Modder, bier en kromme sturen: Vojo trok naar de wereldkampioenschappen cyclocross

Sport
6 February 2018 — Olivier Béart

Neen, Vojo wordt geen cyclocrossmagazine. Maar we kregen de kans om de sfeer te gaan opsnuiven tijdens het wereldkampioenschap cyclocross, de wedstrijd die gezien wordt als de hoogmis van het seizoen. We moesten dan ook geen twee keer nadenken en gewapend met ons fototoestel en met onze voeten in de modder mengden we ons in de massa die zich verzameld had in Valkenburg.

Valkenburg is een klein en gezellig stadje. Toeristen vinden het hele jaar hun weg naar de historische stadskern en naar de omliggende kastelen of de gekende thermen. Afgelopen zondag was het echter de beurt aan 25000 gekke fans, voor wie cyclocross bijna een religie is, om het stadje in te nemen.

Valkenburg heeft een lange wielertraditie, niet in het minst door de Cauberg die jaarlijks horden wielertoeristen trekt. Op die Cauberg wordt al jaren de wielerklassieker Amstel Gold Race beslist en ook het wereldkampioenschap wielrennen kwam hier al enkele keren langs, laatst nog in 2012 toen ene Philippe Gilbert hier wereldkampioen werd.

Voor de start mengden we ons even tussen het publiek. Het merendeel van de vlaggen mogen dan wel Belgisch of Nederlands zijn, toch zien we ook heel wat Ieren, Engelsen, Zwitsers of Amerikanen. We zagen zelfs een Japanner!

Een paddock? Welke paddock?

Het eerste wat we doen tijdens een wereldbekermanche MTB is ons naar de paddocks begeven. Ook hier in Valkenburg houden we ons aan deze goede gewoonte en we begeven ons in de richting van de stands van de teams. Het valt meteen op dat cyclocross eerder een spektakelsport is en niet zozeer een sport waar enkel gepassioneerden op afkomen zoals bij het mountainbiken wel het geval is. Het contrast kan dan ook niet groter zijn, want behalve bij de teambus van topfavoriet Mathieu van der Poel is er weinig volk te bespeuren in de paddocks. Ook de stands zelf zijn van een heel andere orde dan dat we in het mountainbiken gewend zijn, hier zien we vooral grote mobilhomes.

Als we onze neus echter even in de tent steken, merken we meteen waar het voor het publiek (deels) om draait. De sfeer zit er al goed in en het bier vloeit rijkelijk …

Cyclocross is dan ook een groots volksfeest.

Het is zover. De souvenirstalletjes zijn verlaten en de frietkramen lopen langzaam leeg. Het is  dus tijd om ons op te maken voor de wedstrijd van het weekend, het WK cyclocross 2018 voor de heren elites.

Laat ons hopen dat we niet in de modder blijven vaststeken tijdens de wedstrijd, want wij hebben geen magische gouden botten rond onze voeten.

15u05, we zijn vertrokken

Zo goed als mogelijk probeer ik de rand van het circuit te bereiken. Voor Vojo bezocht ik al heel wat grote MTB-evenementen, maar nog nooit zag ik zoveel volk op elkaar gepakt staan aan de rand van een circuit. Wat een gekte!

Het geroep en gejoel wordt luider en luider, het sein dat de eersten in aantocht zijn. De Nederlander Mathieu van der Poel leidt voor de uittredende wereldkampioen Wout van Aert. Op dat moment lijkt het erop dat we de verwachte strijd tussen de twee titanen te zien zullen krijgen.

MVDP domineerde de voorbije crosswinter en is technisch zeer bedreven. Iedereen acht hem dan ook in staat om zijn (bijna) perfecte seizoen in schoonheid af te sluiten met een regenboogtrui, net zoals Nino Schurter vorig jaar in het mountainbiken deed.

Maar Wout van Aert kan als geen ander pieken naar wereldkampioenschappen. Hij werd niet voor niets al twee keer op rij wereldkampioen veldrijden. De sterke kanten van Wout: modder en lopen naast de fiets … net wat je hier in Valkenburg nodig hebt!

Met slechts een kleine 60 renners aan de start verwacht je niet meteen opstoppingen, maar toch was het een gewoel van jewelste. En wat doe je eens de renners gepasseerd zijn, de wedstrijd verder volgen op het kleine scherm.

Tweede ronde en Wout van Aert smoort de suspens. Hij versnelt en neemt meteen een halve minuut voorsprong. Dertig seconden worden een minuut en zijn voorsprong blijft maar groeien. Wat een krachttoer.

We zien duidelijk dat Mathieu van der Poel het moeilijk heeft om zijn ritme te vinden.

In de wisselzone is het door de slechte omstandigheden een drukte van jewelste. Iedereen wil dan ook van fiets wisselen.

Die wisselzones zijn toch een attractie op zich als je kijkt naar de snelheid waarmee de mecaniciens werken. Een ronde duurt minder dan tien minuten en daarin moeten de mecaniciens naar de Kärchers lopen, de fietsen afspuiten, een korte check doen en ze terugbrengen naar de wisselzone …

Mathieu van der Poel wisselt niet en gooit enkel zijn bril weg. Au, die arme 100% …

De mountainbikers

Iedereen weet ondertussen dat MVDP ook een begenadigd mountainbiker is, maar de cross trekt nog meer renners aan uit onze discipline. Bij de vrouwen behoorde Pauline Ferrand-Prévot tot de favorieten (ze kende een offday en werd slechts 24ste) en ook de naam Eva Lechner klinkt bekend in de oren, zij werd zevende. Bij de mannen herkennen we de Zwitser Lars Forster (BMC), hij werd negentiende.

Ook Marco-Aurelio Fontana was weer van de partij, de Italiaan van Bianchi eindigde als 29ste.

En naast het circuit liepen we zowaar Nicolas Vouilloz tegen het lijf. De ex-downhiller is op uitnodiging van Shimano (waarvan hij ambassadeur is) in Nederland om deel te nemen aan een congres en natuurlijk ook om deze wereldkampioenschappen bij te wonen. Zou hij eraan denken om zich om te scholen?

Epiloog

Ondertussen zitten we al over halfweg. Het gaat dan ook snel, zeer snel.

Ook trappen horen bij cyclocross!

Maar die trappen zijn slechts een formaliteit voor Wout van Aert die bijna twee minuten voorsprong telt.

Mathieu van der Poel heeft het ondertussen zelfs moeilijk om het ritme van Michaël Vanthourenhout te volgen.

Laatste ronde. Wout van Aert is op weg naar een drie op drie …

Vanthourenhout is ook al zo goed als zeker van zilver, maar MVDP kraakt! En zeggen dat op voorhand zo goed als iedereen hem wereldkampioen zag worden. Toon Aerts is tot bij de Nederlander gereden …

Van der Poel vecht echter terug en schudt nog een laatste keer alles uit de benen. Het brons is zijn deel, Toon Aerts valt net naast het podium.

Hiermee zit het WK cyclocross 2018 erop. We nemen afscheid van Valkenburg en van Mathieu van der Poel die we op 10 maart weer in actie zullen zien op een mountainbike. Die dag begint in Stellenbosch de wereldbeker XC 2018!

Uitslag wereldkampioenschap cyclocross 2018

Met dank aan Shimano voor de uitnodiging voor de wereldkampioenschappen cyclocross 2018.