Eerste test | De nieuwe Shimano Steps E7000

Techniek
25 November 2018 — Pierre Fluckiger

Om aan de grote vraag van elektrische fietsen te voldoen, heeft Shimano zijn aanbod verruimd. Met de Shimano Steps E7000 wordt de motortechnologie betaalbaarder. Shimano mikt met deze nieuwe groepset dan ook vooral op de recreatieve mountainbiker. 

De Shimano Steps E7000 is een compleet nieuwe e-mtb groepset en geen vereenvoudigde uitgave van de duurdere E8000. Wel moest hij aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Onder meer het versnellingssysteem, de aandrijving, het display en de smartphone-connectiviteit werden verbeterd.

Net zoals de Steps E8000 heeft de Shimano Steps E7000 een maximaal koppel van 60 Nm. Het nominaal vermogen bedraagt 250 watt. De motor is waterbestendig en de Q-factor (afstand tussen de twee pedalen) is hetzelfde als bij een klassiek XT-crankstel. Op onze testfiets, een Merida eOne Twenty, zaten traparmen van 175 millimeter. Shimano biedt ook de keuze uit traparmen van 165 of 170 millimeter. Rond de motor zit een robuuste beschermkap.

De vormgeving van de Steps E7000 is gebaseerd op de E8000 en hij neemt evenveel (of even weinig) plaats in. Slim gezien, want fietsmerken die hun frames al voorzien hadden voor de montage van een E8000 hebben nu de keuze. De ingenieurs van Shimano verkondigen verder dat het lawaai van de motor met twee decibels werd verminderd … wat enorm is. Een winst van drie decibel zou overeenkomen met een vermindering van vijftig procent.

Om te kunnen anticiperen op verschillende rijomstandigheden heeft de aandrijfeenheid drie ondersteuningsstanden: Eco, Trail en Boost. Daarnaast is er ook nog een Walk Assist-functie. De standen Trail en Boost kunnen via de E-Tube Ride app geconfigureerd worden. Deze app is zeer compleet, want je kan er ook een Di2-aandrijving mee configureren en een diagnostische test uitvoeren.

De app werkt via een Bluetooth-verbinding. Het display op het stuur kan gerust achterwege gelaten worden, want de Shimano Steps E7000 werkt ook perfect via je smartphone of via een gps (compatibel met Garmin en Sigma). In dat geval wordt het display vervangen door een kleine junction box met twee led-lampjes.

Het display van de Shimano Steps E7000 werd vereenvoudigd in vergelijking met het model van de E8000. Het veelkleurige en accuraat werkende scherm maakt nu plaats voor een zwart/wit scherm. Het scherm werd heel wat kleiner en geeft minder info weer dan op het vorige model, maar het belangrijkste wordt wel weergegeven. We worden met het nieuwe model in ieder geval minder afgeleid door steeds naar het display te turen.

De linkershifter (van het Di2-type) is verdwenen ten voordele van een bediening met twee knoppen om tussen de verschillende modi te schakelen. Deze bediening werkt zeer eenvoudig, maar ook zeer gevoelig. Soms zelfs iets te bij het wat zwaardere mountainbikewerk. Het gebeurde dan ook dat we op het terrein geheel onvrijwillig meteen van Eco naar Boost schakelden en de Trail-stand oversloegen. Shimano heeft het dan ook bij het rechte eind dat de Di2-shifter bedoeld is voor het stevigere werk. Maar voor wie de ergonomie van deze laatste maar niets vond, bestaat er nu dus ook een alternatief.

Aan de batterij verandert er niets. Deze kan duizend keer opgeladen worden zonder een noemenswaardig verlies aan vermogen. Een mooie prestatie, want andere merken hebben het steevast over 500 tot 800 oplaadsessies. Van de batterij bestaan twee versies; één van 418 Wh of één van 504 Wh.

Shimano Steps E7000: de terreintest

Tijdens de voorbije Roc d’Azur mochten we voor het eerst een korte test uitvoeren met de nieuwe Shimano Steps E7000. Wat meteen opvalt is hoe zacht en soepel de nieuwe groepset werkt. Wanneer we de wettelijke limiet van 25 km/u bereiken en de motor zichzelf uitschakelt, verloopt de overgang soepel en niet met schokken, wat voor een natuurlijk pedaalgevoel zorgt.

De Nobby Nic-banden hebben het ondertussen moeilijk op de wortels en rotsen die nog nat zijn van de regen van de voorbije dagen. Jammer, want de Shimano Steps E7000-motor gaf geen kik en loodste ons overal met de nodige flow door.

De motor reageert onmiddellijk wanneer we naar een ander ondersteuningsniveau schakelen. Heerlijk, want op die manier kunnen we het reliëf beter te lijf gaan. Schakelen en een duw op de trappers volstaan om de obstakels te overwinnen.

Nog een woordje over het lawaai van de motor … of eerder het gebrek aan lawaai! Zij die van stilte houden, zullen de Shimano Steps E7000-motor zeker appreciëren, want hij werkt vrijwel geruisloos. Na een lus van 25 kilometer en de nodige hoogtemeters staan we terug aan ons vertrekpunt. Tijdens onze testrit hebben we de gelegenheid gehad om alle ondersteuningsniveaus te gebruiken, al gaven we veelal de voorkeur aan de Trail-modus. Het verbruik van de batterij lijkt zeer interessant, want we hebben slechts één eenheid van de vijf beschikbare opgebruikt. 

Verdict

Shimano heeft wat bespaard op zaken als het display, maar het beknibbelde niet op de functies en prestaties van de Steps E7000. Hoewel het hier maar om een korte test ging, viel ons in de eerste plaats de soepele werking van de nieuwe groepset op. We voelden geen schokken wanneer de motor afsloeg eens de wettelijke limiet van 25 km/u bereikt en ook omgekeerd, wanneer de ondersteuning terug in gang schoot, verliep de overgang zeer natuurlijk. Shimano is er duidelijk in geslaagd om een sterk presterend product te ontwikkelen dat eenvoudig te bedienen is, de nieuwste technologie gebruikt en zo goed als geruisloos is. De nieuwe Shimano Steps E7000 is dan ook perfect geschikt voor het merendeel van de gebruikers van een e-mtb.

Meer info op www.shimano-steps.com
Foto’s: Shimano/Irmo Keizer