Michiel van der Heijden en Anne Tauber nieuwe Nederlandse kampioenen XCO!

Sport
17 July 2017 — Jan Geys

Afgelopen weekend werd er in Landgraaf gestreden voor de Nederlandse titels crosscountry. Vojo was natuurlijk ook van de partij en zag bij de heren elites een wedstrijd die bol stond van de pech; een wedstrijd waarin Michiel van der Heijden uiteindelijk aan het langste eind trok. Bij de dames zagen we dan weer een knappe solo van Anne Tauber die beloond werd met de nationale titel.

Pech hoort nu eenmaal bij het mountainbiken, maar het is natuurlijk extra jammer als er een mooie trui aan vasthangt die je een jaar lang mag dragen. Al mogen we ook niets afdoen van de zege van Michiel van der Heijden, die al voor de wedstrijd tot de favorieten behoorde en mee de wedstrijd kleurde.

De eerste pechvogel van de dag is deze Milan Vader, die al meteen na de start zijn ketting kapot rijdt. Toch zou Vader na een sterke inhaalrace nog knap als derde eindigen.

We zijn halfweg de wedstrijd en het is de uittredende kampioen Hans Becking die eenzaam aan de leiding rijdt, voor Michiel van der Heijden. Maar de pechduivel staat nog steeds langs de kant van het parkoers en ditmaal is Hans Becking de ‘uitverkorene’. Becking rijdt immers lek en nadat hij een nieuw wiel heeft gekregen, gaat hij samen met Van der Heijden weer op pad.

Met zijn tweeën gaan ze de finale in, maar Becking moet door een haperende ketting zijn rivaal laten gaan en zou de kloof niet meer gedicht krijgen.

En of ie er blij mee is! Michiel van der Heijden werd in Landgraaf voor de vierde keer nationaal kampioen XCO bij de elites …

… terwijl Hans Becking zichtbaar teleurgesteld tweede wordt. Hij zal een jaartje moeten wachten op een nieuwe kans om een derde nationale titel binnen te halen.

Goud voor Anne Tauber!

Bij de dames werd een tweestrijd verwacht tussen de twee Anne’s, de uittredende kampioene Anne Terpstra en de coming lady Anne Tauber.

Maar van echte tweestrijd was in Landgraaf geen sprake, want Anne Tauber trok al meteen op de eerste lange klim op avontuur.

Landgraaf is dan ook een atypisch Nederlands rondje waar wel wat moet geklommen worden. En wie klimmen zegt, zegt ook afdalen.

Anne Terpstra had geen antwoord op het verschroeiende tempo van Tauber en kon enkel maar lijdzaam toezien hoe de kloof steeds groter werd.

Hoe hard Terpstra ook probeerde, tegen deze Anne Tauber was ze vandaag niet opgewassen. Gezien de zeer mooie prestaties van de afgelopen weken in de World Cups is de zege van Anne Tauber natuurlijk verre van een verrassing, integendeel.

Anne Terpstra moest genoegen nemen met de tweede plaats en moet na vier jaar afscheid nemen van de rood-wit-blauwe trui. Al behaalde Anne Terpstra eerder op het weekend wel een mooie troostprijs door de Nederlandse titel XCE te veroveren (bij de heren ging die titel naar Jeroen van Eck).

Annemarie Worst keek de hele wedstrijd toe vanop de tweede rij en mocht met de bronzen medaille naar huis.

De andere categorieën

Het team van Bart Brentjens ging na de pech van Hans Becking dan toch niet zonder titel naar huis, want David Nordemann behaalde in Landgraaf voor het eerst de titel bij de U23.

Al moest hij daarvoor stevig aan de bak tegen deze Marc Bouwmeester.

Pas op het einde van de wedstrijd slaagde Nordemann erin om Bouwmeester los te gooien en naar de titel te soleren. Marc de Nijs werd derde.

In de andere categorieën gingen de titels naar Tim van Dijke (junioren – foto), Hannah van Boven (dames junioren), Milan Ziemerink (nieuwelingen), Puck Pieterse (meisjes nieuwelingen), Christian de Graaff (masters 30+), Erik Dekker (masters 40+), Gert Stappenbelt (masters 50+) en Hielke Heijs (sportklasse).

Al de uitslagen kan je hier raadplegen: www.knwu.nl/mountainbiken/evenement/111742