Grand Raid Godefroy Enduro: modderfestijn voor de finale van de BEC!

Sport
13 September 2017 — Olivier Béart

Met zijn derde editie heeft de enduro van de Grand Raid Godefroy definitief zijn plaats veroverd bij de grootste endurowedstrijden van de Benelux. En zelfs de modder kon het feestje niet verstoren. Het was trouwens voor het eerst dat het evenement met modder te maken kreeg en dit gaf nog wat extra pit aan de wedstrijd.

Oké, in België regent het inderdaad wat vaker dan in andere streken op onze planeet. Maar tijdens de twee eerste edities bleef de enduro van de Grand Raid Godefroy hiervan gespaard en vonden de wedstrijden steeds op een droge ondergrond plaats. Tot nu. Dit jaar vielen er af en toe forse regenbuien uit de donkergrijze lucht waardoor het parkoers er bijwijlen vettig bijlag.

Toch was er meer nodig om de renners binnen te houden, want er stonden er maar liefst 300 aan de start. De wedstrijd ging naar goede gewoonte van start op het podium.

Op het menu stonden zes specials (finaal zouden er slechts vijf meetellen, want de uitslag van de vierde special werd geschrapt wegens een defecte mat voor de tijdswaarneming) die slechts subtiel gewijzigd werden ten opzichte van de vorige jaren. Maar door de natte ondergrond moesten zelfs de thuisrenners op hun hoede zijn …

… al waren er ook enkele droge stroken, het bewijs daarvan zie je hier. Toch vielen ook hier slachtoffers, zoals deze Nicolas Mertz. Iedereen was na afloop unaniem over het parkoers, dat vereiste dat je uit je comfortzone stapte. Toch waren ook de meest indrukwekkende passages niet echt gevaarlijk of ondoenbaar, althans als je over de nodige skills beschikt.
De e-bikes mochten de wedstrijd openen en de grote favoriet Jeffry Goethals (foto) zag door een val in de laatste special alsnog de zege uit zijn vingers glippen. De Fransman Baptiste Gilet profiteerde van die val en won de enduro van de Grand Raid Godefroy, maar Goethals veroverde wel de eindzege in de Belgian Enduro Cup bij de e-bikes.

Gezien zijn palmares verwachtte iedereen dat Ludovic Oget de scratch naar zich zou toetrekken en de renner van Pivot ontgoochelde niet. Oget won de Grand Raid Godefroy enduro 2017 met 26 seconden voorsprong en hij was ook de beste in alle specials van de dag.

Johnny Magis mag dan wel de mountainbike wat naar het zijplan hebben geschoven, wegens een uitbreiding van de familie waar hij wat meer tijd aan wil besteden, toch blijft hij een geduchte tegenstander. Magis werd zelfs tweede na Ludovic Oget.

Loïc Maryns gooide meteen hoge ogen in zijn eerste enduroseizoen. De 23-jarige Maryns is een liefhebber van motorcross en eindigde als derde tijdens de GRG enduro 2017, een plaats die hij ook bekleedde op het eindpodium van de Belgian Enduro Cup.

Maryns bleef zijn ploegmaat Julien Soussigne met amper een seconde voor, maar deze laatste werd wel voor het tweede jaar op rij eindwinnaar van de Belgian Enduro Cup!

Op de vijfde plaats eindigde XC-specialist Bart De Vocht, die door zijn hoge startnummer (198) aan het oog van onze fotograaf ontsnapte.

Deze Jonas Debois was dan weer de beste bij de kadetten en hij ging ondanks zijn jeugdige leeftijd zelfs al de junioren vooraf.

Bij de dames ging de zege nog maar eens naar Alexandra Marchal die het haalde voor Caroline Soussigne en “Vojo girl” Marie-Eve Rebts.

Eindigen doen we met de verschillende podia, te beginnen met de scratch …

Het eindpodium van de Belgian Enduro Cup ziet er als volgt uit (van links naar rechts): Nicolas Daniels (4de), Loïc Maryns (2de), Julien Soussigne (1ste), Johnny Magis (3de) en Gilles Franck (5de).

De andere truien gingen naar Alex Marchal (dames), Jonas Debois (kadetten), Gilles Franck (junioren), Nicolas Casteels (masters 1), Bobaf Compère (masters 2), Gilles Desagher (masters 3) en Jeffry Goethals (e-Bike).

Afspraak volgend jaar voor een nieuwe Belgian Enduro Cup!
De volledige uitslagen van de Grand Raid Godefroy enduro vind je hier: www.chronorace.be

Foto’s: Luc Delhaye