Cornet Gravel Route | Dwars door de Brabantse Kouters

Door Jan Van Herck -

  • Sport

Cornet Gravel Route | Dwars door de Brabantse Kouters

Zoals water, graan, hop en gist de ingrediënten van een kwaliteitsbier zijn, zijn 120 kilometer gravel, statige bosdreven, brute kasseistroken en een “Roubaix” finish de eigenschappen van deze route. Hoog tijd om op verkenning te gaan doorheen de Brabantse Kouters …

De Brabantse Kouters situeren zich aan de noordwestflank van de provincie Vlaams-Brabant, juist ten noorden van Brussel. Een eerste snelle blik op de kaart leert ons dat deze route zich uitstrekt tussen Affligem en Zemst, met gekendere plaatsen als Merchtem en Meise er tussenin. Een tweede blik leert ons dat we hier weinig, zeg maar nooit, met de gravelbike zijn geweest. De Kouters zijn inderdaad bij zeer weinig gravelbikers bekend en daar willen 666gravel en de Provincie Vlaams-Brabant verandering in brengen.

Alcoholvrij

Onbekend maakt onbemind en we gaan onbevangen van start aan de wielerpiste in Affligem. Vrijwel meteen gaat het offroad en gaan we op zoek naar de eerste verborgen grindstroken. Het begrip “kouter” stamt af van het Latijnse woord “cultura” en wil vrij vertaald bewerkt land zeggen. In graveltermen: je fietst over strakke met fijne kiezel bezaaide veldwegels die de grens tussen de akkers aanduiden. Het merendeel van de route doorkruis je deze akkers met af en toe een bosrijk intermezzo zoals met de doortocht van het Hellebos en het Kravaalbos.

Na iets meer dan 30 kilometer is daar Steenhuffel, thuisdorp van de brouwerij van Palm en Cornet. In de verte zien we de fiere trekpaarden in de weide staan en plots herinneren we ons de reclame waarin die stevige paarden een prominente rol spelen met als slagzin “Waar Brabant trots op is”. Ook wij spannen de bilspieren nog een keer aan over het slingerende grindpad langs de Grote Molenbeek. Grote dorst hebben we niet, maar een lekkere alcoholvrije Cornet slaan we niet af aan de eerste bevoorrading.

Oaked

Op de kouters in deze regio, zien we spruiten, kolen en diverse graangewassen terugkomen. Bijkomend is dit van oudsher ook een hopregio en dus zien we met de regelmaat van de klok een hopveld, met de typische schuin omhoog stekende palen en lange slierten hop, hoog boven het maaiveld uitsteken. Ook wij trekken de gravelgroep op een lang lint, zeker over het jaagpad langs het zeekanaal Brussel-Schelde. Heel even gaat het door het dorp, maar vervolgens cruisen we weer heerlijk over stoffige veldwegen langs het bos van Aa.

Waar Brabant trots op is …

Aan de rand van de velden en de talrijke beken worden in deze regio actief houtwallen aangeplant. Onder andere de wilgen- en eikenbomen geven een unieke toets én een plechtig karakter aan de snelle grindwegen. Zeker wanneer je op een dreef richting een oud kasteel of ander statig gebouw fietst. Dat hout heeft nog een bijkomende link met de route. Cornet, een zwaar blond bier van hoge gisting, wordt in Steenhuffel gebrouwen en is naamgever van deze route. Bijkomend krijgt het bier zijn vanilletoets dankzij de eikenhouten snippers die tijdens het brouwen worden toegevoegd. “Oaked”, zoals ze zeggen.

Smoked

Cornet wordt trouwens gebrouwen ter ere van Salomon de Maldeghem, een ridder uit de 11de eeuw. Die zal zeker wel eens aan de middeleeuwse sluistoren in Zemst zijn gepasseerd, denken we wanneer we met een rotvaart langs de Zenne ons stalen ros de sporen geven. Vervolgens gaat het dwars door het Lintbos, (helaas) rond de bekende plantentuin in Meise en ten slotte recht naar het kasteel van Ossel. Om pardoes in de buurt van Relegem getrakteerd te worden op een verzicht op het Atomium.

Dat laatste geeft aan hoe nabij de stedelijke omgeving is, terwijl we toch autoluw en rustig aan het gravelbiken zijn. Nu ja, rustig. De wind blaast strak in het nadeel, de kasseistroken zijn brutaal en de kilometers beginnen zich te wreken. Maar de regio rond Asse is wat gravel betreft “klasse” met stevig aangestampte grindwegen, snelle afdalingen door bos en veld en enkele ultieme kasseistroken als slot. Maar hélemaal “smoked” zijn we pas wanneer we aan de wielerpiste in Affligem de tocht in Roubaix-stijl finishen …

De Brabantse Kouters is een onbekende regio bij veel gravelbikers, waarschijnlijk omdat het geprangd zit tussen drukke verkeersassen zoals de ring rond Brussel, de A12 en de E19 en het zeekanaal Brussel-Schelde. En toch zijn er veel autoluwe wegen, open ruimte met veldwegen en glooiende kouters te vinden. De weidse akkers en graslanden in combinatie met de vele kleine waterlopen zorgen voor een groenblauwe ruggengraat van dit gebied. Hoog tijd om op ontdekking te gaan, en te genieten van een frisse pint achteraf.

Wil je deze route ook eens rijden? Dat kan. De route is ontwikkeld door 666gravel en wordt gratis ter beschikking gesteld via de provincie Vlaams-Brabant en 666gravel.

DoorJan Van Herck