Een terugblik op het Belgisch kampioenschap XC in Erezée

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Een terugblik op het Belgisch kampioenschap XC in Erezée

Erezée heeft het voorbije weekend perfect het Bois des Rêves afgelost als gastheer van de Belgische kampioenschappen XC. Het deed dit met een schitterende omloop die zowel technisch als fysisch het uiterste vergde van de renners. Zo’n omloop is natuurlijk bevorderlijk voor het spektakel; iets dat we dan ook volop te zien kregen tijdens het voorbije weekend. Aan de hand van een uitgebreid fotoverslag blikt Vojo terug op de bekroning van Jens Schuermans … en natuurlijk nog vele anderen!

Ladies first! De dames gingen op zondag 23 juli om klokslag 12u45 van start voor hun titelstrijd. Alle ogen waren natuurlijk gericht op topfavoriete Githa Michiels … en ze ontgoochelde niet!

… want ze haalde het vrij makkelijk met een ruime voorsprong van meer dan twee minuten …

… op deze Alice Pirard, die niets kon inbrengen tegen Githa Michiels. En als we naar het verschil kijken met de nummer drie, dan is het duidelijk dat deze twee een heel eind boven de rest uitstaken.

Eva Maria Palm mag dan wel alles gegeven hebben om de bronzen medaille binnen te rijven, toch bedroeg het verschil met de winnares meer dan 12 (!) minuten. Jolien Verschueren en Kristien Nelen, respectievelijk vierde en vijfde, eindigden zelfs op 14’43” en 19’29” van Githa Michiels …

Na de dames was het de beurt aan de heren en om 15 uur stipt werd de meute losgelaten! Ruben Scheire nam de start voor zijn rekening en in zijn spoor herkennen we onder meer Sébastien Carabin, Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans.

Enkele seconden later is het Kevin Panhuyzen die reeds een eerste aanval plaatst en zich autoritair aan de leiding nestelt!

Panhuyzen legt een hoog tempo op en het peloton rekt langzaam uit …

… maar deze Jens Schuermans ligt op de loer!

Achter hen vinden we Ruben Scheire terug in het gezelschap van Wietse Bosmans, die de wedstrijd niet zou uitrijden.

Zij worden op hun beurt gevolgd door Daan Soete en Bart De Vocht.

Iets na de eliterenners worden ook de U23-renners losgelaten voor hun wedstrijd. Bij hen nam deze Pierre de Froidmont al snel de wedstrijd in handen door een kloof te slaan op Erno McCrae.

Maar laat ons snel terugkeren naar de wedstrijd van de elites, want daar is het Jens Schuermans die zijn aanval inzet en op en over Kevin Panhuyzen gaat!

Kevin Panhuyzen kan vanaf dan enkel nog maar achtervolgen …

… terwijl achter hem de strijd voor de derde plaats al losbarst. Het is Didier Bats die op dat moment, na een mooie remonte, virtueel in het brons rondrijdt.

Maar in zijn wiel hangt nog een trosje renners met onder meer Daan Soete (die even later zou moeten opgeven), Tom Meeusen, Ruben Scheire (die door een blessure niet over zijn volle potentieel kon beschikken en na afloop van het BK ook forfait zou geven voor het Europees kampioenschap van komend weekend) en Sébastien Carabin.

Vooraan blijft de situatie ongewijzigd. Kevin Panhuyzen geeft niet af en rijdt nog steeds op de tweede plaats.

Helaas voor hem is ook Jens Schuermans schijnbaar onvermoeibaar. Sommige U23- en eliterenners worden zelfs gedubbeld door de Limburger …

De meeste spanning beleven we dan ook aan de strijd voor de derde plaats. Sébastien Carabin, die halfweg nog als zevende rondreed, is op twee ronden van het einde plots virtueel derde! Hij leidt een groepje met ook nog Kevin Pauwels, die tot hiertoe een eerder onzichtbare wedstrijd reed, Didier Bats en Laurens Sweeck.

Carabin moet echter de tol betalen voor zijn inspanningen en zag in de voorlaatste ronde zijn kansen op het podium wegvliegen wanneer zowel Pauwels, Bats als Sweeck hem voorbijrijden.

Kevin Pauwels verzekerde zich in de laatste ronde van de bronzen medaille door stevig door te trekken en Didier Bats en Laurens Sweeck op afstand te rijden.

Bats en Sweeck leverden nog een felle strijd voor de vierde plaats, een strijd die uiteindelijk gewonnen werd door Laurens Sweeck (hier op de achtergrond). Didier Bats werd vijfde.

Jens Schuermans mag in Erezée oververdiend juichen voor zijn eerste Belgische titel bij de elites. Na al het blessureleed van de voorbije jaren moet dit meer dan deugd doen en we kijken er al naar uit om hem de komende weken in actie te zien in zijn nieuwe driekleur.

Kevin Panhuyzen heeft alles gegeven, maar botste op iemand die sterker was dan hem. Hij eindigde op 1’21” van Schuermans. Kevin Pauwels eindigde als derde nog een minuutje later.

Ondertussen maakt het publiek zich op voor de finish van de eerste renner van de U23 en tot ieders verbazing is het niet Pierre de Froidmont, die tot dan heel de wedstrijd aan de leiding reed, maar wel Erno McCrae die als eerste opduikt …

… en de titel verovert!

Pierre de Froidmont finisht 50 seconden later met een duidelijke grimas op zijn gezicht. De Froidmont begon met een minuut voosprong aan de laatste ronde, maar moest daar met een fameuze inzinking de prijs voor betalen. De zilveren medaille werd zijn deel.

Nick Vanpol, rechts op de foto, eindigde op 1’30” van Erno Mc Crae en vervolledigde het podium bij de U23.

Het podium bij de elites: Kevin Panhuyzen (2de), Jens Schuermans (1ste) en Kevin Pauwels (3de).

Alle podia:

Elite Heren:

1 – Jens Schuermans
2 – Kevin Panhuyzen
3 – Kevin Pauwels

Elite Dames:

1 – Githa Michiels
2 – Alice Pirard
3 – Eva Maria Palm

U23 Heren:

1 – Erno McCrae
2 – Pierre de Froidmont
3 – Nick Vanpol

U19 / Junioren Heren:

1 – Owen Valcke
2 – Clément Horny
3 – Pieter Janssens

U19 / Meisjes Junioren:

1 – Emeline Detilleux
2 – Rune Debremaeker
3 – Britt Segers

U17 Heren:

1 – Lukas Malezsewski
2 – Brice Dedeurwaerdere
3 – Jonas Debois

U17 Meisjes:

1 – Tessa Zwaenepoel
2 – Tess Van Loy
3 – Tiany Thys

Masters 1:

1 – Michiel Van Aelbroeck
2 – Jef Bertels
3 – Gody Jacobs

Masters 2:

1 – Kurt Tempst
2 – Gerrit Delfosse
3 – Peter Verstraete

Fun A:

1 – Niels Vanpol
2 – Jef Beyens
3 – Wim Mertens

De volledige uitslagen vind je hier: www.vojomag.nl/news/jens-schuermans-githa-michiels-nieuwe-belgisch-kampioenen

DoorChristophe Bortels