Absa Cape Epic 2023: tijdrit kost Wout Alleman een plekje in de tussenstand

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Absa Cape Epic 2023: tijdrit kost Wout Alleman een plekje in de tussenstand"

Wout Alleman en Fabian Rabensteiner zijn er niet in geslaagd om in een lange rit tegen de klok tijd goed te maken op hun (voorliggende) concurrenten. Ritwinst was er weer maar eens voor Matthew Beers en Christopher Blevins (hun vierde al) terwijl Kim Le Court en Vera Looser hun tweede dagsucces wisten te boeken.

Photo by Wayne Reiche / Cape Epic
Photo by Wayne Reiche / Cape Epic

Waren meteen wakker, Georg Egger en Lukas Baum (Orbea-Speed Company) en Christopher Blevins en Matthew Beers (Specialized-Toyota). Het Duitse duo kwam na 6 kilometer het snelst door met 6 seconden voorsprong op de Amerikaan en Zuid-Afrikaan. Bij de rest was het al meteen alle hens aan dek. Alleman en Rabensteiner waren op dat moment een half minuutje trager, voor geletruidragers Schurter en Frischknecht tikte de klok 43 tellen langzamer.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic
Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Het zou het beeld van de dag worden, met twee teams die elkaar geen duimbreed toegaven – aan kilometer 28 kwamen ze door in dezelfde tijd – en de rest die moest trachten de schade te beperken. Want schade was er. Zo moesten Nino Schurter en Andri Frischknecht finaal 2’23” toegeven op de winnaars van de dag.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

En de grote winnaars van de dag waren niet Georg Egger en Lukas Baum, maar wel nog maar eens Christopher Blevins en Matthew Beers. De offday in de eerste rit in lijn begint nu wel extra zuur te smaken voor het duo, dat in het klassement wel naar de derde plaats wipt maar nog steeds tegen een achterstand van meer dan 5 minuten aankijkt.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic
Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Schurter en Frischknecht wisten hun gele kleinood te redden, maar ze zien de nummers twee van de rit – Egger en Baum – wel naderen tot op 1’11”. Een habbekrats in de Westkaap.

Photo by Sam Clark / Cape Epic
Photo by Sam Clark / Cape Epic

Net naast het podium eindigde Canyon-Northwave MTB met Andreas Seewald en Martin Stosek, de grote verliezers van vorig jaar. Toen verloren ze op de slotdag alsnog het geel, dit jaar hebben ze nog geen grote rol van betekenis kunnen spelen in het wedstrijdverhaal. Komt daar in de tweede helft van de Cape Epic verandering in? Hun vierde plaats van vandaag doet alvast het beste verhopen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wout Alleman en Fabian Rabensteiner eindigden als vijfde, op bijna 5 minuten van Beers en Blevins. Het Belgisch-Italiaanse duo ziet de winnaars van de dag ook haasje-over-springen in de tussenstand en zakt naar een voorlopig vierde rang, op 7’19” van de leiders in de race.

Photo by Wayne Reiche / Cape Epic
Photo by Wayne Reiche / Cape Epic

Hans Becking en José Dias wachten nog steeds op betere tijden en werden tiende. Sebastien Carabin en Pierre Billaud eindigden als 17de.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Bij de vrouwen noteerden Kim Le Court en Vera Looser onderweg steeds de snelste tijden en dus werden zij de verdiende winnaressen van deze etappe. De Mauritiaanse en Namibische haken zo nog net hun wagonnetje aan in de strijd voor het eindpodium.

Photo by Sam Clark/Cape Epic
Photo by Sam Clark/Cape Epic

De nummers 1 en 2 van dat klassement hielden in de eerste helft van de tijdrit gelijke tred, maar Sofia Gomez Villafane en Katerina Nash kraakten in het tweede deel. Daardoor zien ze hun achterstand op Candice Lill en Amy Wakefield, die als tweede eindigden in de rit, verder oplopen tot bijna 11 minuten. Le Court en Looser hebben 16 minuten goed te maken.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic
Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Bij de Masters wisten Karl Platt en Tomas Misser hun achterstand van vanmorgen op de leiders Craig Uria en Michael Posthumus bijna te halveren. Platt en Misser staan echter nog steeds 13 minuten in het krijt. Bij de Grand Masters ging de ritzege uiteraard weer naar Bart Brentjens en Abraao Azevedo. Zij tellen in de tussenstand een straatlengte (meer dan uur) voorsprong op de nummers twee.

Bijna was er een Belgisch succes bij de Great Grand Masters, maar Bart Meganck en zijn teammaat Cyrille Chossegros kwamen drie minuten tekort om de Fransen Rénee Vallée en Alain Broglia van de ritzege te houden. Ook voor Alice Pirard en Ibon Zugasti was er een tweede plaats weggelegd in de Mixed-categorie. De Nederlandse Robin Bolten reed met de Zuid-Afrikaan Christoff van Heerden naar een derde plek.

Uitslag etappe 4 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

Door Jan Geys