World Cup DH #7 | Vallnord: onze portfolio

Sport
18 January 2017 — Christophe Bortels

Het duizelingwekkende record van Rachel Atherton, de triple van Danny Hart, de vierde titel van Aaron Gwin, de mooie strijd bij de junioren, het afscheid van Steve Peat, enz: we blikken terug op een in meerdere opzichten historische wereldbekerfinale!

Dames

Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Rachel_1_Antonio_Obregon
Hulde aan de dames, en één dame in het bijzonder: Rachel Atherton. Ze was al lang voor deze laatste manche zeker van de eindzege, maar ze kneep niet in haar remmen en ze behaalde een dertiende opeenvolgende zege in de wereldbeker!
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Podium_WC_Race_Women_2_Antonio_Obregon
Rachel won dit seizoen alle manches, een absoluut record in alle categorieën samen.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Tracey_1_Antonio_Obregon
Tracey Hannah werd tweede. Door haar regelmaat gedurende het seizoen, waarin ze zes keer op het podium eindigde in zeven manches, werd ze derde in de eindstand.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Miriam_1_Antonio_Obregon
Myriam Nicole nam door blessureleed slechts aan twee manches deel dit seizoen: Lenzerheide in juli en Vallnord dit weekend. Ze werd telkens derde. Vrijdag reed ze trouwens de snelste tijd tijdens de kwalificaties.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Manon_4_Antonio_Obregon
Zeiden we hierboven iets over de regelmaat van Tracey Hannah? Wat dan gezegd van Manon Carpenter die dit seizoen op alle podia stond. De Britse eindigde echter nooit hoger dan de derde plaats, maar ze werd wel tweede in de eindstand.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Seagrave_4_Antonio_Obregon
Er is meer nodig dan een val in de kwalificaties om Tahnée Seagrave ervan te weerhouden om de start te nemen in de finale. Ze eindigde zelfs als vijfde. In de eindstand eindigde de Britse als vierde.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Women_Morgane_1_Antonio_Obregon
Morgane Charre blesseerde zich tijdens de eerste trainingen en moest gedwongen de kwalificaties en finale laten voor wat ze waren. Ze behield toch haar zesde plaats in de eindstand.

Junioren

Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Juniors_Vige_4_Antonio_Obregon
Gaëtan Vigé moest winnen om nog kans te maken op de eindzege. Maar dan moest hij ook hopen dat Finn Iles een slechte prestatie zou neerzetten. De jonge Fransman klaarde de klus en behaalde zijn derde zege van het seizoen, met drie seconden verschil. Maar …
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Juniors_Iles_2_Antonio_Obregon
… Finn Iles kon aan de druk weerstaan en behaalde door zijn tweede tijd de eindzege. Eerste seizoen en eerste titel voor de Canadees, een prestatie die nog indrukwekkender wordt als je weet dat hij tijdens de tweede manche in Cairns geen punten behaalde. Maar met drie overwinningen en drie tweede plaatsen was hij zeer regelmatig …
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Juniors_Heap_1_Antonio_Obregon
Nog geen zege op de teller voor Elliott Heap, maar wel een derde plaats in Vallnord en zijn derde opeenvolgende podium. Hij eindigde ook derde in de eindstand.

Heren

Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Hart_2_Antonio_Obregon
En zeggen dat Danny Hart na zijn wereldtitel in Champéry vijf jaar moest wachten om zijn eerste wereldbekerzege te behalen. Hij behaalde er dit seizoen zelfs drie op een rij! Zijn tiende plaats in Cairns is waarschijnlijk de oorzaak dat hij genoegen moest nemen met de tweede plaats in de eindstand, want voor de rest stond hij zes keer op het podium in zeven manches …
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Gwin_5_Antonio_Obregon
Dankzij de punten die hij met zijn tweede plaats in de kwalificatie sprokkelde, moest Aaron Gwin enkel de wedstrijd uitrijden om zich te verzekeren van de eindzege. Hij deed dit ook met een rustige run en de 55ste plaats. Het is al de vierde titel voor de Amerikaan die wel nog steeds de wereldtitel najaagt.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Minaar_1_Antonio_Obregon
Greg Minnaar slaat steeds toe als je het niet verwacht. De Zuid-Afrikaan eindigde als tweede en is nog steeds de recordhouder wat betreft het aantal wereldbekerzeges.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Loic_1_Antonio_Obregon
In 2015 behaalde Loïc Bruni hier de wereldtitel. Nu moest hij tevreden zijn met de derde plaats. Niet slecht als je weet dat hij terugkomt uit blessure.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Fayolle_3_Antonio_Obregon
Nog een naam om toe te voegen aan de (lange) lijst van Franse talenten: Alexandre Fayolle! De jonge frenchie werd knap vierde in Vallnord.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Fearon_1_Antonio_Obregon
Tweede podium van het seizoen voor Connor Fearon die dankzij zijn vijfde plaats in Vallnord knap vijfde wordt in de eindstand.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Men_Troy_2_Antonio_Obregon
Troy Brosnan noteerde de beste kwalificatietijd, maar kon dat niet overdoen in de finale. Hij eindigde als twintigste, maar behield wel zijn derde plek in de eindstand.
Vallnord_2016_UCI_WorldCup_portfolio_Syndicate_1_Antonio_Obregon
42 jaar, meer dan twintig wereldbekerseizoenen downhill op de teller, 17 overwinningen, 52 podia, een wereldtitel, drie keer winnaar van de wereldbeker, … Dit was de laatste wereldbeker van Steve Peat, en met hem verlaat een ware legende de paddocks!