Absa Cape Epic 2024 #2: Wout Alleman en Hans Becking pakken hun eerste geel

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #2: Wout Alleman en Hans Becking pakken hun eerste geel

Wout Alleman en Hans Becking straalden op het podium vandaag na afloop van de derde rit in de Absa Cape Epic 2024. Het duo van Buff-Megamo boekte niet alleen een tweede ritsucces op rij, ze pakten ook voor het eerst in hun carrière het geel in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Met ook nog Anne Terpstra in de oranje leiderstrui bij de vrouwen, verloopt de Cape Epic voorlopig perfect voor de toppers van de Lage Landen. 

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Met een stevige klim al vroeg in de wedstrijd gevolgd door een lang relatief vlak stuk van 50 kilometer met veel draaien en keren tussen het fynbos en de rotsblokken, leek de tweede rit op papier een stuk makkelijker dan de eerste rit. Al was iedereen alert. Door overvloedige regen in juni en juli van vorig jaar, was de toplaag van de ondergrond weggespoeld en lag het terrein bezaaid met scherpe stenen die geduldig lagen te wachten op mogelijke slachtoffers.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Al na acht kilometer was het prijs. En de eerste slachtoffers die vielen, waren niet de minste. Geletruidragers Sebastian Fini en Nino Schurter (World Bicycle Relief) stonden nog voor de eerste beklimming aan de kant met een lekke band van eerstgenoemde. Met heel wat teams voor hen op de smalle singletracks van de Wagon Trail naar de top, was het geen ideale situatie voor hen om de schade te beperken. Eens boven kwamen Schurter en Fini alleen te zitten in de achtervolging op de kopgroep waardoor de achterstand snel opliep tot twee en een halve minuut.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Matthew Beers en Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) waren de volgende slachtoffers. Een lekke band van Beers dropte hen terug tot bij Schurter en Fini.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wout Alleman en Hans Becking (Buff-Megamo) kwamen zo virtueel in het geel en toen ook Georg Egger en Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) vooraan moesten afhaken lag de weg open naar een nieuwe ritwinst en (hopelijk) het geel. “Van zodra we wisten dat het geel vandaag mogelijk zou zijn, voelde ik mijn benen niet meer”, aldus een dolgelukkige Wout Alleman aan de finish.

Achter hen kwamen de drie achtervolgende teams op een zakdoek van elkaar te liggen. Uiteindelijk wisten Schurter en Fini nog de tweede plaats weg te kapen, maar dat was net niet voldoende om hun gele trui te redden.

Photos by Nick Muzik/Cape Epic

Dat geel zit nu rond de schouders van Hans Becking – die zichzelf hiermee wel een heel mooi verjaardagscadeau schenkt, Becking viert vandaag zijn 38ste verjaardag – en Wout Alleman. Al is het verschil met de nummers twee en drie in de stand voorlopig nog zeer klein.

Georg Egger en Lukas Baum kwamen beter voor de dag dan tijdens de eerste twee ritten, ook al moesten ze op het einde Buff-Megamo laten gaan. De Duitsers finishten als derde.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Voormalig Nederlands kampioen XCM Tim Smeenge en Teus Ruijter zetten vandaag een sterke prestatie neer. Het KMC-duo reed naar een mooie 8ste plaats op 7’33” van de winnaars. Ook bij Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) zit er beterschap in hun prestaties, het Belgisch-Zwitserse duo eindigde als 20ste. Thom Bonder en zijn Zuid-Afrikaanse teammaat Jan Withaar (24/7 Security / Giant) kwamen als 29ste binnen. Minder goed verging het Bart Classens en Juul van Loon (Thijs Hendriks-Bikesight) waar eerstgenoemde opgaf.

Uitslag rit 2 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Saronsberg:

1. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) in 4u05’22”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 2’02”
3. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 2’07”
4. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 2’12”
5. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 5’42”

Tussenstand:

1. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) in 8u48’20”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 32”
3. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 1’52”
4. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 7’25”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier-Vittoria) op 8’30”

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Drie op drie voor Anne Terpstra en Nicole Koller

Ook de vrouwen kregen hun deel van de pech te verduren. Op het moment dat de drie topteams van deze Absa Cape Epic samen aan de leiding reden, moest Candice Lill (Cannondale Factory Racing) even aan de kant om lucht in haar leeglopende voorband te blazen. Mona Mitterwallner wachtte haar op en samen reden ze het gat naar Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) en Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) terug toe.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Dit laatste team moest de twee andere teams op de laatste beklimming van de dag laten gaan, waardoor Ghost en Cannondale onderling mochten bepalen wie met de ritwinst zou gaan lopen. Met een late uitval in de slotkilometers probeerden Koller en Terpstra de sprint te ontlopen om een gooi te doen naar hun derde ritzege. Mitterwallner en Lill bewogen hemel en aarde om te volgen, maar de lucht in de voorband van Lill had opnieuw een weg naar buiten gevonden waardoor Lill de rit op haar tire noodle eindigde. Weg mogelijke ritzege dus.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epi

Die ritzege ging voor de derde dag op rij naar Anne Terpstra en Nicole Koller die daarmee hun leidersplaats weer met enkele seconden verstevigden. Al was dat niet het hoofddoel voor Koller en Terpstra. “We willen vooral ons eigen ding blijven doen”, aldus Koller aan de finish.

Sofia Gomez Villafane en Samara Sheppard maakten de top drie compleet.

Uitslag rit 2 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Saronsberg:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 5u11’00”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 7”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 25”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 7’06”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 9’53”

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 10u51’27”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 1’13”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 6’37”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 17’21”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 26’55”

Volledige uitslag rit 2 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

DoorJan Geys