Gravel Ride | Gravel 19: rondje capitale

Door Jan Van Herck -

  • Sport

Gravel Ride | Gravel 19: rondje capitale

Welke titel verzin je als je een gravelrit gaat rijden rondom Brussel? Die vraag hebben de organisatoren van Gravel 19 zich wellicht ook gesteld. 19 omwille van het aantal randgemeenten van de hoofdstad? De andere gebruikte naam – Gordelgravel – is dan weer een referentie naar het bekende fietsevent en als verwijzing naar de (Vlaamse) rand rond Brussel? We trokken ons van titels niets aan en gingen onbevangen op ontdekking …

Starten doen we in wijzerzin rondom Brussel en de start is ook letterlijk een knaller. Vrijwel meteen draaien we een bosweg in en bevinden we ons in het bekende Zoniënwoud. Gekend omwille van zijn brede en statige grindwegen langs immense beukenbomen die als het ware een erehaag vormen waar je tussendoor fietst. Dit bos staat niet voor niets op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en het is een eer om er de bovenbenen een eerste keer te pijnigen.

Holleken open

Dat rechttoe-rechtaan tempo maken eindigt abrupt wanneer we terug de bewoonde (stads)wereld induiken. We biken tenslotte rondom Brussel en dan is verstedelijking een logisch gevolg. In de buurt van Alsemberg, Linkebeek, Beersel en dergelijke meer draaien en keren we doorheen slingerende straatjes en kortere offroadpassages.

Hier loopt het parcours voor geen meter vlak en gaat het voortdurend op en neer (en op en neer en op en neer …). “Met het hol open koersen”, zou wielercommentator Michel Wuyts dan zeggen. Wanneer we een steile beklimming met de niets aan de verbeelding over latende naam “Holleken” op kruipen, kunnen we een brede glimlach niet onderdrukken.

Patatten in het Pajottenland

Niet alle offroadwegen liggen er gegeven de overvloedige regenval van de laatste weken even goed bij. Vooral bij smalle passages die langs een veld lopen en waarbij het lichtjes bergop of bergaf gaat, merk je dat. Het pad wordt dan herschapen in een diepe geul met her en der losse stenen die op de meest ongelukkige plaatsen op een hoop liggen.

Erosie is de correcte benaming en de westelijke regio rond Brussel heeft daar wel wat last van. De stenen liggen als losse aardappelen bezaaid over de weg. Voorzichtigheid is dan geboden, niet alleen om een valpartij te vermijden, maar ook om niet lek te rijden.

Asse is klasse

De redding is echter nabij wanneer we in de brede regio rond Asse niet alleen brede en droge gravelwegen, maar zelfs het wereldberoemde Atomium in de verte zien opduiken. Het is verbazingwekkend hoe deze iconische constructie vanuit de brede omgeving zichtbaar blijft en een ijkpunt voor de oriëntatie is.

Niet alleen vinden we onze glimlach terug, er zit ook opnieuw vaart in. Snelheid maken, snelheid behouden en vol door de veldwegen knallen. Dat is dé boodschap. Zeker wanneer we ook een eind verderop over een grindpad langs het Zeekanaal Brussel-Schelde onze gemiddelde snelheid met een flinke snok de hoogte in jagen.

Opstijgen of opkijken

Ook de hoogte in, maar op een totaal ander niveau, zijn de activiteiten die zich op de luchthaven van Zaventem afspelen. En als je in een ruime lus rond de hoofdstad fietst, passeer je daar uiteraard ook. Tegen onze verwachtingen in, echter aangenaam verrast , blijken hier veel goed berijdbare en snelle veldwegen te liggen.

Langere offroadstroken doorheen het veld, obligate plassen en brute steenslag vallen vlot te ontwijken, het momentum om snelheid te behouden blijft aanwezig. Dat zijn de ingrediënten die deze stroken de moeite waard maken en dat weten we te appreciëren. Aangevuld met de vergezichten over het glooiende Brabantse landschap die ons regelmatig doen opkijken.

Rondje capitale

Het slot van de cirkel rond Brussel, of het rondje “capitale” zoals wij het onderweg gedoopt hebben, biedt nog heel wat variatie. Een technische passage doorheen een mooi naaldbos in Everberg, inclusief pittige helling en singletracks. Enkele brute afdalingen doorheen de velden rond Vossem en Duisburg en een mooi egale gravelstrook door het Park van Tervuren om tot slot in de buurt van de finishboog de energietank volledig leeg te trekken en moe maar voldaan de burger and beer te laten welgevallen.

Dit mooie rondje capitale, officieel Gravel 19, behoort tot de Yuzzu Gravel Series en is een organisatie van Golazo. Binnen dit concept bieden ze verspreid over het gehele land gravel rides over diverse afstanden aan. Bekijk zeker hun website voor de aankomende events in Baal en Maasmechelen.

Meer info via www.belgiangravelseries.be en op onze Komoot pagina.

Foto’s Tomas Sisk

DoorJan Van Herck