Interview | Martin Maes: ''Een top vijf had al geweldig geweest ...''

Sport
28 August 2018 — Marie-Eve Rebts

Een dag nadat hij in La Bresse geschiedenis schreef door als eerste Belg ooit een World Cup DH achter zijn naam te schrijven, schoof Martin Maes even bij ons aan tafel om terug te blikken op zijn uitzonderlijke prestatie.

Laat ons eerst even de situatie schetsen. Martin Maes is de huidige nummer twee in het klassement van de Enduro World Series (achter Sam Hill) en hij won recent nog de mythische manche in het Canadese Whistler. Maar Martin Maes kan ook best uit de voeten met een DH-fiets, een discipline waarin hij als tiener reeds de Belgische beker won, voor de grote Belgische specialisten van dat moment!

De laatste jaren maakte Martin Maes er een gewoonte van om deel te nemen aan de wereldbeker DH in Fort William, de plaats waar hij in 2014 als junior al een keer van de overwinning mocht proeven. Dit jaar eindigde hij er nog als tiende. Zijn enduro-programma liet dit jaar toe om ook deel te nemen aan de manche van La Bresse en hij startte er ook omdat “het dicht bij huis was”.

“Het leek me een goede training met het zicht op de wereldkampioenschappen downhill waar ik ook aan zal deelnemen,” vertelt Martin Maes. “Ik ben nog jong en na zes jaar enduro is het leuk om eens iets anders te doen. Mijn team steunt me trouwens volop in dit avontuur, wat het natuurlijk allemaal wat makkelijker maakt.”

“Vooraf had ik getekend voor een plaats in de top tien, net zoals in Fort William. Een top vijf leek me helemaal geweldig, maar aan de overwinning dacht ik nooit. De track ligt me wel, want de ondergrond lijkt sterk op de paden bij mij thuis. Toen Gee (Atherton, die als tweede zou eindigen, nvdr) een tragere run reed dan mij, begon ik er steeds meer in te geloven. Ik was er immers van overtuigd dat Gee hier een topprestatie zou leveren en dat hij op het podium zou eindigen.”

“Amaury Pierron (de laatste renner die van start ging en tevens de leider in de wereldbeker, nvdr) kwam me op het einde nog fel bedreigen, maar ik wist dat ik tot op het einde een goede run had gereden. Het gevoel onderweg was ongeveer hetzelfde als tijdens de special ‘Top of the World’ in Whistler, die ik enkele weken geleden won. Ik ben dolblij met mijn zege, maar nog meer met het feit dat ik zo goed gereden heb; op de limiet en zonder fouten te maken (al was het op een bepaald moment op het randje, check onze video maar eens). Dat is moeilijker dan het lijkt, want in drie minuten tijd kan er veel gebeuren. Ik zou zelfs durven zeggen dat ik hier in La Bresse minder risico’s heb genomen dan in Whistler, want tijdens een endurowedstrijd verkennen we de piste slechts één keer alvorens we ons naar beneden gooien. In downhill hebben we meer tijd om te verkennen en dingen aan te passen in functie van het terrein.”

Over minder dan twee weken krijgt Martin Maes tijdens de wereldkampioenschappen in Lenzerheide opnieuw een kans om de DH-toppers de loef af te steken. Op onze vraag of zijn zege in La Bresse iets verandert aan zijn ingesteldheid voor Lenzerheide, antwoordt hij: “Het is goed om naar Lenzerheide af te zakken met de wetenschap dat ik kan winnen, maar ik leg me geen extra druk op. Ik ben nog jong en heb nog veel te bewijzen. En mijn grootste doel van dit seizoen is trouwens de Enduro World Series.”

Je hebt het al begrepen, Martin Maes is iemand die nuchter blijft en met beide voetjes op de grond staat. Maar zijn overwinning in La Bresse doet hem wel nadenken. “Het doet wel iets om de geschiedenis in te gaan als de eerste Belg die een World Cup DH wint. En tot hiertoe had nog nooit iemand in hetzelfde seizoen een manche van de EWS en een wereldbeker DH gewonnen. Ik ben zeer trots dat ik dat heb klaargespeeld en het motiveert me enorm. Het doet me ook nadenken over de toekomst …”

Natuurlijk willen we weten waar hij dan over nadenkt. Over een volledig DH-programma misschien, nadat hij eerst de Enduro World Series heeft gewonnen? “Dat zou best eens kunnen,” aldus een glunderende Martin Maes.

De uitslag van de World Cup DH in La Bresse vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-dh-la-bresse-martin-maes-schrijft-geschiedenis

En hier lees je alles over de World Cup XC in La Bresse: www.vojomag.nl/?s=World+Cup+la+bresse

 

[/full-width]