Absa Cape Epic 2024 #3: Terpstra & Koller en Becking & Alleman behouden de leiding

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #3: Terpstra & Koller en Becking & Alleman behouden de leiding

We zijn in de vierde dag van de Absa Cape Epic en voorlopig is er geen vuiltje aan de lucht voor Anne Terpstra en Nicole Koller (Ghost Factory Racing) die in Wellington hun vierde dagsucces op rij boekten. Bij de mannen overleefden Hans Becking en Wout Alleman een moeilijk moment om aan het eind van de rit de leiding in het klassement te verstevigen.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

In de vierde rit keerde het peloton Saronsberg definitief de rug toe om in rechte lijn naar finishplaats Wellington te rijden. Met meer asfalt en brede pistes dan de voorbije dagen, maar wel met een brutale rotsige klim in het begin van de 94 af te leggen kilometers en 2100 hoogtemeters. Net als de voorbije dagen was het weer heel warm, al wordt dat bij de profs deels opgevangen door vroeg in de ochtend te starten (om 7u).

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Voor Nino Schurter en Sebastian Fini (World Bicycle Relief) was de derde rit een déjà vu van de dag voordien. De Deen kreeg opnieuw mechanische problemen waardoor ze de voeling met de ruime kopgroep verloren.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Naast al de andere favorieten, was er in de kopgroep ook een blij weerzien met een renner die al enkele jaren op ‘pensioen’ is, de Tsjech Jaroslav Kulhavy (Superior Lions – op kop van het groepje). De olympische kampioen van Londen 2012 was enkele jaren geleden een vaste gast in de Absa Cape Epic, won zelfs drie keer het eindklassement, en neemt dit jaar deel met zijn landgenoot Filip Adel. Ze zouden als 9de eindigen in de rit.

Photo by Dominic Barnardt / Cape Epic

Voor meer afscheiding vooraan was het wachten op de trails na de beklimming van de Bainskloof Pass. Daar werd het hoge tempo van voormalig wereldkampioen Andreas Seewald (Canyon-Sidi) een grimassende Wout Alleman (Buff-Megamo) even te veel.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Hier lag dus een kans voor de andere teams, maar Matthew Beers zag dat zijn maatje Howard Grotts ook moest passen – het duo van Toyota-Specialized-NinetyOne is na het wegvallen van Schurter en Fini de runner-up in het klassement – en ook Georg Egger en Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) hadden niet niet genoeg reserves meer in de tank om de sterke tandem vooraan bij te benen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De voorsprong van Seewald – die in 2022 op de slotdag op een dramatische manier de eindzege in de Cape Epic uit handen moest geven – en Stutzmann schommelde al snel rond de minuut en een kwartier sneller dan het voorziene uurschema kwamen ze als eersten de laatste bocht uit richting de meet. Of ze in het algemeen klassement nog een rol kunnen spelen, zal nog moeten blijken, want ze kijken nog steeds tegen een achterstand aan van meer dan 12 minuten. Maar de felbegeerde ritzege is wel binnen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Buff-Megamo, Toyota-Specialized-NinetyOne en Orbea Leatt Speed Company hadden elkaar gevonden in de achtervolging op Canyon-Sidi, maar in de sprint om de tweede plaats moesten Hans Becking en Wout Alleman toch nog enkele seconden prijsgeven op Beers en Grotts die als tweede eindigden en op Egger en Baum, de nummers drie van de dag.

De klok tikte nadien ongenadig verder voor Schurter en Fini die als zesde eindigden op 4’09” van Seewald en Stutzmann. In het klassement verliezen ze 3’15” op Alleman en Becking en zakken ze naar rang drie.

Voor Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) sloeg het noodlot al na 22 kilometer toe. Frans Claes: “We reden in een groep toen ik een gelletje nam. Er lag een grote steen die ik niet gezien had en die de renners voor mij ook niet hebben gesignaleerd. Ik had mijn stuur met één hand vast en dan ben ik op die steen gereden en gecrasht. Hansueli en nog een andere renner zijn dan over mij gevallen.”

Toen mijn stuur brak, hebben we er een tak ingestoken en dan het stuur met de tak vastgetapet met duct tape
Frans Claes

De drievoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon heeft schaafwonden aan de onderarm en zijn heup is goed geraakt en doet veel pijn. Maar de materiële schade is groter, zegt hij zelf: “Toen mijn stuur brak, hebben we er een tak ingestoken en dan het stuur met de tak vastgetapet met duct tape. Zo konden we de volgende bevoorrading toch nog bereiken. Bovendien was mijn derailleur gebogen, dus we hebben wel wat tijd verloren voor die herstellingen. Op zich is dit heel erg jammer want we voelden ons goed vandaag.”

Het duo eindigde uiteindelijk als 129ste overall op bijna anderhalf uur van de winnaars. Na de mooie top tien van gisteren verging het ook Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) vandaag heel wat minder goed, zij werden 110de overall (49ste bij de UCI Men). Thom Bonder en zijn Zuid-Afrikaanse teammaat Jan Withaar (24/7 Security / Giant) deden het beter en kwamen als 31ste over de meet (29ste UCI Men).

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Uitslag rit 3 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Saronsberg – Wellington:

1. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) in 3u40’24”
2. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 49″
3. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 50”
4. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 54”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier-Vittoria) op 4’08”

Tussenstand:

1. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) in 12u29’38”
2. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 1’47”
3. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 3’47”
4. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 7’21”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier-Vittoria) op 11’44”

Anne Terpstra en Nicole Koller domineren verder

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Bij de vrouwen hebben Anne Terpstra en Nicole Koller de wedstrijd nog steeds stevig in hun greep. Niet alleen wonnen ze voor de vierde dag op rij, ze konden ook hun voorsprong in het klassement verdubbelen door ‘solo’ over de meet te komen.

Photo by Dominic Barnardt / Cape Epic

Een voorsprong van 2’29” op Candice Lill en Mona Mitterwallner is nog niet comfortabel, maar het ziet er op de vooravond van de koninginnenrit wel wat rooskleuriger uit.

Uitslag rit 3 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Saronsberg – Wellington:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 4u37’21”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 1’16”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 1’17”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 12’33”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 16’22”

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 15u22’54”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 2’29”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 7’54”
4. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 29’54”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 43’17”

Volledige uitslag rit 3 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

DoorJan Geys