en ludieke insteek in de quote tot gevolg. Voetjes op de pedalen om vervolgens volop te genieten van de stoffige boerenwegel, wijdse omgeving, hemelsblauwe lucht, perfect zonlicht en in-de-plooi-vallende outfit. Allemaal in één enkel shot.

Belangrijk bij Instagram en andere posts is uiteraard het gebruik van een aantal goed gekozen hashtags. De #gravelbike of #gravelride zijn de populairste uit het Insta-pak, maar er vallen ook enkele geniale hashtags te bespeuren. Denk daarbij aan de #kapellekesshot waarbij je je gravelbike subtiel tegen de gevel van een oude en verlaten kapel plaatst, plaspauze neemt en vervolgens een mooie foto trekt.

Ook de #lumbershot (gravelbike tegen een hoop hout), de #gravelshot (niet te verwarren met druggebruik) en de #fromwhereiride doen het goed in de gravel-community. Maar het is en blijft vooral belangrijk je eigen stijl te vinden. Hoge of lage sokken, lycra of baggy shorts, staal of carbon, een weelderige baard of glad geschoren benen? In de gravelscene bestaan er weinig ongeschreven regels en is vooral authenticiteit belangrijk. Op één voorwaarde: zorg ervoor dat je een koerspetje onder je helm draagt!

Met dank aan www.666gravel.be

*Bron: digital report 2019

DoorJan Van Herck