EWS Finale Ligure: Sam Hill schrijft geschiedenis!

Sport
2 October 2017 — Olivier Béart

De Australiër Sam Hill verzekerde zich in de laatste wedstrijd van de Enduro World Series 2017 van de eindzege van het regelmatigheidsklassement en hij mag zich nu ook wereldkampioen enduro noemen, nadat hij in het verleden al drie wereldtitels DH veroverde. Een prestatie die niemand hem heeft voorgedaan. De winst in Finale Ligure ging naar Damien Oton, voor Martin Maes en Sam Hill.

Damien Oton mag zich gerust één van de regelmatigste renners van het peloton noemen, maar winnen is toch o zo moeilijk. Finale Ligure is slechts zijn tweede zege in de EWS nadat hij eerder ook al in La Thuile zegevierde, maar daarvoor moeten we al wel teruggaan tot in … 2014. Vorig jaar werd hij zelfs tweede in de eindstand van de EWS met als beste resultaat een derde plaats. Dit jaar stond hij ook al op het podium in Madeira en Millau en nu sluit hij dus het seizoen af met een klinkende zege.

Oton moest daarvoor wel alles uit de kast halen om de winnaar van vorig jaar, Martin Maes, van zich af te schudden. En als deze laatste in de derde special niet ten val was gekomen had de uitslag er misschien helemaal anders uitgezien. Maes eindigde in de eindstand op 15 seconden van de Fransman, wat ongeveer de tijd was die hij had verloren bij zijn val.

Maes won op de tweede dag nog twee specials, waaronder de laatste DH-special, maar toch kon de Belg het verschil met Oton niet meer overbruggen.

Sam Hill, een drievoudig wereldkampioen DH en eerder ook al twee keer de beste in de world cup DH, werd in Finale Ligure derde. Dankzij die derde plaats veroverde hij ook het eindklassement in de Enduro World Series!

De Australiër haalde het in de eindstand voor deze Adrien Dailly, die vierde werd in Finale Ligure, ondanks dat hij in de laatste twee specials telkens buiten de top 30 viel.

Greg Callaghan kon dan weer zijn derde plaats in de eindstand veilig stellen, hij werd zesde in de Italiaanse klassieker.

Jérôme Clementz, die de allereerste Enduro World Series op zijn naam schreef, werd dit keer vierde in de eindstand, net voor Damien Oton en Martin Maes.

Behalve Martin Maes stonden er nog enkele Belgen aan de start. XC-renner Bart De Vocht (foto boven) werd 55ste, Johnny Magis 74ste, Julien Soussigne (foto onder) 95ste, Nicolas Daniels 101ste, Tom Maes 102de, Rob Vanden Haesevelde 162ste, Philippe Soudon 185ste en Quentin Stepien 196ste. Er stonden bij de mannen geen Nederlandse renners aan de start.

Dames

Cécile Ravanel was reeds zeker van de eindzege in de EWS 2017 maar dat was er in Finale Ligure niet aan te merken. Ravanel reed als vanouds en won ook in Italië bijna alle specials. Ook de dagzege werd haar deel.

Isabeau Courdurier werd nog maar eens tweede en stelde daarmee ook haar tweede plaats in de eindstand veilig.

Bij de dames stonden er wel twee Nederlandse rensters aan de start, en niet de minsten. XC-renster Anne Terpstra kwam in Finale Ligure eens proeven van de sfeer van een endurowedstrijd en werd meteen knap 13de. Anneke Beerten sluit een wisselvallig seizoen af op de 15de plaats. De Belgische Alex Marchal (foto) werd 17de.

De volledige uitslag vind je hier: www.enduroworldseries.com