Marathon | La Rockalienne: een klassieker in wording!

Sport
14 June 2018 — Julien Delaet

Het zeer populaire mountainbike marathonseizoen is nu op volle kruissnelheid. Op zondag 10 juni stond met de Rockalienne de vierde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series op het programma. Deze nog jonge wedstrijd is goed op weg om de komende jaren een vaste waarde te worden op de kalender.

Julien Delaet, de regerende Belgische kampioen bij de masters, vertelt ons zijn verhaal uit het binnenste van de Rockalienne 2018.

Op deze mooie zondag in juni, trokken we naar de Baraque de Fraiture om deel te nemen aan een nieuwe wedstrijd op de kalender van de BAMS. De Rockalienne doet meteen ook dienst als generale repetitie voor het Belgisch kampioenschap XCM dat over twee weken plaatsvindt in Malmedy.

Op het menu van de dag staan exact 116 kilometer en meer dan 3000 hoogtemeters, waarbij de vallei van de Lienne de rode draad is in het parkoers.

Om half negen stipt klinkt het startschot. En we mogen meteen vol aan de bak op de skipiste van de Baraque de Fraiture (met een hoogte van 652 meter).

Na een lus rond de startplaats, trekken we richting Lierneux.

Het eerste deel van de wedstrijd is eerder makkelijk en er worden al snel groepjes gevormd. De kopgroep flirt zelfs met een gemiddelde snelheid van 25 km/u. Aan dit tempo zal het hier rap gedaan zijn.

Vooraan is het ex-Belgisch kampioen Joris Massaer die het tempo aangeeft. De trails zijn ondertussen al wat ruiger aan het worden.

Zelf had ik ook liever vooraan gereden, maar door een mechanisch probleem ben ik op achtervolgen aangewezen.

Het parkoers wordt alsmaar leuker en technischer.

De kronkelige afdalingen zijn gelukkig nooit echt gevaarlijk.

En moest het toch te gevaarlijk zijn, dan worden we perfect op de hoogte gebracht door deze borden! Een gewaarschuwd biker …Om het kasteel te bezoeken, komen we een andere keer nog wel eens terug. Nu hebben we even geen tijd …

Na 50 kilometer wedstrijd hebben we 1200 hoogtemeters achter de kiezen. Ik begin me dan ook af te vragen om de organisatie zich niet misrekend heeft en we wel degelijk aan 3000 hoogtemeters zullen geraken. Maar die gedachte ebt al snel weg, want het parkoers wordt steeds zwaarder.

Terwijl de kilometers trager vooruitgaan, draait onze hoogtemeter op volle toeren.

We mogen dan ook niet vergeten om steeds voldoende te eten en drinken.

Nog dertig kilometer! Dit zijn ongetwijfeld de langste kilometers van deze Rockalienne.

Want een eenvoudige blik op onze gps, leert ons dat er nog duizend hoogtemeters resten tot de finish. Hier worden dan ook de verschillen gemaakt.

Oef! Eindelijk zijn we op de pumptrack/BMX-piste van de Baraque de Fraiture. We ruiken de finish al! Maar niets is minder waar. Een bord met ‘Finish 4km’ doet onze moed in de schoenen zinken.

Gelukkig kunnen we al snel weer lachen op de DH-piste naast de skipiste. Na afloop rest ons enkel nog de slotklim naar de finishlijn.

Het is goed Melvin, het zit erop! Maar we hebben het niet cadeau gekregen vandaag.

Hoed af voor iedereen die deze Rockalienne tot een goed einde wist te brengen. De zege ging trouwens naar Joris Massaer, voor Bram Cools, Maxime Dony en jullie dienaar. Die vierde plaats was meteen goed voor een tweede plek bij de masters. Bij de vrouwen ging de zege naar Saskia Hessens. 

En dit zijn de leiders in de tussenstand van de Belgian Ardennes Marathon Series. De uitslag van de Rockalienne 2018 en de tussenstand van de BAMS 2018 vind je hier: www.chronorace.be

De volgende manche van de BAMS vindt plaats op 24 juni. Dan staat de overbekende Raid des Hautes Fagnes in Malmedy op het programma, een wedstrijd die tevens dienstdoet als Belgisch kampioenschap MTB marathon.

Foto’s copyright Arnaud Siquet – BAMS