Dusty Moon Gravel Ride | De legende van de Maneblussers

Door Jan Van Herck -

  • Sport

Dusty Moon Gravel Ride | De legende van de Maneblussers

Als een gravel ride zijn vertrek en aankomstplaats nabij Mechelen heeft, dan is een verwijzing naar de maan in de titel niet vreemd. Mechelaars worden namelijk van oudsher Maneblussers genoemd. Over de juiste oorsprong ervan doen vele volksverhalen de ronde. Eén ervan verwijst naar de nachtelijke “brand” van de Sint-Romboutstoren. De stad stond meteen in rep en roer en men begon met de bluswerken. Maar nog voor de top van de toren bereikt was, ontdekte men dat de rossige gloed door de maneschijn (op de toren) was ontstaan en er van brand geen sprake was …

Nieuwe maan

Alleszins is er wél sprake van een gravelrit. Een pittige rit van grofweg 150 kilometer vanuit Hofstade richting Leuven en weer terug. Geen tijd voor sages, roddels en andere onbenulligheden. Meteen vergt de route al onze aandacht. Niet alleen de stoffige veldwegen in de buurt van Zemst of de passage over de Sluistoren, maar ook de smalle padjes op de oever van de Zenne of tussen 2 velden. Op dit moment van het jaar is er daar maar 1 strook goed berijdbaar, en daar moet je precies door rijden als je snelheid wil maken.

Eerste kwartier

In het eerste kwartier van de (volledige) stoffige maan, rijden we ook vlak naast de landingsroute van de luchthaven van Zaventem. Niet alleen vliegtuigen, ook wij komen met een flinke snelheid nabij Steenokkerzeel aanvliegen. De paden tussen de open velden liggen er breed en kurkdroog bij. Gevolg: de kwalificatie “dusty” doet in dit deel van de rit alle eer aan. Soms is er zelfs zo veel los zand te bespeuren dat ons achterwiel er wat nerveus van wordt en begint te driften. Landen doen we uiteraard nog niet, we hebben nog zo’n 100 kilometer te gaan.

Volle maan

Vlak na de eerste bevoorrading aan het Zoet Water in Oud-Heverlee, beginnen we aan een appendix-vormige lus door het Meerdaalwoud richting Boutersem en terug. We keren namelijk nog een keer terug naar datzelfde Zoet Water voor de tweede bevoorrading. Alleszins stellen de rechttoe rechtaan bosdreven door het woud nooit teleur en ook nu is dat niet het geval. Tel daarbij het gegeven dat het steeds ofwel licht bergop dan wel bergafwaarts gaat en dan weet je dat dit deel er flink inhakt.

En dan spreken we nog niet over de Rue de Mollendaal, de brute kasseistrook vanuit Bierbeek richting Beauvechain. Een bonkige kasseistrook dan wel een stoffige veldweg dan wel een snelle bosdreef: het is volle maan en dan laat de gravelende wolfpack met het gezoem van hoge carbon velgen van zich horen.

Laatste kwartier

Het laatste kwartier van de tocht is wat hoogtemeters betreft terug vlak (op de Zwanenberg na) maar daarom niet minder uitdagend. Eerst gravelen we richting Werchter, waar de opbouw van het festival volop bezig is, dan pikken we in op de grindweg langs de oever van de Dijle. Het pad slingert van links naar rechts en weer terug en de fijne grindlaag onder onze wielen knispert dat het een lieve lust is. Helaas blaast de wind in het nadeel tijdens die laatste ultieme gravelstroken en helemaal uitgeblust arriveren we terug nabij Mechelen.

Daar ontdekken we tijdens de puike après een andere betekenis van het begrip maneblusser. Volgens een mede gravelaar betekent Maneblusser namelijk “nachtraaf”, iemand die tijdens de nachtelijke uren (figuurlijk) al plassend de maan blust. In hedendaags taalgebruik: een wildplasser. We hebben het maar van horen zeggen …

Meer info over de Dusty Moon kan je vinden via deze link.

Foto’s: Sam Cornette

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avonturen te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.

DoorJan Van Herck