Een terugblik op de Benelux Cup van Beringen

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Een terugblik op de Benelux Cup van Beringen"

Net op de dag dat Tom Boonen in het desolate mijnwerkersgebied rond Roubaix afscheid nam van zijn talrijke wielerfans, stond op en rond de mijnterril van het Limburgse Beringen, die ook hier herinnert aan een rijk mijnwerkersverleden, de eerste manche van de Benelux Cup 2017 op het programma. Een terugblik:

Omdat winnen voor eigen publiek altijd net dat tikkeltje extra speciaal is, geven we eerst het woord aan de Belg Jens Schuermans (Scott-Creuse-Oxygène): “Ik denk dat ik vandaag de meest aangemoedigde renner was, er stonden zoveel mensen rond het parkoers die ik ken.”

“En met Kevin (Panhuyzen) op twee, haalt Limburg hier een dubbelslag binnen. Mooi toch. Maar het heeft moeite gekost om Kevin te volgen. Hij ging geweldig te keer in het begin en op elk knikje reed hij weer wat van me weg. Pas in de vierde ronde kon ik overnemen en zelf een extra tandje bijschakelen.”

Ook Geel, de woonplaats van Githa Michiels, ligt niet ver van Beringen. Michiels (Versluys) was in eigen land onklopbaar en als we de opmerking maken dat ze de laatste tijd wel alles lijkt te winnen waar ze aan de start verschijnt, antwoordt ze al lachend: “Die zegereeks zal niet blijven duren, wees maar gerust.”

“Deze overwinning mag dan wel gemakkelijk lijken, toch is het steeds opletten. Zeker hier in Beringen waar het gevaar voor een lekke band op al die stenen groot is. Daarom ook dat ik steeds mijn eigen tempo gereden heb en geen risico’s heb genomen in de afdalingen. Want het maakt ook niet uit met hoeveel minuten voorsprong ik win. Vroeger wel, toen wilde ik steeds een zo groot mogelijke voorsprong hebben aan de finish. Maar dan verbruik je te veel energie en neem je te veel risico’s. Vandaag was dan ook een perfecte voorbereiding op wat er de komende weken nog volgt.”

Kevin Panhuyzen (Habitat) kleurde samen met Jens Schuermans de wedstrijd en de Limburger wist aan de finish organisator Werner Hilven te vertellen dat hij de nieuwe klim er volgend jaar terug mag uitzwieren wegens te zwaar. Hilven had ons eerder al toevertrouwd dat er volgens de gps een knikje van 37% in die nieuwe klim zat. Maar zelfs de zwaarste helling kan de mond niet snoeren van Panhuyzen, want de jonge Limburger was onderweg heel interactief met het publiek: “Als ik tijdens de wedstrijd niet met de mensen babbel, ben ik niet goed!”

“En toch ben ik ontgoocheld met mijn tweede plaats. Ik gun het Jens wel, maar ik dacht echt dat ik de wedstrijd onder controle had. In de vierde ronde kreeg ik echter krampen en kon ik bergop niet meer mee. Gelukkig valt het met mijn schouderblessure best mee.”

Amper twintig is de Nederlander David Nordemann (CST-Sandd-American Eagle), maar dat weerhield hem er niet van om zich tussen het kruim van de Belgische mountainbikers te wringen en het derde podiumtrapje voor zich op te eisen.

Het moet zijn dat rijden voor eigen publiek voor extra motivatie zorgt, want met Nick Vanpol (Granville) was er nog een Limburger die een sterke thuiswedstrijd afhaspelde. In 2013 kwam hij in het Duitse Albstadt nog zeer zwaar ten val en er volgde toen een lange revalidatie. Nu lijkt hij sterker dan ooit en als 21-jarige derdejaars belofte reed hij zich in Beringen knap naar de vierde plaats.

Belgisch kampioen Ruben Scheire (Habitat) begon rustig aan de wedstrijd, maar wist beetje bij beetje op te schuiven. Didier Bats (CST-Sandd-American Eagle), die hier Scheire op sleeptouw neemt, vocht voor wat hij waard was, maar moest na afloop erkennen dat hij geen kracht in de benen had en bergop te kort kwam. Hij zou uiteindelijk naar plaats negen terugvallen.

Op de plaatsen zes en zeven werd er Frans gesproken. De Waal Pierre de Froidmont (Merida-Wallonie) werd zesde, net voor de Fransman Florian Trigo.

Nick De Vries was de voorbije weken al de beste in onder meer Ottignies, Pepingen en Bastenaken. Winnen lukte dit keer niet, maar hij werd mooi achtste.

Bart De Vocht (KTM-Bike Vision) leek in het begin van de wedstrijd het langste weerstand te kunnen bieden tegen het duo Panhuyzen en Schuermans, maar zakte dan elke ronde wat dieper weg. Hij sloot nog net de top tien af.

Githa Michiels trekt het damespeloton op gang. In haar spoor volgen onder meer de Nederlandse Britt van den Boogert en Annemarie Worst. Even later zou Githa Michiels er al van onder muizen en niemand zou haar nog terugzien voor de finish.

De Française Audrey Menut (Scott-Creuse-Oxugène) slaagde er op de valreep nog in om op en over de Nederlandse Annemarie Worst te gaan. Ze werd tweede, maar wel op ruime afstand van Githa Michiels.

Annemarie Worst (ERA-Circus) en Britt van den Boogert (4Bikes).

Bij de junioren nam Timmo Kielich de zege mee naar huis.

In de andere categorieën gingen de zeges naar Lukas Malezsewski (niewelingen), Julia Boschker (junior dames) en Puck Pieterse (nieuwelingen meisjes). En op zaterdag mochten ook Niels Vanpol (Sportklasse), Patrick Vermeire (Masters 30+), Gerrit Delfosse (Masters 40+) en Ronny Geerts (Masters 50+) al juichen.

De volgende manche van de SSangYoung Benelux Cup staat op paasmaandag op het programma in het Nederlandse Nieuwkuijk.

Door Jan Geys