La Forestière 2016: een heroïsche veldslag

Door Paul Humbert -

  • Sport

La Forestière 2016: een heroïsche veldslag

Er zijn zo van die veldslagen waar iedereen als winnaar uit de bus komt en La Forestière 2016 was zo’n veldslag. Het bleef heel het weekend ononderbroken regenen en de deelnemers moesten dan ook een strijd leveren tegen de weerselementen. We blikken terug op een heroïsch evenement.

Zaterdag

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-110Zelf kwamen we op zaterdagmiddag aan in Arbent, de dag voor de grote wedstrijden op het programma staan.
la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-109Het regent zachtjes, maar dat weerhoudt de kids niet om deel te nemen aan de ‘ForestKid’ die plaatsvindt op een deel van het circuit van de XC-wedstrijd van de volgende dag.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-129Zoals zo vaak tijdens deze wedstrijden, zijn het vooral de ouders die rond het parkoers hebben postgevat.

En op het punt waar de verschillende circuits bij elkaar komen, vinden we de stands terug van de exposanten en kruisen we vrijwilligers die niet gedeerd worden door de regen.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-132De grote tent met de bar wordt bestormd. De warmte van de keuken kikkert iedereen op.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-128Ondertussen verstrooien de deelnemers aan de Freestyl’air het aanwezige publiek.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-134Elk jaar kan de organisatie rekenen op enkele honderden vrijwillige handen die wat graag wat van hun tijd geven om te komen helpen.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-124Stilletjes aan voelen we dat iedereen zich aan het opmaken is voor de wedstrijden van zondag. Het parkoers wordt nog een laatste keer bestudeerd, de rugnummers worden afgehaald en ongerust loert men nog eens naar de hemel.

Zondag

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-28Het mirakel waar zo op gehoopt werd, bleef achterwege. Ook op deze zondagmorgen regent het nog steeds pijpenstelen in de Ain en de Jura.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-2De marathon van 100 kilometer wordt om 8 uur op gang geschoten in Saint-Claude. En er staan enkele internationale kleppers aan de start.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-8Zodra de start gegeven is, is het ieder voor zich. En het gaat er meteen snel aan toe …

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-16Na een eerste lus door het dorp, maken de deelnemers zich op om de bossen in te trekken.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-12Achter de toppers volgt een hele resem onbekenden die naar hier gekomen zijn om hun limieten te testen en de uitdaging aan te gaan.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-18Eens de renners uit het zicht verdwijnen, springt iedereen in de wagen om de wedstrijd te volgen.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-20Hop, wij trekken naar de start van de dames die een wedstrijd van 65 kilometer voor de boeg hebben.

Aan de start van de dameswedstrijd zien we enkele bekende gezichten terug. Onder meer Julie Bresset probeert zich voor de start warm te houden.
la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-45Sally Bigham, één van de grote favorietes, is de grote afwezige aan de start. Zou het weer er voor iets tussen zitten?

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-29In de doorgaans rustige weiden van de Jura horen we nu het gebrom van de motor die de wedstrijd opent. In zijn spoor volgt de kopgroep.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-31Die kopgroep vordert trouwens zeer snel.

De gezichten van de renners zijn na amper een uurtje wedstrijd al zo goed als onherkenbaar.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-23De renners hebben het koud en het parkoers is nog uitdagender door deze weersomstandigheden. Ook de Belg Frans Claes is compleet doorweekt …

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-32Het is zoeken naar grip op de kalksteen van de Jura …

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-47We haasten ons naar Arbent om de eersten op te wachten aan de finish.

Aan die finish zijn de renners uitgeput. Velen ploffen meteen na de finish neer, anderen zijn nog amper in staat om een woord uit te brengen.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-67Ze zijn doorweekt, bevroren en uitgehongerd.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-75De Italiaan Damiano Ferraro wint La Forestière voor Soren Nissen en Samuele Porro. Ze legden het parkoers van 100 kilometer af in iets meer dan vijf uur.

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-86Sébastien Carabin eindigde als zesde achter Alexis Vuillermoz, na één van de zwaarste wedstrijden waar hij ooit aan heeft deelgenomen: “Ik heb het zelden zo koud gehad. Ik heb onderweg zelfs van kleren gewisseld en daardoor verloor ik een plaatsje aan Alexis. Maar ik kon niet anders, ik was bevroren.”

la-forestiere-2016-vojo-paul-humbert-98Hélène Marcouyre, de winnares bij de dames, finisht met een grote lach. Ze wint opnieuw La Forestière en dat op enkele weken van haar afscheid aan de wedstrijdsport.

Achter haar volgt Lena Gérault die, nadat ze eerst geprobeerd heeft om Julie Bresset te helpen om in de wedstrijd te blijven, de wedstrijd alleen eindigde. De ex-olympisch kampioene gaf enkele kilometers voor de finish op.

Fanny Bourdon werd derde in deze Forestière.

Naast de wedstrijdrenners, zijn er ook heel wat tochtrijders die evenveel respect verdienen als de goed voorbereide kampioenen. De extreme omstandigheden weerhielden hen niet om de lach te behouden, ook al duurde de dag wel lang.

Zoals alle heroïsche veldslagen heeft ook La Forestière zijn kwaliteiten en tekortkomingen en moet hij de capriolen van het weer ondergaan. Maar niets stopt een klassieker!

DoorPaul Humbert