Het onderhoud van een vork, hoe gaat dat in zijn werk?

Techniek
21 September 2021 — Jeffry Goethals

Je verende voorvork opsturen voor onderhoud: we weten allemaal dat het moet gebeuren en we stellen het dikwijls te lang uit, maar toch is het uiterst belangrijk voor de werking en levensduur van je vork! Wat gebeurt er in feite bij een onderhoud van een vork eenmaal die in de handen is van een specialist? Welke handelingen doet een ervaren technieker bij een normale servicebeurt?

Met onderstaande video lichten we een tipje van de sluier op en proberen we je te laten zien wat er gebeurt bij een jaarlijks onderhoud.

Hiervoor ging onze vork naar LMC Sport, het officiële Fox Service Center voor de Benelux. Deze naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar het is gewoon de nieuwe “dochter” onderneming van Sabma, dat al vele jaren verantwoordelijk is voor de invoer en het onderhoud van Fox in België en Nederland. De naam is veranderd, er is verhuisd naar een veel groter gebouw om nog beter aan de steeds groeiende vraag naar service te kunnen voldoen, maar de zaakvoerder en ervaren techniekers zijn identiek gebleven.

Zie deze video niet als een gedetailleerde handleiding, dat is het immers zeker niet… maar wij hopen dat het je zal helpen om het werk van deze specialisten beter te begrijpen, evenals de complexiteit van de veringen waarmee hedendaagse mountainbikes zijn uitgerust en de noodzaak om ze goed te onderhouden om er ten volle van te kunnen genieten en problemen te vermijden.