Absa Cape Epic 2023: meteen raak voor Alleman in eerste rit

Door Juul van Loon -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Absa Cape Epic 2023: meteen raak voor Alleman in eerste rit"

Vorig jaar moest hij wachten tot de zevende etappe voordat het éindelijk raak was. In de Absa Cape Epic van 2023 heeft Wout Alleman met zijn teamgenoot Fabian Rabensteiner de felbegeerde ritzege meteen binnengehengeld. Zij wonnen maandag de spannende, door wind getekende eerste rit in lijn.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De ontlading zal extra aangedikt zijn door de spanning tijdens de rit. Die was met 98 kilometer en 2550 hoogtemeters op zich al loodzwaar. De lus rondom Hermanus werd echter geteisterd door, op z’n zachts gezegd, een stevig briesje. Het ‘waaieralarm’ ging zo nu en dan af, zeker in de finale. Daar reden de teams van Willier-Pirelli, Scott-Sram (Nino Schurter en Andri Frischknecht), Orbea-Speed Company (titelverdedigers Georg Egger en Lukas Baum) en Canyon-Northwave (Andres Seewald en Martin Stosek) samen, totdat op een strook met vals plat en wind van de zijkant het bal werd geopend.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Alleman en Rabensteiner waren daar attent en reden samen met Schurter en Frischknecht de rest uit het wiel en trokken door een slimme sprint de etappezege naar zich toe. Troostprijs voor het Zwitserse duo: zij pakten wel de leiderstrui over van Matthew Beers en Christopher Blevins. De winnaars van de proloog (Toyota-Specialized) zakten er ondanks een sterke start (na 33 kilometer lagen ze nog op kop) wat doorheen en werden slechts twaalfde.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Hoewel Egger in de openingsfase onderuit schoof, ging hij in het tweede deel van de etappe samen met Baum wel op avontuur. Het tweetal pakte een voorsprong van ruim een halve minuut, oogde sterk en leek kansrijk voor de etappezege, totdat de drie andere teams ze alsnog achterhaalden. Wel bleven ze in de slotfase Canyon-Northwave voor in de strijd voor de derde podiumplek.

Photo by Sam Clark/Cape Epic
Photo by Sam Clark/Cape Epic

Het verhaal van de dag komt echter niet van Alleman en Rabensteiner, maar wel van Amy Wakefield en Candice Lill. Wakefield bleef onderweg haperen achter een tak die haar arm doorboorde. Bij het zien van de spier en wat vet, opperde een misselijke Candice Lill dat het misschien beter was om op te geven. Wakefield bewaarde echter haar kalmte en plakte – er viel in de onmiddellijke omgeving geen medische hulppost te bespeuren – de wonde op haar bovenarm dicht met duct tape!

Photo by Sam Clark/Cape Epic
Photo by Sam Clark/Cape Epic

Waar Lill vanaf dat moment dacht om zich niet meer te bekommeren over de wedstrijd, zag Wakefield het helemaal anders. Het duo wist het gat met de koploopsters Sofia Gomez Villafane en Katerina Nash weer te dichten en liet ze ook meteen weer ter plekke. In de laatste twintig kilometer smeerden ze hun tegenstandsters nog bijna zes minuten aan de broek. Wakefield en Lill staan nu, vanzelfsprekend, stevig in het oranje.

Photo by Sam Clark/Cape Epic
Photo by Sam Clark/Cape Epic

Vera Looser en Kim Le Court eindigden op ruim elf minuten achterstand als derde.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wat de Nederlanders betreft: Hans Becking reed met vaste partner José Dias een degelijke etappe. Het tweetal van Buff-Megamo eindigde op acht minuten achterstand van de winnaars als elfde. Tim Smeenge en Teus Ruijter (foto) reden een sterk tweede gedeelte van de etappe en kwamen zo, nog geen vijf minuten achter Becking, als zeventiende binnen. De Belg Frans Claes kwam samen met de Zwitser Konny Looser als twintigste team binnen gebold.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De Italiaan Vincenzo Nibali blijkt een snelle leerling. Met een zevende plaats in de uitslag draait de voormalige wegprof goed mee tussen de MTB-toppers.

Photo by Sam Clark/Cape Epic
Photo by Sam Clark/Cape Epic

Een tweede plek in de proloog, maar in de eerste rit in lijn deed Cape Epic-veteraan Bart Brentjens wat hij al jaren doet: winnen bij de Grand Masters, met de Braziliaan Abraao Azevedo. Leon van der Heijden en Mathieu Tanke, die gisteren de proloog wonnen, moesten het nu doen met een zevende plek. In de mixed-categorie pakte de Belgische Alice Pirard samen met Ibon Zugasti (Orbea) de tweede plek in de daguitslag, slechts 50 seconden achter winnaars Toyota Gazoo Racing. Bij de Great Grand Masters was er een tweede plek voor Johan en Christiaan van Splunter.

Uitslag Etappe 1 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

Door Juul van Loon