Gravelride 13 Chateaux: van page tot schildknaap tot ridder

Door Jan Van Herck -

  • Sport

Gravelride 13 Chateaux: van page tot schildknaap tot ridder

 

Junior-senior-pro of beginner-gemiddeld-expert: van het bedrijfsleven tot videogames, in al deze contexten kom je wel een gradatie tegen die verwijst naar ervaring en expertise. Wist je dat die rangorde afstamt uit de middeleeuwen waar men vooraleer men tot ridder werd geslagen een traject moest doorlopen? Ook wij willen dat traject doorlopen, tijdens de Gravelride 13 Chateaux. Een queeste naar het gravel ridderschap …

Page

Het eerste stadium in je groei tot ridder is die van de “page”. In deze fase word je opgevoed en krijg je de kans om ervaring op te doen. Les 1 in de context van een gravel ride: informeer je vooraf over het parcours, de afstand en de hoogtemeters. Wij starten nabij Esneux (net ten zuiden van Luik) en trekken in een boog richting Hamoir, Aywaille en terug. Goed voor 100 kilometer en 1450 hoogtemeter volgens Komoot. Bijkomende info: slechts 20% asfalt en dat leest een gravelridder graag.

De start van de route loop eerst even bergop en dat snijdt de adem direct af. We besluiten het rustig aan te doen. De weg naar het ridderschap is nog lang. Daarna krijgen we wat langere kaarsrechte offroadstroken voor de wielen geschoven. Steeds gaat het op en af, geen enkele kilometer is biljartvlak.

Het gevolg is dat je steeds verrast wordt door de vergezichten over de velden, een nieuwe aanblik van een afgelegen kasteel of een ellenlange strook doorheen het loofbos. Zowel de beklimmingen als de afdalingen zijn in het eerste deel niet immens steil, een goede manier om relatief snel wat kilometers te maken, de motor warm te draaien in de ochtend en om gravel ervaring op te doen. Daar draait het tenslotte om in het stadium van de page.

Schildknaap

De tweede horde die je moet nemen is die van schildknaap. Kort samengevat loop je mee met de ridder, ondersteun je hem waar nodig en geef je je ogen de kost. “Stelen met je ogen”, zoals ze wel eens zeggen. In graveltermen: goed opletten wanneer een stuurvaardige gravel grinder je voorbij zoeft tijdens een langere afdaling en appreciatie uitspreken wanneer iemand zijn stalen ros voor de foto de sporen geeft zoals een ridder een paard aanmaant tot meer actie.

Les 2 in de groei tot ridder: zorg ervoor dat je materiaal tiptop in orde is. Of het nu een goedlopende grindweg dan wel een brute veldweg vol losse stenen en diepe geulen  is, op je materiaal moet je kunnen rekenen. Bij een van onze gravelknapen laat zijn materiaal hem echter in de steek. Een lager van het onderste derailleurwieltje breekt pardoes af en dan wordt schakelen een moeizame opdracht. Zeker aangezien in het tweede deel onze aandacht naar de ondergrond uitgaat. Brutalere stroken vol steenpuin, losse keien en diepe geulen vragen om concentratie.

Totdat we opeens in het dorp Hamoir linksaf een smal singeltrackje naast de Ourthe opdraaien. Het pad volgt slingerend de rivier en kronkelt dat het een lieve lust is. De zon prikt doorheen het bladerdek en we laten ons opzwepen door het enthousiasme van de kajakkers beneden ons. Aanmoedigingen en positieve bekrachtiging, ook dat doet een schildknaap deugd.

Ridder

Wanneer de schildknaap zichzelf in de strijd of op een toernooi bewezen heeft, geeft de heer hem de ridderslag. Dit is overigens geen verheffing in de adelstand maar het bewijs dat je over de juiste (ridderlijke) eigenschappen beschikt. Les nummer 3: fysiek moet je in orde zijn, wil je ooit tot de ridderorde behoren. Daar knelt voor een deel het schoentje, zeker tijdens langere beklimmingen zoals nabij het dorpje Fairon of de ellenlange klim doorheen een statige bosweg in de buurt van Anthisnes.

Uitgerekend op de dag dat Remco E zich bewijst in Luik-Bastenaken-Luik en op de poort klopt om tot “ridder” te worden geslagen, moeten wij noodgedwongen onze queeste staken. Door de materiaalpech en de mindere fysieke paraatheid besluiten we het originele plan te verlaten en voor de kortere route van 60 kilometer te kiezen. Geen ridderslag voor ons, we zullen nog even gravelknaap moeten blijven. Maar niet getreurd, ook gravelknapen vertellen straffe verhalen tijdens de après beer and burger.

Meer meer info over de Gravelride 13 Chateaux: https://www.facebook.com/Gravelride13/

Foto’s met dank aan Pieter Rogiers en Benjamin Boinem

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avonturen te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.

DoorJan Van Herck