Absa Cape Epic 2023: eindelijk raak voor Georg Egger en Lukas Baum

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2023: eindelijk raak voor Georg Egger en Lukas Baum

Zes dagen lang jaagden de uittredende winnaars van de Absa Cape Epic in deze editie een ritzege na, en vandaag was het eindelijk raak voor Georg Egger en Lukas Baum. In een brutale rit reden ze de tegenstand op een hoopje en namen ze ook het geel over van Nino Schurter en Lukas Baum. Bij de vrouwen vergrootten Amy Wakefield en Candice Lill hun voorsprong.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Hevige regenbuien, die sinds donderdagnamiddag de Western Cape – en het tentenkamp van de Cape Epic – teisterden, maakten de beginkilometers van de koninginnenrit extra episch.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Op de top van de Tierkop, na amper 20 kilometer en met nog meer dan 80 kilometer te gaan, was er van de rest van de concurrentie al geen spoor meer te bespeuren. Drie teams konden het verschil nog enigszins beperkt houden. Scott-Sram met geletruidragers Nino Schurter en Andri Frischknecht, Specialized-Toyota met viervoudige ritwinnaars Matthew Beers en Christopher Blevins en Singer Racing bestaande uit Simon Stiebjahn en Martin Frey.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Grootste afwezige team was Wilier-Pirelli met Wout Alleman en Fabian Rabensteiner. Iets over halfweg bedroeg hun achterstand al bijna 9 minuten, aan de finish was dat verschil zelfs opgelopen tot meer dan 17 minuten! Toch eindigden Alleman en Rabensteiner nog als zesde in de rituitslag. Om maar te zeggen hoe zwaar de dag is geweest.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

En dat allemaal dankzij de onuitputtelijke Duitse werkpaarden Georg Egger en Lukas Baum. De eindwinnaars van vorig jaar wonnen de rit en kregen er het geel bovenop dat ze overnemen van Schurter en Frischknecht.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De Zwitserse tandem moest de tweede plaats in de rit aan Stiebjahn en Frey laten, maar liep wel een twintigtal seconden uit op de derde podiumkandidaten, Matthew Beers en Christopher Blevins.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Bij aanvang van het slotweekend is de situatie als volgt aan de top van het klassement. Egger en Baum tellen anderhalve minuut voorsprong op Schurter en Frischknecht, de nummers drie Beers en Blevins volgen op 7 minuten. Wout Alleman en Fabian Rabensteiner staan nog steeds vierde, maar wel op meer dan 23 minuten. Op hun beurt tellen ze een kwartier voorsprong op de nummers vijf, Martin Stosek en Andreas Seewald.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Bij de vrouwen ziet het er alsmaar beter uit voor Amy Wakefield en Candice Lill. Het Zuid-Afrikaanse duo moest de ritzege wel laten aan de Mauritiaanse Kim Le Court en de Namibische Vera Looser, maar dichtste achtervolgsters Sofia Gomez Villafane en Katerina Nash verloren vandaag meer dan een kwartier.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Daardoor zijn Kim Le Court en Vera Looser de nieuwe nummers twee in de tussenstand, op net geen 14 minuten van Lill en Wakefield. Nash en Gomez Villafane volgen met nog twee ritten te gaan op bijna een half uur.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

In de mixed-categorie boekten Alice Pirard en Ibon Zugasti hun tweede ritzege van deze Cape Epic. Als kers op de taart nam het duo ook de leiding stevig in handen. Ook Karl Platt en Tomas Misser hebben hun blauwe leiderstrui bij de Masters eindelijk te pakken na een nieuwe ritzege. Bij de Grand Masters haalde ex-olympisch kampioen Bart Brentjens het samen met Abraao Azevedo voor die andere MTB-legende, Thomas Frischknecht die samen met Urs Gerig team vormt.

Geen verrassing bij de Masters Women waar Jennie Stenerhag en Esther Suss een nieuw ritsucces behaalden. Bij de Great Grand Masters was er nu wel succes voor Bart Meganck die samen met Cyrille Chossegros met ruim verschil de rit won.

Uitslag etappe 5 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

DoorJan Geys