Dubbeltest winterkleding | Alpinestars vs Endura: gewonnen strijd tegen de weerselementen - Endura jacket en broek

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Dubbeltest winterkleding | Alpinestars vs Endura: gewonnen strijd tegen de weerselementen - Endura jacket en broek

Het cliché zegt dat slecht weer niet bestaat, enkel slechte kledij. Sta ons toe daar toch even over te twijfelen. Slecht weer bestaat wel degelijk en gaan biken bij stormkracht tien in de gietende regen die even later in hagel overgaat, is niet meteen bevorderlijk voor onze gemoedstoestand. Gelukkig bestaat er wel goede kledij. Kledij waarmee je je prima tegen de meest gure weersomstandigheden kan beschermen. Met Alpinestars en Endura smijten we twee behoorlijk verschillende fabrikanten en twee al even verschillende setjes kledij in onze strijd tegen de elementen.

 

Endura jacket en broek

Van Italië over naar Schotland. Als er nu een land is waar ze van wanten weten als het over regen en slecht weer gaat, dan moet het wel Schotland zijn. Endura voorstellen is in wieler- en mountainbikemiddens zo onderhand wel overbodig aan het worden. Vanuit het Schotse Edinburgh timmeren zij sinds 1993 aan een functionele kledinglijn voor alle disciplines uit het fietsen. Mountainbike, triatlon, wegwielrennen, … vele topteams en rijders vertrouwen op Endura om hen van top tot teen te kleden. Namedropping? Dan en Rachel Atherton, Danny MacAskill, maar ook het Movistar-team met onder meer Nairo Quintana en Alejandro Valverde maken deel uit van de Endura-familie. Ondertussen is het gamma van Endura bijna helemaal compleet, het enige wat ze (voorlopig?) niet zelf maken, zijn schoenen. Voor al je overige kledingwensen kan je bij Endura terecht.

Juli is met ‘slechts’ zestien dagen neerslag de droogste maand van het jaar in de Schotse Highlands

We hebben even wat jaargemiddelden voor je bekeken en in de Schotse Highlands is juli met ‘slechts’ zestien dagen neerslag de droogste maand van het jaar. Voor de overige maanden rekenen we op gemiddeld meer dan twintig dagen neerslag. Regen, dus. Daar kennen ze meer dan zomaar een klein beetje van in Schotland. Het is in die optiek dat de MT500-reeks van Endura zijn intrede doet. De MT500 jacket en pants zijn – in tegenstelling tot het Alpinestars-setje – pure regenkledij, voornamelijk bedoeld om je droog te houden.

Endura MT500 jacket

Het Endura MT500 jacket heeft een rits prijzen en awards op zijn naam en heeft ondertussen in mountainbikemiddens een soort legendarische status bereikt. De gebruikte ExoShell60 drielaags stof is waterdicht terwijl ook het ademend vermogen gegarandeerd blijft. Het geheim van de Exoshell60 ligt in het membraan dat 50% dunner is dan een standaardmembraan en beschermd wordt door een erg fijn tricot laminaat. Door een geheel eigen impregnering van Endura wordt het ademend vermogen verder verbeterd. Met een waterkolom van 18000 millimeter is deze jas compleet waterdicht, zelfs onder de meest extreme druk. Als extraatje worden er geen PFC’s gebruikt, wat de jas meteen ook milieuvriendelijk maakt. En met 470 gram heeft dit jasje ook nog eens een uitstekende verhouding tussen gewicht en duurzaamheid. 

Waterkolom? Wel, dat staat voor de waterdruk waartegen een materiaal bestand is, alvorens er water doorheen dringt. Om dit te meten, wordt in een laboratorium een cilinder op een stuk stof geplaatst (de waterkolom). De cilinder wordt langzaam gevuld tot er water door het stuk stof sijpelt. Aan de hand van de hoogte van het water in de cilinder wordt de waterkolom berekend. Hoe hoger het getal, hoe hoger de druk waartegen het materiaal bestand is, hoe hoger de waterdichtheid. Concreet betekent dat voor de Endura MT500 dat de stof pas water door laat na een belasting van 18 meter hoogte. Vanaf 15000 millimeter kan je stellen dat je kleding compleet waterdicht is in de regen.

De MT500 is puur ontwikkeld voor mountainbike-gebruik. En dat merk je. Niets werd aan het toeval overgelaten en tot in de kleinste details werden de behoeften van de mountainbiker voorop gesteld. Dat uit zich niet enkel in de gebruikte stoffen en stretchpanels, maar ook in de ventilatiemogelijkheden en een rits gebruiksvriendelijke handigheidjes.

De snit is ruim, eerder loose fit. Dat is ook nodig, want de MT500 biedt geen warmte. Geen fleecestofjes of donsdekentjes in deze jas. Je zal dus afhankelijk van de temperatuur genoodzaakt zijn een of meerdere laagjes onder je jas te dragen. En net daarvoor heb je wat ruimte nodig. Achteraan loopt de jas iets verder door wat je beter beschermt tegen spatwater.

De ritssluitingen zijn stevig en degelijk uitgevoerd en alle naden zijn netjes taped en sealed. De ritssluiting is overigens voorzien van een stormflap om zo wind buiten te houden.

Ventilatie krijg je door twee ruime openingen onder de armen. Deze zijn verstandig geplaatst; zelfs al draag je een rugzak, toch kan je lichaam afkoelen door die ventilatie-openingen. Silicone-grips op de schouders houden je rugzak op hun plaats. Rond de schouderbladen is overigens een versteviging voorzien zodat je rugzak niet te snel slijtage aan je jas aanbrengt.

Twee erg ruime zakken vooraan, een zakje op de linkermouw voor de skipas en een binnenzakje waar je smartphone inpast, zorgen voor de opbergmogelijkheden. In een van de ruime zakken zit overigens een zacht doekje waarmee je je bril kan poetsen. Aan de binnenzak is een opening voorzien voor het kabeltje van je oortjes. 

De capuchon is heerlijk groot en past prima over een helm. Zelfs al rijdend slaag je er probleemloos in dit capuchon over je helm te trekken en netjes rond het hoofd aan te sluiten.

Gebruik je de capuchon niet, dan kan je hem netjes oprollen en dankzij een handig flapje met drukknop vasthouden.

De kraag is voorzien van een zachte stof.

Een korte binnenmouw en een velcrostrip houden je mouwen prima op hun plaats.

Endura MT500 pants

In dezelfde lijn als de jas, kaderen we ook deze broek. Met 310 gram erg licht, een ruime snit en ook hier boordevol handige details. Het gebruikte materiaal is hier eveneens de Exoshell60 wat dus opnieuw een perfecte waterdichtheid en een hoog ademend vermogen betekent. De MT500 pants is een no-nonsense waterdichte regenbroek. 

De broek bestaat uit verschillende panelen die zo samen voor een losse doch perfect zittende snit zorgen.

Langs de zijkanten kan je de broek helemaal openritsen. Dat is niet alleen handig als ventilatie maar kan meteen ook dienen om bijvoorbeeld je kniebescherming op zijn plaats te steken. Of om de broek aan of uit te doen, zonder je schoenen uit te trekken. 

Ritssluiting, drukknop en stretch-band met silicone grips beletten dat je broek gaat afzakken. Oogjes om een broeksriem te gebruiken zijn eveneens voorzien. Binnenin zijn er Clickfast oogjes voorzien. Aan deze Clickfast kan je elke Endura binnenshort bevestigen. 

Twee ruime zakken vooraan met een degelijke en stevige ritssluiting bergen je spullen netjes weg.

Ook de broek loopt achteraan hoger door wat de onderrug verder beschermt. De stretch-strook zorgt voor de nodige bewegingsvrijheid.

Terreintest – Endura MT500 jacket & pants

Onze eerste tests met het Endura MT500-setje was op zijn thuisterrein, de Schotse Highlands. En ja hoor, het was slecht weer. Sterker zelfs, op een van de dagen dat we in Schotland reden, kregen we als het ware binnen het uur vier seizoenen te verwerken. Het regende, op de top van de berg begon het te sneeuwen, in de afdaling goot het pijpenstelen en een kwartier later scheen de zon. Wel, op dat uurtje rijden is de MT500 onze favoriete ’slecht-weer-kledij’ geworden. Het ademend vermogen en de waterdichtheid zijn uitstekend.

Meer dan nog dan bij de Alpinestars ben je hier echt genoodzaakt met laagjes te werken. De Endura MT500 is er om je droog te houden. Concreet: we reden steevast met als eerste laag de Alpine Booter met daarover een bodywarmer, vaak zelfs een lichte donsjas. Wij hebben niet zo snel koude benen, dus ook onder deze broek volstaan een bibshort met zeem en een setje beenwarmers. De ExoShell60 is daarbovenop ook nog zacht en comfortabel om te dragen. De capuchon gaat perfect over of onder de helm en houdt zo ook je hoofd en oren droog en warm. De mouwen blijven prima op hun plaats zitten en water of modder heeft dan ook geen enkele kans om binnen te dringen. 

Warm en droog en een fantastisch ademend vermogen, wat kan je eigenlijk nog meer wensen van een setje regenkledij? Met name dat ademend vermogen van wat in spe toch een regenjas is, heeft ons aangenaam verrast. Zelfs op warmere dagen werd ons zweet prima afgevoerd en bleef ons lichaam droog. 

Waar wij vroeger al eens zoals een balorige kleuter excuses zochten om maar niet te moeten gaan rijden in de regen, zitten we nu soms – met ons Endura MT500-pak aan – regengebedjes te prevelen. Alles om toch maar in de regen te kunnen rijden. 

De Endura MT500-jas kost 229,99 euro, de broek 219,99 euro. Dat is niet mals, maar ongeacht het weer toch blijven biken, heeft nu eenmaal zijn prijs.

Meer info op www.endurasport.com

DoorJurgen Groenwals

Dubbeltest winterkleding | Alpinestars vs Endura: gewonnen strijd tegen de weerselementen - Endura jacket en broek