Absa Cape Epic 2019: hattrick voor Schurter/Forster en Van der Breggen/Langvad

Sport
19 March 2019 — Jan Geys

De dagen in de Cape Epic beginnen op elkaar te lijken. Zowel Schurter en Forster als Van der Breggen en Langvad wonnen voor de derde dag op rij de rit, al kregen ze vandaag meer weerwerk van vooral Kross-Spur, een team dat zowel bij de heren als de vrouwen als tweede wist te eindigen.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

De verbale oorlog tussen Schurter en Avancini na afloop van de eerste rit werd ‘s avonds nog uitgeklaard en alle teams kunnen zich dan ook rustig concentreren op een nieuwe rit in de Absa Cape Epic. De wedstrijd is een uurtje ver of de kopgroep is al gereduceerd tot een tiental teams. Niet in de kopgroep: de nummers drie van gisteren, Alban Lakata en Karl Platt. Zij volgen een minuutje verderop. Ook Frans Claes en Hendrik Kruger zijn niet mee.

Schurter en Forster voelen zich in hun sas op de vele singletracks en zetten de anderen onder druk. Ondrej Cink en Sergio Mantecon van Kross-Spur volgen, net zoals Samuele Porro en Damiano Ferraro van Trek-San Marco en Henrique Avancini en Manuel Fumic van Cannondale. Volgen een half minuutje verder: Kristian Hynek en Petter Fagerhaug van Canyon, Matthew Beers en Alan Hatherly van Specialized Foundation NAD, Urs Huber en Simon Stiebjahn van Bulls Heroes en Daniel Geismayr en Jochen Kaess van Centurion-Vaude. Zijn we kwijt vooraan: Jaroslav Kulhavy en Sam Gaze van Investec-Songo-Specialized.

Gaze en Kulhavy zouden meer dan 28 minuten verliezen vandaag en kunnen hun aspiraties op het podium nu wel opbergen. Vraag is zelfs of het team wel het einde zal halen van deze Cape Epic, want Kulhavy vroeg zich na de finish af of de Nieuw-Zeelander morgen wel in staat zou zijn om opnieuw te starten. Gaze ondervond tijdens de rit teveel hinder van zijn val gisteren waardoor ze het contact verloren met de frontgroep.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Terug naar de wedstrijd waar Ondrej Cink en Sergio Mantecon met een aanval op zoek gaan naar de ritzege. Het zou een mooie troostprijs geweest zijn nadat ze gisteren door mechanische problemen één uur verloren. De andere teams laten niet begaan en het is een indrukwekkende Lars Forster met Nino Schurter in zijn wiel die op vijftien kilometer van de finish de forcing voert op een steile klim. Trek-San Marco en Fumic moeten meteen passen, wat Avancini verplicht om te wachten op zijn maatje. Ook Cink en Mantecon hebben geen antwoord meer in de benen.

Schurter en Forster mogen in Oak Valley voor de derde dag op rij het zegegebaar maken. Ze halen het met een halve minuut voorsprong op Cink en Mantecon, die nog net voor Avancini en Fumic eindigen. Damiano Ferraro en Samuele Porro worden vierde en Kristian Hynek en Petter Fagerhaug maken de top vijf rond.

Copyright Karsten Dekkers

Frans Claes en Hendrik Kruger kwamen na weer een moeilijke start steeds beter in de wedstrijd en eindigen op een mooie tiende plaats. Hun beste resultaat tot hiertoe in deze Cape Epic. Ook David Nordemann en Erwin Bakker behaalden vandaag hun beste resultaat tot hiertoe, zij werden 16de.

Schurter en Forster tellen in de tussenstand nu een voorsprong van meer dan vier minuten op Avancini en Fumic. Ferraro en Porro staan voorlopig derde. Frans Claes en Hendrik Kruger duiken door hun prestatie van vandaag net de top tien binnen in de tussenstand.

Opnieuw prijs voor Anna van der Breggen en Annika Langvad

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Bij de vrouwen rijden er al snel twee teams aan de leiding: Maja Wloszczwoska en Ariane Lüthi van Kross-Spur en Anna van der Breggen en Annika Langvad van Investec-Songo-Specialized. Wordt het de eerste zege voor Wloszczowska/Lüthi of toch de derde voor Van der Breggen/Langvad, dat is de vraag die ons tijdens de rit bezighoudt. Net zoals Schurter en Forster draaien ook Anna van der Breggen en Annika Langvad de gashendel nog eens open op de laatste hellingen van de dag.

De derde zege op rij was daarmee een feit en ze haalden het uiteindelijk met een voorsprong van meer dan twee minuten op Wloszczowska en Lüthi. Candice Lill en Adelheid Morath finishen net als de voorbije dagen als derde. In de tussenstand verandert er niets; Langvad en Van der Breggen staan nog steeds soeverein aan de leiding voor Wloszczowska en Lüthi.

Vanavond zijn we er opnieuw met meer nieuws over de Absa Cape Epic en onze fotospecial van de dag.

De volledige uitslag vind je hier: www.cape-epic.com/fans/hall-of-fame/results

Meer over de Cape Epic lees je hier: www.vojomag.nl/?s=cape+epic