Halloween'duro luidt het seizoenseinde in

Sport
7 November 2018 — Olivier Béart

Het is ondertussen een goede traditie geworden dat de Halloween’duro het Belgische enduroseizoen afsluit. De wedstrijd telt niet mee voor een regelmatigheidsklassement, of het moest zijn het klassement waar fun en plezier hoog bovenaan staan! De specials zijn kort en intens en werden allemaal uitgezet in het Bois des Rêves, iets ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel. Vojo was er ook … aan de twee kanten van de nadar.

Het Bois des Rêves is een paradijs voor mountainbikers en in het verleden vonden hier al tal van wedstrijden plaats, waaronder de Belgische kampioenschappen XC en marathon. Dit jaar werd er het Belgische enduroseizoen afgevlagd, en dat al voor de vierde keer op rij.

We zeggen het maar al meteen dat we in dit artikel niet echt objectief zijn, want de wedstrijd wordt georganiseerd door één van de medeoprichters van Vojo, Christophe Bortels, en Marie-Eve Rebts, waarvan er ook regelmatig foto’s de revue passeren op Vojo. Uiteraard doen ze dit niet alleen en worden ze geholpen door enkele goede vrienden. Zo, je bent gewaarschuwd …

… maar dat de tweehonderd startplaatsen in een mum van tijd de deur uit waren, betekent toch ook dat we dit artikel niet enkel schrijven om onze collega Tof een plezier te doen! Ook het publiek wist de weg te vinden naar de Halloween’duro en dat komt natuurlijk door het feit dat je de renners in het Bois des Rêves meermaals aan het werk kunt zien.

En omdat Luc Delhaye ons van de nodige foto’s zou voorzien, kon ook ondergetekende voor een keertje zijn fototoestel inruilen voor een breed koersstuur.

‘s Morgens werd er door de organisatie anderhalf uur voorzien om het terrein al een keertje te verkennen. Het tracé werd uitgetekend op de bestaande vaste MTB-routes van het Bois des Rêves, maar doordat er zoveel verschillende combinaties mogelijk zijn, kunnen Tof en zijn vrienden elk jaar weer een ander parkoers uitstippelen. Vandaar het nut van deze verkenningen.

Door enkele lichte regenbuien was de grip op de zanderige ondergrond fenomenaal, al bleef het opletten voor de zeer glibberige wortels. Er waren ook enkele (niet al te indrukwekkende) jumps.

Aan de wedstrijd namen enkele van de beste Belgische endurorenners deel, waaronder de winnaar van de Belgian Enduro Cup, Julien Soussigne. Hij won vier van de zes specials en werd de verdiende eindwinnaar.

Bart De Vocht won hier in 2016, maar moest dit keer zijn meerdere erkennen in Julien Soussigne. Leuke anekdote: Julien Soussigne eindigde tijdens de eerste drie edities van de Halloween’duro telkens als tweede.

Nicolas Daniels vervolledigde het podium.

Achter hen eindigde Renaud Havaux voor de vierde keer in vier jaar tijd op de vierde plaats! Nee, dat verzinnen we niet!

Vervolgens komen Nicolas Mathieu, Jonas Demuylder (een van de testrenners bij Vojo), Jonas Debois (beste junior) en Pieterjan Kindermans.

Xavier Huez knuffelt graag met bomen, maar het weerhoudt hem niet om de snelste te zijn bij de kadetten. Aan de andere kant van de leeftijdspiramide (hola, hier gaan we een brandje moeten blussen omdat we dit hebben durven schrijven) was Manu Cattrysse de beste bij de masters 1, Steve Rodriguez bij de masters 2 en Yves Jacquet bij de masters 3.

Een speciale vermelding voor Géraud Heine, die als 29ste overall met de zege aan de haal ging bij de miniemen. Let op zijn aangepaste helm en fiets. Mooi toch!

Er stonden ook zes vrouwen aan de start van de Halloween’duro. Zij kregen een aangepast parkoers voor de wielen om te kunnen proeven van enduro zonder dat ze daarvoor een echte endurofiets nodig hadden of ervaring moesten hebben met grote hindernissen. Alex Marchal won voor Coraline Thonus en Fien Lammertyn, de echtgenote van niemand minder dan Kenny Belaey.

Voor zij die geen genoeg hadden met de zes officiële specials, stond er nog een bonusspecial op het programma. Zonder ketting dit keer! Doordat er een vlak stukje in het parkoers werd opgenomen, diende je er goed de vaart in te houden wilde je het halen. Ook hier was Julien Soussigne de beste voor Bart De Vocht en Justin Legros.

De Superbikers gingen tot slot aan de haal met de prijs voor het beste team. Tot volgend jaar voor een nieuw Halloweenverhaal!

Uitslag Halloween’duro 2018http://www.sportident.co.uk/results/2018/Halloweenduro/