Herfstkleuren in de vallei van de Sûre

Natuur
18 January 2017 — Olivier Béart

Het Groothertogdom Luxemburg verbergt heel wat schatten, zoals de vallei van de Sûre. Je vindt hier een ongerepte natuur en een middengebergte dat ingeklemd ligt tussen België, Duitsland en Frankrijk. En ook Nederland ligt vlakbij. We stuurden onze noppen op verkenning voor een tocht in de zachte herfstgloed.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-3

De Sûre is niet het kleine beekje dat je hierboven ziet. De Sûre is een heuse rivier die ontspringt in België, tussen Bastenaken en Neufchâteau, en over bijna 120 kilometer doorheen de Belgische Ardennen en het Groothertogdom Luxemburg stroomt, alvorens uit te monden in de Moezel op de Duitse grens. De Sûre wordt gevoed door ontelbare beekjes, zoals op onze foto, en heeft een dal uitgesneden dat een waar paradijs is voor alle natuurliefhebbers.

Het gebied beschikt over een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietsroutes, waardoor je bijna de volledige vallei van de Sûre kan ontdekken. Maar bij VojoMag verlaten we graag de gebaande paden en we trokken er dan ook op uit met de kerels van Bikers Team 21 om de geheime hoekjes en de meest technische paden van deze streek met jullie te kunnen delen. Moest je na dit artikel zin hebben om zelf een keertje deze streek te komen ontdekken, dan kan dit aan de hand van de GPS-track van onze route die je onderaan deze pagina kan vinden.

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-2

Ik heb afspraak met de bedenkers van de 37 kilometer lange route in het kleine dorpje Flatzbour, in het noorden van het Groothertogdom, op twee stappen van Martelange (gekend voor de vele tankstations). Al na enkele honderden meters duiken we het eerste pad in. We rijden door een dicht en vochtig bos. Zelfs de bomen ontsnappen niet aan het mos dat zo een sprookjesachtig decor creëert.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-4

Maar je kan je maar beter niet te veel laten afleiden, want ook al zijn de paden op zich breed genoeg, toch krijg je meteen enkele technische passages voorgeschoteld die een voorsmaakje geven van wat komen gaat aan het meer van de Haute-Sûre.

Sure_Luxembourg_Compo_1

Na het groen, plaats voor het herfstgeel, nog versterkt door de zonnestralen op deze prachtige nazomerdag. Meermaals kruisen we runderen die door de prachtige graslanden bewegen. Je zou bijna zin krijgen om te worden gereïncarneerd als een Charolaise, Salers of Angus, om de rassen te noemen die hier rondlopen.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-6

Wie een route over de lievelingspaden van de locals zegt, zegt natuurlijk ook smalle paden. Soms zelfs zeer smal. Als je niet verloren wil rijden of de uitgepijlde route niet wil volgen, dan is een GPS onmisbaar. Want vooral tijdens de eerste tien kilometer gebeurt het wel eens dat het pad door de gevallen bladeren zo goed als onzichtbaar is. Maar er volgt steeds een beloning.

Sure_Luxembourg_Compo_2b

En als we het hebben over een beloning, dan hebben we het natuurlijk over een afdaling! Na enkele preludes, situeert de eerste echte afdaling zich na ongeveer acht kilometer. Deze is in het begin snel, maar middenin verandert dit compleet. Vanaf dan moet je tussen de wortels en rotsblokken slalommen. Met een hardtail en de nodige techniek is dit doenbaar, maar je zal er meer van genieten aan het stuur van een full suspension met een dropper post, want de regio is ruig en de afdalingen nemen al snel vijf minuten in beslag.

Sure_Luxembourg_Compo_4

Het is tijd om wat te bekomen met enkele rustigere en bredere wegen. De gelegenheid om het werk van de Luxemburgers te bewonderen wanneer ze een bosweg moeten herstellen na het kappen van de bomen. Hiervoor gebruiken ze een gemalen leisteen. De bosweg is misschien iets te vlak en te gemakkelijk voor onze mountainbikes, maar deze laat wel toe om het gemiddelde de hoogte in te jagen. Ander interessant detail: de leisteen laat het water langzaam doorsijpelen waardoor de weg nooit zompig aanvoelt.

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-3

We verlaten het bos en rijden een stukje op een plateau, middenin aantrekkelijke weilanden die omringd zijn met hekken die ongetwijfeld heel wat verhalen te vertellen hebben, als we zien hoe oud ze zijn!

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-4

Van hieruit gezien, lijkt het reliëf van de vallei van de Sûre eerder zacht. Maar we zullen snel een ander gezicht te zien krijgen van deze streek. Een streek die door zijn natte weilanden één van de vruchtbaarste gebieden is van dit deel van Europa.

Sure_Luxembourg_Compo_3

De Salers en hun grote hoorns genieten van de zon; wij ook. De vallei van de Sûre geniet dan ook van een microklimaat, waardoor het hier bijna het hele jaar door aangenaam toeven is.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-7

Enige nadeel, nu de winter nadert, worden de dagen korter en zakt de zon al snel. Geweldig voor de fotograaf, maar het is beter dat je niet te veel treuzelt als je wil vermijden dat je je lampjes moet bovenhalen … wat ons overkwam, maar dat is een ander verhaal! Onze talrijke stops om foto’s te nemen, zorgden ervoor dat we er wat langer over deden, maar reken toch op drie à vier uur voor deze route als je zowel van de technische paden als van de panorama’s wil genieten.

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-5

En daar is dan eindelijk de fameuze rivier waar we het al van in het begin over hebben, de Sûre! De hele regio is een groot natuurpark dat op Europees niveau erkend wordt. Je kan er talrijke vogels observeren (roofvogels, ijsvogels, …) en zoogdieren (herten, everzwijnen, steenmarters, wezels, …). De beste observatieplekken worden trouwens aangeduid door middel van kleine panelen. Als je de moeite doet om in alle stilte te wachten, dan heb je misschien het geluk om een leuke ontmoeting te beleven.

Sure_Luxembourg_Compo_5

Halfweg bereiken we de bovenste tip van het meer van de Haute-Sûre. Dit moerassige gebied kan je enkel betreden via de loopplanken. Ook hier staan er observatiehutten van waaruit je ongemerkt de vogels op het meer kan bestuderen.

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-7

We zien ook zeer steile rotsen …

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-8

… die je via een kleine via ferrata moet beklimmen. Gelukkig is deze niet te lang en niet te moeilijk om met de fiets te overbruggen. Maar hou er toch maar je aandacht bij, want er stroomt veel water langs de wanden en een uitschuiver ligt hier op de loer.

Sure_Luxembourg_Compo_6

Aan ons de boorden van het meer! Dit is verre van een ontspannen route voor de ganse familie, want het kleine pad rond het meer rijgt de technische passages aan elkaar. Opgelet dat je niet valt, want dan duikel je gegarandeerd het meer in. Maar het is superleuk en het leeuwendeel bestaat uit een pad met de nodige flow.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-31

De volledige toer rond het meer verdient op zich al om op een andere dag terug te komen. De rondrit bedraagt een veertigtal kilometer en brengt je tot in Esch-sur-Sûre en zijn 48 meter hoge stuwdam. Deze stuwdam herbergt het water dat de behoeften van bijna 70% van het Groothertogdom Luxemburg bedekt. Maar dat is voor een andere keer, want vandaag nemen we genoegen met het oversteken van de ‘Pont Misère’ om terug te keren naar de andere oever, die even leuk en technisch is als het eerste deel.

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-30

Zodra we de oevers achter ons hebben gelaten, moeten we opnieuw klimmen. Boven is het uitzicht prachtig. Uiteraard laten we het brede pad links liggen en storten we ons op de singletrack die iets weg heeft van een heuse achtbaan.

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-10

De vegetatie wijzigt voortdurend. Sparren, beuken en zelfs oude eiken zorgen voor een palet aan kleuren dat we niet altijd in detail kunnen bewonderen, want de beklimmingen slorpen onze aandacht op en vergen de nodige inspanning. Op amper één kilometer stijgen we hier meer dan honderd meter. Dat doet pijn!

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-11

Net voordat we de top bereiken, zijn sommige stroken een heuse technische uitdaging …

Sure_Luxembourg_Left_Copyright_OPhoto_OBeart-12

… maar de beloning boven is evenredig met de geleverde inspanning. Om eerlijk te zijn, we hadden niet veel zin om deze plek en de prachtige zonsondergang te verlaten. Een herinnering aan het uur en de afstand die we nog moesten afleggen, bracht ons terug naar de realiteit!

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-9

Het uitzicht is niet de enige troef hier! De afdaling die volgt, is een bloemlezing op zich. Opnieuw volgen vijf minuten van haarspeldbochten, kleine natuurlijke jumps en rotsplaten. En we geven gas in de dode bladeren. Onbetaalbaar! Als een landelijk verblijf in deze streek je iets zegt, dan kunnen de sleutels van de kleine chalet hieronder bekomen worden bij de toeristische dienst van Boulaide.

Sure_Luxembourg_Compo_9

En om je uitje in Luxemburg in schoonheid te eindigen, raden we je aan om één van de huisgemaakte pasta’s te proeven in het Italiaanse restaurant ‘A Casa Mia’. Het is onmogelijk om je te vergissen, want het is het enige restaurant van Flatzbour … maar wat voor één!

Sure_Luxembourg_Right_Copyright_OPhoto_OBeart-11

Meer info:

De GPS-track voor Garmin
De website van het Parc Naturel de la Vallée de la Sûre
De MTB-circuits van Luxemburg