Absa Cape Epic 2023: nieuw ritsucces voor Specialized-Toyota

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2023: nieuw ritsucces voor Specialized-Toyota

Matthew Beers en Christopher Blevins zijn de rittenkapers van de eerste helft van de Absa Cape Epic 2023. Na winst in de proloog en succes in de langste rit van gisteren, was het duo van Specialized-Toyota ook het snelst in de rit van vandaag. Jammer dat ze op dag twee veel tijd verloren door krampen en maagproblemen van Blevins. Wout Alleman en Fabian Rabensteiner moesten vandaag vrede nemen met rang drie. Bij de vrouwen verstevigden Candice Lill en Amy Wakefield hun leidersplaats.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Voor Becking en Dias ging het wat verderop toch te snel, maar er zit duidelijk progressie in hun prestaties na enkele moeilijke dagen. Alleman en Rabensteiner waren er wel nog bij toen een kopgroep van vier teams ontstond. Naast Wilier-Pirelli (Alleman-Rabensteiner), waren daar ook Scott-Sram (Nino Schurter en Andri Frischknecht), Orbea-Speed Company (Georg Egger en Lukas Baum) en Specialized-Toyota (Matthew Beers en Christopher Blevins).

De zenuwen van Georg Egger en Lukas Baum, de eindwinnaars van vorig jaar, werden het hardst op de proef gesteld toen ze lek reden. Net voor de laatste feed zone, op 16 kilometer van het einde, kon het Duitse duo terug de aansluiting maken met hun gezellen van voorheen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De volgende die in nauwe schoentjes kwam, was Andri Frischknecht. Telkens het wat bergop ging, had de Zwitser het lastig om het tempo te volgen. Gelukkig waren de beklimmingen op het einde niet al te lang, en kon hij in het wiel van zijn voorbeeldige ploegmakker Nino Schurter telkens het gaatje van enkele fietslengtes weer dichtrijden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Orbea-Speed Company probeerde hun kracht uit te spelen voor de ritwinst, maar Specialized-Toyota pakte het slimmer aan. Zij stuurden hun ‘traagste’ man, Matthew Beers, vooruit, waarna Christopher Blevins de rest van de kopgroep controleerde. Blevins moest enkel zorgen dat hij de rest in de sprint achter zich zou houden, maar als ex-wereldkampioen shorttrack was dat maar een kleine moeite.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Hun derde ritsucces brengt hen echter geen stap dichter in het algemeen klassement, waar ze als vierde team aankijken tegen een achterstand van bijna acht minuten op de leiders. Egger en Baum werden tweede in de rit, Alleman en Rabensteiner derde. Posities die ze ook in het klassement aanhouden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het geel blijft dus rond de schouders van Nino Schurter en Andri Frischknecht hangen. Morgen wordt een belangrijke dag, niet alleen voor hen, maar voor alle teams. Morgen staat er immers een tijdrit van 47 kilometer op het programma en een tijdrit liegt nooit over de fysieke paraatheid van de teams.

Hans Becking en José Dias bolden uiteindelijk als zesde team over de finishlijn. Sebastien Carabin en Pierre Billaud werden 19de, Lennart van Houwelingen en Wim de Bruin 23ste. De nationale kampioenen van België en Nederland kenden een lastige dag vandaag. Frans Claes finishte samen met Konny Looser pas als 30ste, Tim Smeenge en Teus Ruijter verging het nog slechter, zij eindigden een half minuutje voor hun ploegmakkers Ramses Bekkenk en Gerben Mos als 36ste.

Rit- en tijdwinst voor Candice Lill en Amy Wakefield

Bij de vrouwen zijn de machtsverhoudingen al duidelijker dan bij de mannen. Candice Lill en Amy Wakefield behaalden hun tweede dagsucces, maar belangrijker was dat ze weer enkele minuten tijd wisten te pakken op hun dichtste rivalen.

Photo by Sam Clark / Cape Epic

Aan de meet bedroeg het verschil met Sofia Gomez Villafane en Katerina Nash net geen drie minuten.

“We voelden dat Nash en Gomez Villafane trager waren op de singletracks en vanaf het moment dat we hen konden passeren, hebben we de gashendel opengedraaid”, aldus Candice Lill.

Photo by Sam Clark / Cape Epic

In de tussenstand bedraagt de voorsprong van Lill en Wakefield nu al meer dan 8 minuten op het duo van Specialized. Na hun ritwinst van gisteren, eindigden Kim Le Court en Vera Looser vandaag als derde.

Succes voor de Lage Landen

In de andere categorieën zijn Karl Platt en Tomas Misser na een moeilijke start bezig aan een inhaalbeweging bij de Masters. Ze wonnen hun tweede rit op rij, maar hun achterstand in het klassement is nog steeds zeer aanzienlijk. De Zuid-Afrikanen Craig Uria en Michael Posthumus tellen nog steeds meer dan 20 minuten voorsprong op het duo van Bulls.

Photo by Sam Clark / Cape Epic

Bij de Grand Masters Men waren Bart Brentjens en Abraao Azevedo nog maar eens aan het feest. Het werd een dubbel feest voor de Lage Landen, want ook Alice Pirard wist vandaag de rit te winnen. Zij vormt in deze Cape Epic een duo met de Spanjaard Ibon Zugasti. Bij de Masters Women steken Jennie Stenerhag en Esther Suss (die in 2017 samen al wonnen bij de elites) er al vier dagen met kop en schouder bovenuit. Frans succes was er bij de Great Grand Masters waar Renée Vallée en Alain Broglia zegevierden.

In de nieuwe categorie Amateur Men en Amateur Women (zonder UCI-licentie en onder de 40 jaar) gingen de ritzeges respectievelijk naar de broers Hayden en Oliver James en Refilwe Mogorosi en Omphile Motaung.

Uitslag Etappe 3 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

DoorJan Geys