Een smartwatch, waarom dan? Onze ervaring met de Garmin Fénix 6

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Een smartwatch, waarom dan? Onze ervaring met de Garmin Fénix 6

Om een product goed te testen, heb je ervaring, referenties en vergelijkingspunten nodig. En wat GPS-horloges betreft, moeten we nederig toegeven dat we die niet hebben. Betekent dit dat we moeten weigeren een product te testen? Nee. Maar in plaats van een klassieke test, nemen we je mee in onze ervaringen met de Garmin Fénix 6 Sapphire, die ondergetekende nu iets meer dan 9 maanden draagt. Hopelijk helpt dit je om te weten of dit type product iets voor jou is … of niet!

Eerlijk, toen Garmin aanbood een horloge uit hun assortiment te testen, moest ik twee keer nadenken. Ik keek dan wel eens naar dit type accessoires, de sprong wagen deed ik nog niet. En om helemaal eerlijk te zijn: ik draag al 15 jaar geen horloge meer. Wil ik weten hoe laat het is, dan kijk ik gewoon op mijn smartphone die ik altijd op zak heb. Maar dit soort GPS-horloge doet veel meer dan de tijd tonen … Al valt het nog te bezien of dit genoeg zal zijn om mij te overtuigen!

Je merkt het al, ik ben een beginneling op smartwatchgebied. Verwacht hier dus geen hyper complete test zoals Vojo die kan voorstellen voor fietsen of onderdelen. Je zult hier ook geen ultra gedetailleerd artikel vinden over elk van de laatste kleine functies van dit Garmin-horloge, zoals je kunt vinden op sommige tech fansites. Wat Vojo hier aanbiedt is het eenvoudige en oprechte verslag van een amateursporter die zijn eerste smartwatch ontdekt en met jou zijn ervaring deelt na enkele maanden met dit steeds populairder wordende accessoire.

De eerste stappen met de Garmin Fénix 6 Sapphire

Wat het model betreft, liet ik de keuze aan Garmin. Wel stonden er een aantal zaken op mijn checklist: het moest dienen voor een amateursporter die regelmatig op een mountainbike rijdt, die graag zijn uitstapjes registreert en soms zijn GPS gebruikt om te navigeren, die een beetje hardloopt en zwemt, en die iets meer wil weten over zijn activiteiten en zijn algemene lichamelijke conditie. Kortom, een kleine briefing zoals je die geeft aan een verkoper in de winkel. De keuze van het merk viel al gauw op de Fénix 6 Sapphire. Makkelijk voor mij, want het uitgebreide Garmin-assortiment omvat tientallen modellen van smartwatches voor verschillende praktijken.

Hoe zit het dan met dit model? Toen ik hem afgelopen zomer kreeg, was het een van de topmodellen van het merk voor fietsers en trailrunners. Sindsdien is de Fénix 6 vervangen door de Fénix 7, die op verschillende punten verbeterd is (touchscreen, autonomie,…), al blijft dit artikel nog steeds perfect relevant omdat de basis grotendeels dezelfde blijft en omdat de Fénix 6 nog steeds verkrijgbaar is aan zeer interessante prijzen (online vonden we prijzen vanaf 400€ voor de 6, tegenover prijzen die beginnen bij 699€ voor de 7).

Laten we dat nieuwste model even vergeten en benadrukken dat de Garmin Fénix 6 nog steeds een van de meest complete modellen op de markt is qua functionaliteiten. En de term Sapphire, waar verwijst die naar? Eenvoudigweg naar de kwaliteit van het horlogeglas. Het basismodel is uitgerust met het zeer solide Gorilla Glass, zoals op smartphones. Dit model gaat verder en krijgt saffierglas, dat alleen voor diamant moet onderdoen qua sterkte. Garmin biedt zijn horloge aan in drie diameters, en gezien mijn eerder smalle pols koos ik de tussenmaat. Ons model heeft niet de zonne-oplaadfunctie, die alleen compatibel is met het saffierglas op de Fénix 7. We komen hier op terug in het hoofdstuk over autonomie.

In de doos vind je het horloge met een kleine papieren gids voor een snelle start. Dit maakt het gemakkelijk om de eerste stappen te zetten wanneer je het horloge aanzet. Ook verbinden met je smartphone via de Garmin Connect-app duurt maar een paar minuten. Ik had deze app al, want hij wordt ook gebruikt om de fiets-GPS’en van het merk te connecteren. Gezien de kleine afmetingen van het scherm van het horloge is het nog nuttiger om je gegevens na een rit of je statistieken te bekijken. En het is ook via de app dat je extensies van derden zoals Strava, komoot of andere rechtstreeks op je horloge kunt bijwerken of installeren.

Op ontdekking tussen (te?) talrijke functies

Hoewel de eerste stappen eenvoudig zijn, liep ik daarna een beetje verloren in de menu’s en de zeer talrijke functionaliteiten van deze Garmin Fénix 6. Ik ben geen profatleet en ik heb ook niet de ambitie om er een te worden. Al snel wist ik dus dat ik niet alle functies zou gaan gebruiken, maar het bleek al even snel dat ik zelfs maar een fractie ervan zou gaan gebruiken.

Touchscreens zijn duidelijk een pluspunt bij dit soort producten en alleen al daarom zou ik overwegen over te stappen op een Fénix 7

Het duurde ook even voor ik gewend was aan het navigeren door de menu’s met de 5 knoppen in de behuizing. Net als bij de fiets-GPS’en Garmin 530 (zonder touch) en 830 (met touch) is touch een echt pluspunt bij dit soort producten. Dit alleen al zou me kunnen doen overwegen over te stappen op een Fénix 7. Het maakt navigeren eenvoudiger en intuïtiever. Het lijkt misschien verwaarloosbaar, maar voor dagelijks gebruik maakt het een enorm verschil. Door de net wat complexere navigatie heb je immers sneller de indruk dat je een beetje verdwaalt in de verschillende menu’s.

Uiteindelijk raakte ik gewend aan de kleine knopjes en na een paar weken had ik de voor mij belangrijkste functies gevonden. Op de hoofdwijzerplaat met de tijd staan mijn aantal dagelijkse stappen (altijd een goede manier om te zien of ik genoeg bewogen heb), hartslag (de essentie) en hoogte (iets dat ik graag weet, zomaar). Daarnaast raadpleeg ik regelmatig wat informatie in het secundaire menu, zoals het weer, maar niet veel. En wil ik meer weten over mijn dagelijkse vorm of mijn activiteiten, grijp ik sneller naar mijn smartphone voor een betere visualisatie.

In het algemeen kan ik je, naast de Garmin FAQ en tutorials, alleen maar aanraden om eens op Youtube te gaan kijken. Dat staat vol met tutorial video’s, waarvan sommige (vooral de Engelstalige) erg goed gemaakt zijn. Ze hielpen me de functies te leren kennen en het gevoel te krijgen het horloge beetje bij beetje te begrijpen.

Het horloge, een GPS om je pols

Naast de basisfunctionaliteiten is er vooral het onderdeel “registreren” van activiteiten dat ik echt nuttig vind. Simpelweg omdat het horloge de GPS is die je altijd bij je zult hebben. Als je meerdere fietsen hebt en/of je laat je GPS niet altijd op je fiets zitten, dan vergeet je hem soms. Oké, je hebt je mobiele telefoon bijna altijd bij je, maar GPS-toepassingen verbruiken veel batterij en het is moeilijk om die regelmatig te controleren als je aan het rijden bent.

Natuurlijk is het display op het kleine horlogeschermpje niet zo leesbaar als een echte fiets-GPS die je op je stuur zou plaatsen, maar de informatie op je pols is wel degelijk in één oogopslag af te lezen wanneer je daar zin in hebt. Ook naast de fiets zit het horloge permanent om je pols en kun je er al je fysieke activiteiten mee registreren. In mijn geval gaat het vooral om hardlopen en enkele trailruns, maar ook zwemmen.

Wanneer je een fysieke activiteit doet met het horloge, gepland of ongepland, zal je deze kunnen registreren. Dit is voor mij, eerder verstrooid en vergeetachtig van aard, hét grote pluspunt van dit type accessoire. Met als extra dat je ook zonder hartslagband je hartslag kunt monitoren, aangezien het horloge die rechtstreeks op de pols registreert (een band is nog altijd nauwkeuriger, maar voor amateurgebruik is het ruim voldoende).

Als de activiteit voorbij is, kun je een snel overzicht krijgen op het scherm van het horloge, maar meestal is het op de smartphone, in de Garmin Connect-app of op je favoriete apps (met automatische synchronisatie) dat het het prettigst is om je gegevens te raadplegen. Je kunt ook gemakkelijk veel meer bekijken dan op het horloge zelf, opmerkingen toevoegen, de naam van de activiteit veranderen, enz.

Er is ook nog de kaartfunctie, die we nog niet vermeldden. Uiteraard is de kaart klein. Heel klein. Maar het is scherp afgelijnd en als je eenmaal onder de knie hebt hoe je erop moet navigeren/zoomen met de knoppen (nogmaals, we hebben de touch echt gemist), zul je merken dat je het regelmatig gebruikt, vooral in gebieden zonder netwerk waardoor de smartphone nutteloos is, of wanneer de batterij van je telefoon bijna leeg is. Kortom, het is echt een goede aanvulling op de smartphone, en het bleek veel praktischer dan we aanvankelijk hadden gedacht.

Autonomie en stevigheid: het echte verschil met een ‘eenvoudige’ smartwatch

En vergeleken met een meer traditionele smartwatch, zoals de Apple Watch of Samsung? Zoals ik al zei, had ik vóór deze test van de Garmin Fénix 6 al 15 jaar geen horloge meer gedragen en ik heb nog nooit een smartwatch gehad, maar na een snelle check met eigenaars van dit type horloge en een blik op de technische fiche kon ik vrij snel een aantal belangrijke verschillen vaststellen.

Het eerste is de autonomie. Garmin geeft 14 dagen aan in horloge modus, en tot 36 uur met GPS geactiveerd. Dat bleek ook echt te kloppen. Ze overschaduwen volledig de autonomie van minder dan een dag van een Apple Watch, en van 2 tot 6 dagen voor de andere belangrijkste modellen van de markt (sommige gaan tot 10/12 dagen, maar die zijn niet zo talrijk). Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze autonomie vrij snel afneemt wanneer je de GPS-functies gebruikt. Dit is een echt sterk punt van de Garmin Fénix 6: je hoeft niet steeds na te denken over het opladen, en je kunt er zeer lange activiteiten mee plannen. Dat ervaarde ik aan den lijve tijdens mijn “Stoneman Arduenna challenge”, goed voor 180 km op een e-bike, waarbij het horloge aan bleef en me belangrijke informatie bleef geven (resterende afstand, levensduur van de batterij, enz.) zelfs nadat de batterij van mijn GPS op het stuur leegraakte na ongeveer 9 uur rijden.

Toch kent die ruime autonomie een nadeel: aangezien je het horloge niet vaak moet opladen, gebeurde het dat ik, ondanks de meldingen, vergat het tijdig te doen. Gevolg: je moet een tijdje zonder doen. Jammer genoeg kun je je niet met een standaard oplader uit de nood helpen, omdat je een specifieke kabel nodig hebt. We begrijpen de keuze voor deze kabel in plaats van een klassieke USB-C (voor waterdichtheid in het bijzonder), maar laat je hem thuis/in een tas/op kantoor liggen, ben je gezien. Ook al leefde ik jaren zonder horloge, als dit voorviel was ik toch gefrustreerd. Anderzijds gaat het opladen zeer snel, dus met je kabel bij de hand hoef je nooit lang zonder. Dit maakt de versie met zonne-energie interessant. Je kunt er niet 100% autonoom mee werken, maar je kunt er wel de autonomie mee verlengen, als de lichtomstandigheden goed zijn.

Een ander groot voordeel van een horloge zoals de Garmin Fénix 6, dat is ontworpen voor veeleisende sportactiviteiten: zijn stevigheid. Niet dat alle smartwatches breekbaar zijn, maar hier hebben we het echt over een product dat er haast gepantserd uitziet. Mountainbiken, trails, tuinieren, mechaniek en zelfs huisrenovatie: ik ging afgelopen 9 maanden niet bepaald zacht om met mijn horloge … en toch is het nog zo goed als nieuw! Speciale vermelding voor het saffierglas van het scherm, dat is nog steeds absoluut krasvrij ook al heb ik het niet gespaard. Indrukwekkend.

Het draagcomfort tijdens het sporten was een vraagteken voor mij. Ik had helemaal niet meer de gewoonte om iets aan mijn pols te hebben, maar ik werd snel gerustgesteld. Zelfs op lange mountainbike-events (zoals de Stoneman, de Transvésubienne, enz.) heb ik nooit de minste pijn gevoeld, noch in mijn pols, noch in mijn hand. Het ziet er imposant uit, maar het blijft licht en het comfort is zeer goed, dus dat vraagteken verdween al snel. Voor enduro en de meest actieve disciplines heb ik nog enig voorbehoud, omdat het daarbij te verkiezen is helemaal niets te dragen om elk risico van onnodig letsel te vermijden.

Verder heeft de Garmin Fénix 6 niet zo veel mooie en visuele functies als een goede smartwatch, maar je kunt er nog steeds meldingen mee ontvangen van je telefoon (berichten, kalenderherinneringen, enz.) of naar muziek luisteren. Dat is genoeg voor mij …

Conclusie

Aan het einde van dit experiment kan ik zeggen dat de Garmin Fénix 6 me heeft overtuigd om weer dagelijks een horloge te dragen, en dat is geen geringe prestatie! Naast de basisfuncties van een horloge en een smartwatch, voegt het een reeks functies toe die zeer nuttig zijn voor een sporter, zelfs een amateur. Het stelt je in staat om altijd een betrouwbaar instrument te hebben om je activiteiten te registreren, wat ze ook zijn. De prijs lijkt misschien hoog, maar gezien de degelijkheid van het toestel en de functionaliteiten, blijft dat redelijk in vergelijking met een klassiek kwaliteitshorloge. De touch-functie is wel iets dat ik miste en zou me misschien kunnen overhalen over te stappen op de Fénix 7. Oplaadbaar met zonne-energie, als ik toch bezig ben. Maar voor een beginner die de wereld van GPS-horloges wil uitproberen zonder de bank te breken, kan een Fénix 6 die momenteel met een flinke korting wordt aangeboden, een uitstekende keuze zijn. In ieder geval heeft deze test mij overtuigd en ik denk dat ik nog vele jaren te zien zal zijn met een GPS-horloge om mijn pols!

Meer info over de Garmin smartwatches

DoorOlivier Béart