Absa Cape Epic 2024 #1: de eerste tekenen van de machtsverhoudingen

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #1: de eerste tekenen van de machtsverhoudingen

We zijn amper twee dagen en iets meer dan 100 kilometer ver – verdeeld over een inleidende tijdrit en een (verschroeiende) rit in lijn – maar de eerste tekenen van de machtsverhoudingen tussen de profteams in de 20ste editie van de Absa Cape Epic zijn al zichtbaar. En goed nieuws voor de Lage Landen, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen hebben we dit jaar enkele toppers die de eerste viool spelen in Zuid-Afrika. Anne Terpstra kende met teammaatje Koller een perfecte start met twee ritzeges en de leiderstrui rond de schouders; Hans Becking en Wout Alleman behaalden samen ook al een eerste ritsucces en staan voorlopig op rang drie in de tussenstand.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Van de proloog op zondag rond het Lourensford Wine Estate (de foto’s bereikten ons jammer genoeg te laat om er een apart artikel aan te wijden) onthouden we, naast de eerste winnaars en leiderstruien, vooral de hitte die rond het Lourensford Wine Estate hing. Mona Mitterwallner gaf al aan dat ze er mee worstelde, en het ziet er niet naar uit dat het de rest van de week veel koeler zal worden. “Ik had vandaag moeite met de hitte”, wist Mitterwallner aan de finish te vertellen. “Ik denk dat ik voor het eerst in mijn leven een zonnesteek heb. Ik had een hartslag van 195 en die wilde niet onder de 190 zakken, waardoor ik tijdens de afdalingen niet kon herstellen. Toen kreeg ik het koud en huiverde. Ik probeerde gewoon te overleven tot aan de finish”, aldus de Oostenrijkse.

Het is pas hun eerste Cape Epic, maar echt onder de indruk lijken Anne Terpstra en Nicole Koller voorlopig niet. Als XC-specialisten is een tijdrit van 26 kilometer spek naar hun bek en dus gingen de eerste zegebloemen en oranje leiderstruien naar het duo van Ghost Factory Racing.

Mona Mitterwallner en Candice Lill (Cannondale Factory Racing) reden 1’05” langzamer over de tijdrit, Sofia Gomez Villafane en Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) eindigden op 1’11”. De uittredende winnares Vera Looser eindigde met haar nieuwe teammaatje Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op meer dan drie minuten.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Ook bij de mannen waren het de XC-renners die aan het langste eind trokken in de openingstijdrit, nadat de verschillen in het eerste deel van de wedstrijd vrij beperkt bleven. Nino Schurter en gelegenheidsteammaat Sebastian Fini (World Bicycle Relief) haalden het uiteindelijk met een ruime voorsprong van 51 seconden op Matthew Beers en Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne).

Achter hen leek er een verrassing in de maak, want Marco Joubert en Wessel Botha (Imbuko A) klokten onderweg steevast een toptijd. Een podium in de rit leek in de maak voor de Zuid-Afrikanen …

Maar in een helse slotkilometer bogen Hans Becking en Wout Alleman (Buff Megamo) een kleine achterstand alsnog om in een verschil van vijf seconden in hun voordeel, zij mochten dan ook als derde mee op het podium, Joubert en Botha ontgoocheld achterlatend op de vierde plek en misschien wel DE gemiste kans voor hen om een keertje dat podium te halen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Van het Lourensford Wine Estate verhuisde de karavaan na afloop naar het twee uur noordelijker gelegen Saronsberg. Hier op het zuidelijk halfrond betekent noordelijker weer wat dichter richting de evenaar en vooral weg van de koelere kust en dieper het warmere binnenland in. Voor de eerste rit in lijn werd een temperatuur van 35 graden voorspeld. De profs – die rond het middaguur finishen – hebben daar minder last van, maar de honderden amateurbikers die vaak laat in de namiddag arriveren des te meer.

Het serieuze werk

Een proloog is leuk om een eerste gevoel te krijgen van de trails van de West-Kaap, maar het echte werk begint pas met de ritten in lijn waarbij de trails en natuur in Zuid-Afrika pas echt tot in elke vezel van je lichaam en brein doordringen. De eerste helft van de 88 kilometer lange rit was relatief glooiend met slechts één langere beklimming, het zwaartepunt zat hem in het tweede deel met drie stevige beklimmingen: de Kliprivier, de Jan se Bos en de Fanti’s Pass.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

We hebben allemaal het raden naar de tactiek van Orbea Leatt Speed Company, maar Georg Egger en Lukas Baum hebben een patent op beukwerk vanaf de start. Het leverde hen naast heel veel sympathie van de fans eindwinst op in de Cape Epic van 2022 en een tweede plek in 2023. De eerste twee uur gingen de Duitsers er stevig tegenaan, maar van zodra de twee slotbeklimmingen eraan kwamen was hun lied uitgezongen.

Met dank aan de sterke benen van een Belg. Op de beklimming van de Jan se Bos schoot Wout Alleman in zijn prachtige trui van Europees kampioen een eerste keer naar voren om het tempo te dicteren. Een keertje stevig naar adem happen en volgen was het enige wat de rest van de toen al flink uitgedunde kopgroep kon doen. Slechts drie renners wisten hun karretje aan te haken: geletruidragers Nino Schurter en Sebastian Fini en Wouts teammaatje Hans Becking. De rest wist daar al dat het nog een lastige dag zou worden.

Niet dat de verschillen meteen beslissend werden. Op de steile flanken van de Fanti’s Pass kregen we hetzelfde scenario. Vooraan de twee zelfde duo’s – Buff Megamo en World Bicycle Relief – gevolgd door Beers en Grotts en nog wat verderop de Italianen van Wilier-Vittoria, Samuele Porro en Fabian Rabensteiner.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Als door magneten aangetrokken konden Beers en Grotts op 10 km van het einde toch het kleine gaatje dichten met de leiders, zodat we drie duo’s in de spits kregen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Een magistraal dalende Schurter zette de rest nog extra onder druk in de afdaling, zelfs team-maatje Fini moest alle zeilen bijzetten om in het spoor van de Zwitser te blijven. Ook Alleman kleefde nog aan het wiel. Enkele meters verderop liet Becking het werk aan de boomlange Matthew Beers om hem terug in het spoor van de drie vooraan te sleuren.

Waar Beers en Grotts wat later terug afhaakten, kon het tactische spelletje voor de ritwinst beginnen. In een prangende eindsprint moest Fini al snel het hoofd buigen omdat zijn ketting brak, waardoor de ritwinst naar Becking en Alleman ging en die ritzege heeft duidelijk wat stress weggenomen, want aan de finish was er al tijd voor een grap. “Dit is mijn vierde ritzege en Wouts derde, hij zal me tijdens deze Cape Epic dus alvast niet evenaren qua aantal ritzeges. Daarvoor moet hij in de toekomst terugkomen met een andere maatje”, lachte Becking.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

‘Verliezers’ Schurter en Fini behouden wel het geel.

Na hen druppelden ook de nummers drie en vier snel binnen, Beers en Grotts verloren 21 seconden, Porro en Rabensteiner gaven 42 seconden prijs.

Georg Egger en Lukas Baum zijn misschien wel de verliezers van de dag, zij eindigden op rang vijf maar wel op meer dan vier minuten van de winnaars van de dag. Niet het begin waar ze van droomden, maar schrijf hen niet af, want uit het verleden weten we dat zeker zij in staat zijn om zo’n achterstand nog om te buigen.

Wat verderop in de daguitslag eindigde Thom Bonder met zijn Zuid-Afrikaanse teammaat Jan Withaar (24/7 Security / Giant) als 29ste algemeen (28ste bij de UCI Men). Twee plaatsen daarachter zijn Bart Classens en Juul van Loon (Thijs Hendriks-Bikesight) het eerste volledig Nederlandse team in de uitslag. Nog eens twee plaatsen daarna eindigden Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) die na een mindere proloog – Stauffer was ziek – ook in de eerste rit nog niet naar het gehoopte resultaat reden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Uitslag rit 1 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Saronsberg:

1. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) in 3u38’48”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 2”
3. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 21”
4. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier-Vittoria) op 42”
5. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 4’02”

Tussenstand:

1. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) in 4u41’28”
2. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 1’10”
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 1’30”
4. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier-Vittoria) op 2’25””
5. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 6’48”

Het zelfvertrouwen van de leiderstrui

Ook bij de vrouwen viel de beslissing pas op de laatste beklimmingen van de dag. Voor Sofia Gomez Villafane en Samara Sheppard ging het te snel en zo bleven er vooraan nog twee teams over.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

De teams van Ghost en Cannondale bleven samen tot de finish waar dus ook bij de vrouwen een sprint zou beslissen over winst of verlies.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Mona Mitterwallner kon niets meer inbrengen tegen de veel sterkere sprint van Nicole Koller en Anne Terpstra die daarmee hun tweede dagsucces op zak staken.

“Omdat we de leiderstrui dragen, wordt er misschien nog meer naar ons gekeken, maar anderzijds kan die trui ons zelfvertrouwen ook een boost geven”, aldus Terpstra.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Sofia Gomez Villafane en Samara Sheppard kwamen als derde over de finish, maar wel al op meer dan vijf minuten van de eerste teams.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Uitslag rit 1 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Saronsberg:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 4u25’42”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 1”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 5’01”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 7’05”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 11’43”

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 5u40’27”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 1’06”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 6’12”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 10’15”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 17’02”

Volledige uitslag proloog en rit 1 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

DoorJan Geys