Mondraker Enduro2 Davos: drie dagen subliem fietsplezier!

Sport
28 September 2019 — Kristien Achten

Maar liefst 225 teams vulden de startlijst van de derde editie van de Mondraker Enduro2, een driedaagse endurowedstrijd in het Zwitserse Davos-Klosters. Met deelnemers uit 24 verschillende landen was de internationale enduro-scene goed vertegenwoordigd. En ook Vojo stond begin september klaar voor drie dagen subliem fietsplezier.

Dit jaar kon het evenement niet rekenen op goedgezinde weergoden. Regen en sneeuw toverden de droge trails om in idyllische witte bergtoppen en modderige bospaadjes. Het kon de sfeer niet bederven. De unieke bergtrails zijn zelfs in deze condities perfect rijdbaar. De rotsen bleven rotsig, de bochten kregen nog meer grip en zelfs de natte boomwortels bleken behoorlijk goed te rijden.

De organisatie deed zijn uiterste best om de weercondities in te schatten en het programma aan te passen. Hierdoor werden uiteindelijk ‘slechts’ 9 specials en een proloog gereden. Stuk voor stuk heerlijke trails.

De authentieke alpine-trails losten de verwachtingen helemaal in. Technische stukken werden afgewisseld met flowy runs, rotsig terrein met mulle bosgrond, drops en jumps met grote worteltapijten. De mist en regen verhinderden het kenmerkende panaroma maar zorgden ook voor dat beetje extra pit.

De regenkledij deed zijn werk en iedereen pronkte met zijn modderoutfit. High fives, knuffels, vuistjes en good lucks werden gretig uitgedeeld. In de laatste run werden we zelfs overdonderd door het gejoel van supporters en racers. Kortom een unieke ervaring.

Het evenement draait vooral om trails en sfeer, maar een race blijft een race. In de Men-categorie ging het WHEELER-iXS team met Stefan Peter en Tim Bratsch met de hoofdprijs aan de haal. Nick Beer en Daniel Eymann (van het team mtbeer.ch – BiXS – DT Swiss) werden knap tweede. Op de derde plaats eindigde het Britse team The Dudes of Hazzard met Liam Moynihan en James Shirley.

Tweelingen aan de top in zowel de categorie 77+ als de Women-categorie! Favorietes Anita en Carolin Gehrig stelden niet teleur en konden de andere zussen, Ramona en Jennifer Kupferschmied (Team Swiss MTB Girls), op afstand houden. Team FlitzChicks RC Steffisburg nam met Daniela Michel en Anja Rohrer beslag op de derde spot.

In de 77+-categorie gingen de Tanner Twins met Jürg en Markus Tanner het team fusion-world.ch/bikeride.ch met Othmar Künzli en Anthony Mayr vooraf. De derde plaats ging naar de Old Brothers BC Titlis met Dany Häfliger en Fredy Rohrer.

Zelf streden we, als SWOOTH VOJO TEAM, in de Mixed-categorie. In een sterk deelnemersveld slopen we van een achtste plaats na de proloog naar de vijfde plek op het einde van de eerste dag. De tweede dag tuimelden we totaal onverwacht de top drie binnen. Die positie gaven we niet meer af, al was het bibberen en beven met 4 seconden verschil. Het NonDeBizz-team met Sébastien Angiolini en Clivia Gobat waren primus en snowboard pro Nevin Galmarini en EWS-rijdster Stefanie Thalmann, als Team Love the ride / Geen shortcuts, werden sterk tweede.

Volgend jaar scheiden de wegen met Enduro2 en gaat het evenement onafhankelijk verder onder de naam MONDRAKER ENDURO TEAM. Dit geeft hun de vrijheid om een eigen koers te varen. Het organiserend comité zit vol goede ideeën. Wie weet welke raceformules er bedacht en toegevoegd zullen worden?

De ideologie blijft steeds dezelfde: mountainbikers van over de hele wereld, in een geweldige sfeer, de beste routes van Davos Klosters tonen. Het team van Michi en Britta is hier bijzonder goed in geslaagd! Zij konden rekenen op de steun van meer dan 50 vrijwilligers en natuurlijk de meer dan 400 goedgeluimde rijders die van dit evenement een waar succes maakten.

Wie op zoek is naar een sublieme enduro-ervaring in de Zwitserse bergen, kan van 3 tot 5 september 2020 terecht in Davos. Het event is altijd in een wip uitverkocht. Noteer dus alvast 25 oktober 2019 in de agenda voor de opening van de inschrijvingen. U weze gewaarschuwd.

Meer info op https://enduro-team.ch

Foto’s copyright Sebastian Hofer & Alphaphoto

Nog niet overtuigd, dan trekt deze video met de highlights je misschien toch nog over de streep: