Eerste test | Canyon Neuron CF 2019: de ultieme allrounder

Techniek
29 November 2018 — Paul Humbert
In de catalogus van Canyon staat een fiets die we, geheel onterecht, al eens over het hoofd durven zien: de Neuron CF, een allrounder die bij de noden van heel wat bikers past. Voor de jaargang 2019 kreeg deze full suspension een grondige update. Wij waren aanwezig bij de presentatie van de fiets en zwierden er en passant onze benen over voor een eerste testrit.

 

Eerste test | Canyon Neuron CF 9.0 SL

Na afloop van de presentatie kregen we de kans om een dag door te brengen aan het stuur van de nieuwe Canyon Neuron CF 9.0 SL, om precies te zijn. Aan dit model kleeft een tarief van 3699 euro en een medium klokt op de weegschaal af op 12,86 kilogram. Hij bevindt zich daarmee in de midrange van het Neuron CF-gamma. We bevinden ons trouwens in Sintra, op een twintigtal minuten van de Portugese hoofdstad Lissabon, op paden die uitlopen tot aan de Atlantische Oceaan.

Alvorens te beginnen, wijst Canyon er ons nog eens op om met een andere ingesteldheid aan deze test te beginnen. Als journalisten worden we tijdens tests en presentaties vaak geconfronteerd met modellen die bedoeld zijn om topprestaties te leveren in wedstrijden en dus ook bedoeld zijn voor een type renner die van wanten weet. Hier is dat niet het geval. Met de Neuron CF richt Canyon zich tot een zo groot mogelijke groep recreatieve mountainbikers. Goed om weten.

En inderdaad, na een dagje testen moeten we toegeven dat de fiets misschien niet meteen de kwaliteiten heeft om de strijd aan te gaan met de snelste bolides, maar toch zouden we de Neuron aan veel meer mensen aanraden dan die snelle en moeilijker te mennen karren.

Eens onderweg met de Neuron, hebben we na korte tijd de indruk dat we iets te kort op het stuur zitten. Maar dan denken we snel aan de woorden van Canyon. Het klopt namelijk dat we op de meest recente fietsen vaker te maken krijgen met een lange reach, wat wij wel kunnen smaken maar door beginners soms als storend wordt ervaren. Maar het went snel.

De Canyon Neuron CF gaat vlot vooruit. De achterdemper kent drie standen: open, volledig geblokkeerd, maar ook een tussenstand die een interessant compromis biedt bij het klimmen.

Bergaf verrast de Neuron CF met capaciteiten die we niet verwacht hadden van een fiets die zo veel mogelijk bikers moet kunnen bekoren. Hij schenkt veel vertrouwen en we laten ons al snel verleiden tot enkele jumps. Eens je de fiets wat ruiger terrein opstuurt dan waar hij eigenlijk voor bedoeld is, merk je dat het geen superstijve fiets is. De grip is echter wel goed en de kinematica doet zijn werk uitstekend. Op grote schokken zakt de vering misschien iets te diep, maar volledig opgebruiken doen we de veerweg nooit.

Hoe meer de dag voorbijgaat, hoe beter we ons voelen op de Neuron. We kunnen niet langer weerstaan aan enkele moeilijkere afdalingen en vergeten dat we over slechts 130 millimeter veerweg beschikken. Natuurlijk voelen we ons in dit geval iets minder op ons gemak aan het stuur van de Neuron dan aan het stuur van een zwaardere, stabielere en stijvere endurobike. Maar de Neuron CF overtreft onze verwachtingen.

Na afloop kunnen we niet anders dan ons petje afnemen voor Canyon, want de fiets is inderdaad geschikt voor een grote groep recreanten. Niet iedereen is een kampioen, maar iedereen verdient wel een fiets die aangepast is aan zijn of haar behoeften. Nog een punt dat we willen onderstrepen is het werk en de tijd die men besteed heeft aan het frame, opdat dit frame aangepast zou zijn aan de lichaamsbouw van een zo groot mogelijk scala bikers.

Meer info op www.canyon.com