EWS Aspen: Sam Hill grijpt de macht

Door Jan Geys -

  • Sport

EWS Aspen: Sam Hill grijpt de macht

De Australiër Sam Hill greep afgelopen weekend de macht in de Enduro World Series. In het Amerikaanse Aspen won hij de zesde manche en daardoor springt hij voorlopig over Adrien Dailly naar de eerste plaats in de tussenstand van die serie. Bij de dames was de Française Cécile Ravanel nog maar eens de beste.

Voor deze zesde manche zette de EWS haar tenten op in het Amerikaanse Aspen. Bij de deelnemers was het bang afwachten hoe ze zouden reageren op de grote hoogte van de Rocky Mountains.

De eerste special werd meteen een prooi voor de snelle Australiër Sam Hill. Hill is duidelijk op missie, namelijk het winnen van de EWS 2017.

De regerende wereldkampioen Richie Rude nam in de tweede special de macht over, maar lekke banden zouden hem ver achteruit slagen in de eindstand. De Amerikaan werd uiteindelijk slechts 37ste.

Derde special en weer een andere winnaar. Dit keer was de Amerikaan Mitch Ropelato de snelste, maar meedoen voor de hoofdprijs zat er (nog) niet in. Ropelato werd 22ste.

Opnieuw Australische winst in de vierde special, dit keer voor Jared Graves. Graves vocht zich ook naar de derde plaats op het eindpodium.

De zege in de laatste special was voor Adrien Dailly niet voldoende om de leiding in de tussenstand van de EWS te behouden. Dailly werd pas zesde in Aspen …

… en zag daardoor winnaar Sam Hill de leiding in de tussenstand overnemen, al blijft het verschil tussen beiden met 40 punten zeer klein.

De Belg Martin Maes kon geen special winnen in Aspen, maar door zijn regelmaat werd hij wel tweede in de eindstand. Hij eindigde op amper 4″ van Sam Hill …

Maes klimt daardoor naar de vierde plaats in de tussenstand en telt een ruime achterstand van 540 punten op Sam Hill. Theoretisch is echter alles nog mogelijk met nog twee manches te gaan, wetende dat de winnaar telkens naar huis gaat met 400 punten.

De Dames

De Française Isabeau Courdurier won de eerste special maar moest nadien de meerdere erkennen in haar tegenstandsters. Toch zou er in de eindstand slechts één iemand beter doen dan zij …

Haar landgenote Cécile Ravanel nam nadien over door twee specials op rij te winnen. Ook de vijfde special wist Ravanel als eerste af te sluiten.

De Canadese Casey Brown won de vierde special en …

… Katy Winton de laatste.

De Française Cécile Ravanel was nog maar eens de sterkste en ze haalde het in de eindstand voor Isabeau Courdurier en Casey Brown. Logisch dus dat Cécile Ravanel haar leidersplaats in de tussenstand van de EWS na zes manches nog verstevigt. Ze leidt daarin met ruime voorsprong op Katy Winton.

De Nederlandse Anneke Beerten moest in Aspen blij zijn met de 13de plaats.

De volledige uitslag vind je hier: www.enduroworldseries.com

De volgende manche van de Enduro World Series vindt op 13 augustus plaats in het Canadese Whistler.

DoorJan Geys