Look X-Track: nieuwe SPD-pedalen voor XC

Door Paul Humbert -

  • Techniek

Look X-Track: nieuwe SPD-pedalen voor XC

Look stelde tijdens de Roc d’Azur 2017 – in het gezelschap van Maxime Marotte, Sam Gaze en Christoph Sauser – een nieuwe xc-pedaal voor aan de media: de X-Track. Naast de vier modellen waarin deze pedaal beschikbaar zal zijn, deelde Look nog mee dat er later ook een gamma voor all mountain en enduro zal volgen. We zetten hieronder de belangrijkste kenmerken van de nieuwe pedalen al even op een rij.

Look X-Track 

Het nieuwe X-Track-gamma bestaat uit vier modellen. Look pakt natuurlijk graag uit met de eigenschappen van het topmodel, de X-Track Race Carbon Ti.

Op deze laatste verhoogt het steunoppervlak met 12% in vergelijking met de vorige S-Track-pedalen en het nieuwe model biedt volgens het merk de beste verhouding tussen gewicht en steunoppervlak. Dat steunoppervlak bedraagt nu 515mm2. Door de SPD-standaard te adopteren hoopt Look dat je makkelijker kan in- en uitklikken, vooral in de modder, waar de vorige pedalen soms de mist ingingen.

Het platform van de pedalen moet ervoor zorgen dat de voet niet wegglijdt van het kliksysteem. De werking van het mechanisme werd uitgebreid getest en de ruimte om vuil weg te voeren werd vergroot. Verder is er ook een stelschroef voorzien om de veer strakker of losser te zetten.

Het nieuwe model is opgebouwd rond de as van het vorige model en aan het uiteinde van het pedaal vinden twee kogellagers een plaats, naast de lager die zich aan de crankzijde van het pedaal bevindt. Enkele afdichtingen zorgen ervoor dat de binnenkant van het fijngevoelige mechanisme goed verzegeld is.

Voor wie zich het oude model niet meer moest herinneren hebben we beide pedalen hier nog eens naast elkaar gezet, links de Look X-Track en rechts de vorige S-Track.

Look deelt mee dat de weerstand en de duurzaamheid van de as twintig keer hoger ligt dan wat de norm is, met maar liefst 2 miljoen cyclussen van 100 tpm.

Van de vier xc-modellen is de X-Track Race Carbon Ti het topmodel met een carbon body en een titanium as. Zoals hogerop al vermeld bedraagt het steunoppervlak 515mm2. Ook de eigenschappen van de pedalen beschreven we al hogerop. De X-Track Race Carbon Ti-pedalen gaan voor 199,90 euro over de toonbank en wegen 150 gram (404 gram per set, inclusief de schoenplaatjes). Het gewicht ligt dus hoger dan bij de S-Track, maar Look benadrukt dat dankzij het grotere steunoppervlak ook de krachten meer zullen overgebracht worden. Het gewicht blijft wel onder dat van een Shimano XTR-pedaal.

Het volgende model, de X-Track Race Carbon, heeft dezelfde eigenschappen, al wordt er hier gebruikgemaakt van een chromoly-as. Het prijskaartje van deze pedalen bedraagt 99,90 euro voor een gewicht van 174 gram (452 gram per set, inclusief de schoenplaatjes).

De Look X-Track Race is uit composiet met opnieuw een chromoly-as. Het steunoppervlak bedraagt nog steeds 515mm2 voor een gewicht van 182 gram (468 gram per set, inclusief de schoenplaatjes). Prijskaartje: 59,90 euro.

En tot slot is er nog het instapmodel, de Look X-Track met een aluminium body en een chromoly-as. Dit model mag dan wel sterk op de andere drie modellen lijken, toch is het steunoppervlak hier met 350mm2 veel kleiner. Het pedaal weegt 195 gram (494 gram per set, inclusief de schoenplaatjes) en kost 49,90 euro.

De nieuwe pedalen zouden begin november in de winkels moeten liggen. Er zijn ook twee SPD-schoenplaatjes beschikbaar: de standaard X-Track cleat en de X-Track Easy cleat die meer bedoeld is voor beginners die op zoek zijn naar een schoenplaatje dat makkelijk uitklikt en een bewegingsvrijheid van 30 graden heeft.

Look X-Track Race Carbon: de eerste indruk

Foto: Frédéric Machabert

We gingen aan de Côte d’Azur ook al enkele uren op pad met de nieuwe pedalen. We monteerden een set Look X-Track Race Carbon-pedalen op onze fiets en we plaatsten enkele schoenplaatjes onder onze Giro Cylinder-schoenen. Na een tweetal uurtjes in- en uitklikken op de smalle en technische paden voelen we dat het platform van het nieuwe pedaal wel degelijk helpt om de kracht goed over te brengen. Het in- en uitklikken verloopt vlot en de feeling van het SPD-systeem hoeven we jullie niet meer uit te leggen. Toch voelen we een klein verschil; zo horen we de klik veel minder duidelijk wanneer we in het pedaal klikken. Toch zit alles wel degelijk goed op zijn plaats. Dit is natuurlijk slechts ons gevoel na een korte test en we kijken er dan ook al naar uit om deze nieuwe Look X-Track-pedalen aan een grondigere test te onderwerpen. Wat de spanning van de veer betreft, voelen we dat we in de tussenstand goed vastzitten maar dat er nog duidelijk marge is om de veer strakker aan te spannen. Ook dat is stof voor een grondigere test.

Look X-Track Rage 

Look heeft de wil om nog ruimer aanwezig te zijn in het mountainbiken en naast de xc-discipline, waar het merk ondertussen wel al een plaatsje heeft veroverd, wil het merk zich ook lanceren in andere disciplines. Look toonde ons dan ook al de eerste beelden van het X-Track Rage-gamma dat bedoeld is voor all mountain en enduro. Deze pedalen zitten nog in de ontwikkelingsfase, maar de grote lijnen ervan zijn al wel bekend.

Alles is gebaseerd op de breedte van de schoenzool en van het steunoppervlak. De Look X-Track (XC) heeft een steunoppervlak van 60 millimeter terwijl de X-Track Rage (all mountain) een steunoppervlak van 63 millimeter zal hebben en de X-Track Rage Plus één van 67 millimeter voor schoenzolen met een breedte van 85 tot 115 millimeter.

De pedaalas en het mechanisme zijn identiek aan dat van de X-Track die we hier presenteerden, maar de kooi zal het mechanisme helemaal omringen om nog meer grip te bieden aan de schoenen. Op het enduromodel zullen ook kleine pinnen komen en de Q-factor zal ook groter zijn. De X-Track Rage gaat voor 59,90 euro over de toonbank en de X-Track Rage Plus voor 99,90 euro. Voor deze modellen moet je nog wat geduld hebben, want zij liggen pas in maart 2018 in de winkels.

Meer info op www.lookcycle.com

DoorPaul Humbert