Marathon | MB Race: 140 kilometer en 7800 hoogtemeters voor de doorzetters

Door Léo Kervran -

  • Sport

Marathon | MB Race: 140 kilometer en 7800 hoogtemeters voor de doorzetters

In Combloux werd dit weekend onder een stralende zon (dat heeft ooit anders geweest) de tiende editie van de MB Race georganiseerd. Het verjaardagsfeestje lokte meer dan 2500 deelnemers naar de Haute-Savoie die er de keuze hadden uit zeven wedstrijden, met als hoogtepunt de langste afstand van 140 kilometer.

Hopelijk namen de deelnemers regelmatig de tijd om wat van de omgeving te genieten waar ze doorheen fietsten. Zo was de Mont Blanc van begin tot eind alomtegenwoordig!

De winst ging dit jaar naar de Spanjaard Martin Roberto Bou, die vorig jar bij zijn eerste deelname na een lekke band nog goed was voor de vijfde plaats. De vice-kampioen XCM van Spanje reed bijna gans de wedstrijd alleen en had net geen negen uur nodig om de 140 kilometer tot een goed einde te brengen. Moest je ooit zin hebben om zijn eindtijd aan te vallen, hierbij de exacte cijfers: 08u58’09.

Vier minuten later is het kersvers Belgisch kampioen MTB Marathon Sébastien Carabin die tweede wordt. Een kleine anecdote: Carabin ontving nog op het nippertje een tricolore trui om tijdens de MB Race te dragen, maar omdat hij voorlopig slechts één exemplaar had gekregen, stond hij op het podium in zijn gewone teamkit.

Sebastian Carabin vertelt ons meer over zijn dag: “Het tempo lag vanaf het begin zeer hoog. Roberto muisde er al snel vanonder en achter hem was het vooral Urs Huber die het tempo bepaalde. De Zwitser reed naar de Spanjaard toe en ook Arnaud Rappillard waagde de sprong. Ik zat alleen achter hen, maar ik probeerde mijn eigen tempo te rijden. Urs kreeg te maken met materiaalpech en Arnaud met een klop van de hamer. Aan het slot moest ik nog afrekenen met de Franse kampioen, maar ik denk dat hij iets meer stuk zat dan ik. Dat laatste stuk was echt vreselijk. We draaiden en keerden alle kanten uit en het einde was nooit te zien!” 

Emeric Turcat, de Franse kampioen XCM, eindigde als derde. “Ik had gehoopt om top tien te rijden, want de laatste weken lukte het me niet om goed te trainen. Ik wist dan ook niet wat ik moest verwachten. Ik nam een rustige start en vervolgens denk ik dat ik 70% van de tijd met een blik op mijn vermogensmeter heb rondgereden. Ik dacht dat mijn benen zouden ontploffen, maar uiteindelijk heb ik de finish zonder kleerscheuren gehaald”, aldus Emeric Turcat.

Urs Huber moest tevreden zijn met de vierde plaats. De meervoudige ex-winnaar van de MB Race kende echter zijn deel van de pech in deze jubileumeditie. Net op het moment dat hij solo op zoek ging naar de koploper, brak Huber een spaak die vervolgens zijn derailleur nog beschadigde. Een euvel dat hem heel wat tijd deed verliezen waarna hij naar eigen zeggen ook een beetje het hoofd liet hangen om terug naar voren te rijden. Maar pech hoort er nu eenmaal bij, gaf hij filosofisch toe, en Huber zal ook in 2020 opnieuw van de partij zijn om een nieuwe zege na te jagen.

De Zwitser Arnaud Rapillard vervolledigde het podium. Met een tijd van 09u19’50” was hij goed voor de vijfde tijd. Rapillard eindigde daarmee voor de vierde keer op rij in de top vijf van de MB Race.

Bij de vrouwen ging de winst in de wedstrijd van 70 kilometer (UCI Marathon Series) naar de Italiaanse Cristina Nisi, in een tijd van 05u02’55. Ze haalde het voor een Zwitsers duo. Florence Darbellay werd tweede en Franziska Brun derde. Chiara Mandelli en Barbara Liardet eindigden respectievelijk vierde en vijfde.

Uitslag MB Race 2019: mb-race.com/fr/resultats

Foto’s copyright Jérémie Reuiller / Amandine Elie

DoorLéo Kervran