Grand Raid Godefroy 2021: het BK XCM langs de Semois

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Grand Raid Godefroy 2021: het BK XCM langs de Semois

De 160km is niet meer! Na de annulering in 2020, vernieuwde de mythische Grand Raid Godefroy dit jaar hun langste afstand met een volledig nieuw en korter parcours. Deze werd nog extra in de verf gezet, omdat deze 2021 editie van de GRG ook dienstdeed als Belgisch marathonkampioenschap. We nemen je mee naar prachtige landschappen, een hevige strijd om de titel en een gesaboteerde bewegwijzering die chaos veroorzaakte aan de kop van de wedstrijd!

Zondag 12 september, even na 7 uur, wordt Bouillon langzaam wakker. Gewoonlijk is het aan de start van de Grand Raid Godefroy, op dit tijdstip van de dag, razend druk met de start van de 160km. Maar dit jaar is alles nog erg rustig. En niet voor niets: de langste afstand van de GRG, die ook de eerste manche van de BAMS (Belgian Ardennes Marathon Series) is, en vooral ook het Belgisch XCM kampioenschap, is teruggebracht tot “slechts” 120km. De marathonspecialisten kunnen dus wat langer uitslapen en starten pas om 8u45.

In werkelijkheid is deze nieuwe 120km niet zomaar een verkorte versie van de 160. Tot nu toe werden de lus van 90km ten westen van Bouillon en de lus van 70km (waar ook de 40km te vinden was) ten oosten van Bouillon gecombineerd om de langste afstand te vormen. Nu ligt het volledige parcours ten westen van de stad, aan weerszijden van de Semois, waarbij de 120km ongeveer het parcours van de traditionele 90km benadert, maar nu met een nieuwe uitbreiding van 30km richting Bohan, dicht bij de Franse grens. Drie “afkortingen” in deze grote lus maken de drie kleinere afstanden van 50km, 70km en 90km mogelijk.

Het doel van deze verandering? Enerzijds om de deelnemers de streek van Bohan te laten ontdekken, maar ook om een afstand aan te bieden die wat beter aangepast is aan een kampioenschap. Deze nieuwe lusstructuur vereenvoudigt ook het werk van de bewegwijzering.

Dat is het voor het verhaal in de achtergrond. Het is hoog tijd om naar het startvak te gaan waar er eindelijk beweging komt …

8u45 – KM 0: Als de mist begint op te klaren in Bouillon, wordt het startsein gegeven.

We zijn vertrokken voor 120 kilometer en meer dan 3500 meter positief hoogteverschil!

9u14 – KM 12: De zon verwelkomt de deelnemers op de hoogste punten van het parcours. Er is al ruim tien kilometer afgelegd en het pak is reeds goed uit elkaar getrokken. Laurent Evrard en Wout Alleman rijden met twee voorop, kortelings gevolgd door Joris Massaer die op zo’n twintig meter zit.

Na dit trio, op een dikke 10 seconden, zien we Arne Janssens en daarna Maxime Dony in de achtervolging. Kevin Panhuyzen en Sébastien Carabin volgen niet veel later.

10u01 – KM 30: De situatie is ongewijzigd – of toch bijna – aan de kop van de race. Laurent Evrard en Wout Alleman liggen nog steeds voor. We zullen iets later vernemen dat Joris Massaer een technisch probleem had in dit eerste deel van de wedstrijd, waardoor hij tijd op en de aansluiting met het leidende duo verloor.

Het is nu Kevin Panhuyzen die op de derde plaats rijdt. Maar zoals je op onze foto kunt zien, verliest hij in deze snelle afdaling een bidon en is hij gedwongen te stoppen om deze te recupereren. “Ik heb die echt nodig!” zegt hij ons voor hij weer vertrekt.

Net achter hem rijden de twee BH-Wallonie renners Sébastien Carabin en Arne Janssens, in een poging om de leiders in te halen. Zij worden gevolgd door Arne Tureluren, maar even later glijdt deze laatste uit over een wortel, valt met geweld op zijn schouder en moet opgeven terwijl hij 6de in de wedstrijd was.

Voordat we naar het volgende punt gaan, genieten we nog even van het prachtige decor waarin deze GRG plaatsvindt.

10u47 – KM 49: Wordt de wedstrijd rustiger? In ieder geval heeft Wout Alleman een voorsprong van tien seconden genomen op Laurent Evrard op het moment dat we hen zien passeren in deze afdaling naar Mouzaive.

Met anderhalve minuut achterstand heeft Arne Janssens zich losgemaakt van zijn ploegmaat Sébastien Carabin, die ongeveer 20 seconden achterstand heeft.

11u04 – KM 56: Alles is terug wat samengelopen en het zijn drie duo’s die we tegenkomen in Vresse-sur-Semois: Laurent Evrard en Wout Alleman rijden nog steeds op kop, Arne Janssens en Sébastien Carabin volgen op 1 minuut 40, Joris Massaer en Tijs Huygen zitten nog één minuut verder.

11u17 – KM 61: Vijf kilometer later is er een verrassing. Joris Massaer en Tijs Huygen rijden alleen aan de leiding! Er moet ergens een probleem zijn geweest, want ze konden onmogelijk in een paar kilometer tijd drie minuten achterstand goedmaken… en ze weten bovendien zelf niet dat er niemand meer voor hen zit.

In werkelijkheid nam het duo Evrard-Alleman, maar ook de twee rijders van BH-Wallonie die achter hen zaten, de verkeerde weg als gevolg van enkele omgedraaide pijlen! Terwijl zij aan de leiding gingen, zijn ze nu in de achtervolging op meer dan 3 minuten en een half, en ze hebben het gezelschap gekregen van Maxime Dony.

11u59 – KM 73: Wederom een nieuwe wending! We hadden verwacht Massaer en Huygen nog aan de leiding te zien, maar het zijn opnieuw Laurent Evrard en Wout Alleman die als eerste opduiken. “Met hoeveel zijn ze vooraan?!” vragen ze ons als ze passeren … Ze weten het nog niet, maar ze leiden de wedstrijd weer!

De groep van vijf achtervolgers (die niemand meer achtervolgen, als je nog kunt volgen?) is dus  helemaal uit elkaar gespat: net als 15km eerder is het duo van BH-Wallonie weer in de achtervolging op een ruime minuut van de twee koplopers.

Maxime Dony rijdt alleen op de 5e plaats. En er is nog steeds geen spoor van Massaer en Huygen!

Een minuut later komen Joris Massaer en Tijs Huygen pas terug in zicht. Ongelooflijk maar waar, terwijl zij voorop waren geraakt door de fout van de twee duo’s voor hen, reden zij op hun beurt verkeerd! Uiteindelijk heffen de fouten van elk van hen elkaar op en keert de situatie terug tot bijna zoals zij was vóór de eerste problemen met de bepijling.

12u44 – KM 87: Pas kort daarna zullen Laurent Evrard en Wout Alleman vernemen dat zij aan de leiding van de wedstrijd rijden en dat ze een voorsprong  hebben van twee minuten. Zullen ze tot het einde bij elkaar blijven en met een sprint over de titel beslissen?

De twee rijders van BH-Wallonie daarentegen zijn niet meer samen: Arne Janssens rijdt op de 3de plaats, met dik twee minuten achterstand op het leidende duo. Sébastien Carabin rijdt 4de, op anderhalve minuut van zijn ploegmaat. Op de 5de en 6de plaats, gescheiden door een paar seconden maar 6 minuten achter de kop van de wedstrijd, zitten Maxime Dony en Joris Massaer.

13u27 – KM 101: Een man alleen aan de leiding! Wout Alleman profiteerde van een lekke band van Laurent Evrard in een snelle afdaling om zich vooraan af te zonderen. We hebben geen tijd om op dit punt langer te blijven voor een nauwkeurige tijdsopname, maar hij heeft al een voorsprong van enkele minuten als we vertrekken naar het volgende punt.

13u59 – KM 114: Met nog maar een paar kilometer te gaan zit Wout Alleman nog steeds helemaal alleen vooraan. Het is een beetje drummen op de nieuwe brug van l’Epine maar hij blijft kalm en geconcentreerd. Duidelijk niet bewust van zijn (grote) voorsprong op zijn achtervolgers, kijkt hij regelmatig om en blijft hij hard doorknallen op de volgende klim!

14u18 – KM 120: Het is gebeurd: Wout Alleman is de nieuwe Belgische Marathon kampioen! Nadat hij in de armen van zijn familie en vrienden is gevallen, stort hij in, uitgeput en overweldigd door emoties. Hij legde de 120 km af in 5u32, met een gemiddelde snelheid van 21,6 km/u en een Normalized Power van meer dan 340 watt. Hij eindigde de wedstrijd met een voorsprong van meer dan 14 minuten.

“Samen met Laurent Evrard reed ik al vrij snel weg na een 15-tal kilometer. We konden snel een mooie voorsprong bij elkaar rijden. Ik voelde mij heel goed en had het gevoel dat ik de wedstrijd wel onder controle had. Echter reden we daarna twee keer mis door pijlen die omgedraaid werden vlak voor de wedstrijd. Op een gegeven moment zaten we niet meer in de top vijf. Er waren constant positiewisselingen doordat er door iedereen een aantal keer verkeerd werd gereden. Ik probeerde vooral rustig te blijven en mij te focussen op mijn eigen wedstrijd en tempo. Uiteindelijk wist ik pas op 30km van het einde dat ik samen met Laurent terug op kop reed. Toen Laurent enkele kilometers verder in een snelle afdaling plots aan de kant ging, kwam ik alleen te zitten en reed ik vol door naar de aankomst. Super tevreden dat ik na zo een wedstrijd uiteindelijk toch nog kon winnen en dat het na enkele podiumplaatsen eindelijk gelukt is om de Belgische trui te veroveren!”

Ook Arne Janssens leverde een knappe prestatie: de 21-jarige rijder die zich voor het eerst op een marathon testte, won zilver in dit Belgisch kampioenschap!

In de laatste 30 kilometer veranderde er nog veel in het klasserment. Terwijl Joris Massaer in 6de positie lag toen we hem voor het laatst zagen, op KM 87, was hij het uiteindelijk die op de 3de en laatste trede van het podium klom.

“Het was een prachtig parcours, eerlijk en zwaar genoeg voor een BK. Alleen jammer dat we op voorhand geen GPX hadden doorgestuurd gekregen en dat het langere parcours op een ongelukkig moment samenloopt met de kortere afstand. Ik had een goeie dag en kon sterk eindigen, maar had ook wat pech. Ik ben ondertussen al een van de oudere (Joris is 39) rijders bij de Elite, maar zolang ik kan meestrijden voor de overwinning stap ik niet over naar een andere reeks.”

Lang aan de leiding met Wout Alleman, werd Laurent Evrard uiteindelijk 4de.

Maxime Dony pakt een zeer mooie 5de plaats, voor Tijs Huygen, 6de scratch en eerste Elite 3, en Sébastien Carabin, 7de en op een grote achterstand na een gecompliceerd laatste derde deel van de wedstrijd.

“Bij de start was het bij de oproeping chaos en stond ik pas als 60-70ste aan de start. Net voor het opdraaien van de startklim kon ik toch al aardig opschuiven. Pas na de startklim toen het vooraan stilviel kon ik aansluiten. Na een 40-tal kilometer begon alles wat uit elkaar te vallen . Ik kon goed tempo houden en slaagde erin om een aantal renners in te halen. Zo reed ik de top 10 binnen en behoorde een beoogde topnotering zeker nog tot de mogelijkheden. Maar dan begon het verkeerd rijden en kreeg ik bovendien te maken met een trapstel dat los kwam. Uiteindelijk de knop omgedraaid en nog een sterke laatste 40km gereden en als 8ste algemeen en 2de Elite3 over de aankomst gereden. Jammer van het tijdverlies, anders zat er zeker meer in.” – Stijn Van Boxstael – 2de Elite3

We eindigen met de podiumplaatsen van dit Belgisch kampioenschap XCM 2021: bovenaan de Elites (Wout Alleman), Elites 3 (Tijs Huygen) en Dames (die voor hun titel streden op de 90km) gewonnen door Joyce Vanderbeken.

“Al van zodra we het bos indraaiden, dreef Joyce het tempo de hoogte in en Helena klampte aan. Ik kon hen niet volgen, maar kon ze wel nog een hele tijd zien. Uit ervaring weet ik dat je ook met je hoofd moet koersen en dat lukte gisteren prima. Ik kon de hele rit lang een stevig tempo houden en verloor ook nooit de moed om er alles uit te halen. Ik kon tussen het afzien door zeker ook genieten van de prachtige afdalingen en met een voldaan gevoel de finish bereiken. Die driekleur had fantastisch geweest, maar Joyce en Helena zijn in ‘normale omstandigheden’ (zonder brokken en pech) sterker dan mij. En dus ben ik meer dan tevreden met mijn tweede bronzen medaille.” – Sara Michielsen – 3de Dame

Onderaan zien we de Masters 1 (Elias Van Hoeydonck), Masters 2 (Kurt Tempst) en Masters 3 (Patrick Wouters).

“Het ging de eerste 2 uur heel hard maar ik probeerde mijn hartslag goed onder controle te houden, want het ging een heel lange dag worden. En die dag werd nog langer door een saboteur die her en der pijlen had omgedraaid. Mentaal kreeg ik een klopje toen ik halverwege fel was teruggevallen door verkeerd te rijden. Ik reed gelukkig een heel sterke laatste 2 uur, haalde één na één collega’s in en vocht me nog terug naar de 27ste positie overall, goed voor het zilver na een ongenaakbare Kurt Tempst die na de Europese trui nu ook de Belgische trui om de schouders mag dragen.” – Hans Jurgen Verselder – 2de Master2

Tot slot een speciale vermelding voor de enige twee vrouwen die op de 120 km startten (en finishten): Ina de Visser (links) en Saskia Hessens (rechts).

Tot ziens op zondag 19 september in de Raid Bocq voor de tweede en tegelijk laatste manche van de BAMS, en we kijken ook al uit naar het weekend van 9 tot 11 september 2022 voor de volgende editie van de Grand Raid Godefroy!

Alle resultaten, eveneens van de andere afstanden kun je hier terugvinden.

DoorChristophe Bortels